Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ κατά ΗΠΑ για πολιτικές προστατευτισμού με αφορμή τις πληθωριστικές πιέσεις – Παραβιάζονται οι κανόνες του ΠΟΕ

ΕΕ κατά ΗΠΑ για πολιτικές προστατευτισμού με αφορμή τις πληθωριστικές πιέσεις – Παραβιάζονται οι κανόνες του ΠΟΕ

Αντιδράσεις για το νέο καθεστώς των κρατικών προμηθειών που εισήγαγε ο νόμος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να ελεγχθεί εάν η αμερικανική νομοθεσία για την υγεία, το κλίμα και τη φορολόγηση, με προϋπολογισμό 437 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ψηφίστηκε πρόσφατα παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σύμφωνα με τον Επίτροπο Εμπορίου Valdis Dombrovskis το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
«Έχουμε ανησυχίες για μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις που εισάγουν διακρίσεις στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση του πληθωρισμού, με τα οποία τίθενται σε προτεραιότητα τοπικό περιεχόμενο και τοπική παραγωγή», δήλωσε ο Dombrovskis, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Επομένως, αξιολογούμε εάν είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις του ΠΟΕ και με τη συμφωνία κρατικών προμηθειών», επισήμανε.

Η στόχευση

Η νομοθεσία του προέδρου Biden ;έχει βασικό στόχο την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και στη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα για εξαρτήματα και υλικά μπαταριών.
Περιλαμβάνει εκπτώσεις φόρου για ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική, αλλά οι ανησυχίες της ΕΕ υπερβαίνουν αυτόν τον τομέα.
επισήμανε ο Dombrovskis
«Δεν βιαζόμαστε σε συμπεράσματα πριν κάνουμε την αξιολόγηση, αλλά αξιολογούμε τις επιλογές».
Η Νότια Κορέα έχει ήδη δηλώσει ότι θεωρεί τους κανόνες των ΗΠΑ που ευνοούν τα αμερικανικής κατασκευής οχήματα και μπαταρίες «προδοσία» και ότι θα εξετάσει «ενεργά» την υποβολή καταγγελίας στον ΠΟΕ.

Ημιαγωγοί και δασμοί

Τα ζητήματα σχετικά με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ έχουν ρίξει βαριά σκιά στις συνομιλίες που θα διεξεχθούν στο επόμενο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας, ένα forum προκειμένουν να συζητηθούν θέματα εμπορίου και τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών και των δασμών.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να συναντηθούν πριν από το τέλος του έτους και να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα στην τρίτη συνάντηση.
Όμως τα ζητήματα, ειδικά στο εμπόριο, καθιστούν δύσκολη τη συμφωνία σε μια λίστα προτεραιοτήτων στις οποίες θέλουν να επικεντρωθούν οι δύο πλευρές στην επόμενη προσωπική συνάντηση.
Δεν θα υπάρξει καμία υπουργική διάσκεψη εάν οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, επισήμαναν πηγές της ΕΕ, αν και οι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι θα συμβεί.

www.bankignews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης