Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Πέντε γρίφους θα πρέπει να λύσει ο επόμενος ηγέτης, για να «φωτίσει» τις ζοφερές προοπτικές της

Ιταλία: Πέντε γρίφους θα πρέπει να λύσει ο επόμενος ηγέτης, για να «φωτίσει» τις ζοφερές προοπτικές της
Τα τελευταία 30 χρόνια, οι πολιτικοί ηγέτες αγωνίστηκαν να διαχειριστούν τον δανεισμό-μαμούθ της Ιταλίας - Πιο πρόσφατα, τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία της οικονομίας από την πανδημία έφεραν το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ κοντά σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σχετικά Άρθρα

Το υψηλό χρέος, το σοκ του πληθωρισμού, η αδύναμη ανάπτυξη, η γήρανση του πληθυσμού και οι επίμονες ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου κάνουν ζοφερή την προοπτική της επόμενης ημέρας για την νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, σημειώνει το Bloomberg, που μπορεί να δει τον κεντροδεξιό συνασπισμό υπό την ηγεσία της επικεφαλής των "Αδελφών της Ιταλίας" Georgia Meloni να αναλαβμάνει τα ηνία της χώρας, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη συμμαχία της να έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη.
Το μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει την αντιμεταναστευτική Λέγκα του Matteo Salvini και τη Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την οικονομία σε καλό δρόμο και τα δημόσια οικονομικά υγιή.
Οι δηλώσεις για μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και το ιστορικό προκλητικότητας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από μέλη του συνασπισμού, όπως ο Salvini, έχουν αφήσει ωστόσο τους επενδυτές νευρικούς.
Ακολουθεί μια ματιά με διαγράμματα στην οικονομία που θα κληρονομήσουν οι νέοι ηγέτες της Ιταλίας.
Τα τελευταία 30 χρόνια, οι πολιτικοί ηγέτες αγωνίστηκαν να διαχειριστούν τον δανεισμό-μαμούθ της Ιταλίας. Πιο πρόσφατα, τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία της οικονομίας από την πανδημία έφεραν το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ κοντά σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός Mario Draghi κατάφερε να το θέσει σε πτωτική πορεία, βοηθούμενος από τον πληθωρισμό και την καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Οποιοσδήποτε διάδοχός του αντιμετωπίζει την πρόκληση να διατηρήσει αυτή την πορεία του χρέους, καθώς εντείνεται η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί το χρέος είναι μέσω της ανάπτυξης, αλλά σε αυτό το σημείο η Ιταλία έχει πραγματικά δυσκολευτεί.
Ο τουρισμός μετά την πανδημία και η στήριξη της ΕΕ βοήθησαν την οικονομία να σημειώσει πρόσφατα καλύτερες επιδόσεις από άλλες μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά η δυναμική αυτή είναι απίθανο να διαρκέσει.
Ο πληθωρισμός - που σήμερα βρίσκεται στο 8,4% - αποτελεί επίσης πρόβλημα. Ενώ διαβρώνει το χρέος, έχει πλήξει τα οικονομικά των απλών Ιταλών, υποδαυλίζοντας τη δυσαρέσκεια που εκμεταλλεύονται οι κεντροδεξιοί πολιτικοί. Οι αυξήσεις των επιτοκίων για να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές καταναλωτή θα αυξήσουν επίσης το κόστος του κρατικού δανεισμού.

Στην πρόκληση της ανάπτυξης έρχεται να προστεθεί και η συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο αριθμός των Ιταλών θα μειωθεί σε περίπου 37 εκατομμύρια μέχρι το 2100 από σχεδόν 60 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Αυτό μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο χωρίς τη μετανάστευση, την οποία οι κεντροδεξιοί υποψήφιοι θέλουν να περιορίσουν.
Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί μια ακόμη πίεση στα δημόσια οικονομικά.
Η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει λιγότερους νέους εργαζόμενους που στηρίζουν τις συντάξεις ενός αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων.
Τελικά "οι άνθρωποι θα πρέπει να εργάζονται μέχρι το τέλος της ζωής τους και θα χρειαστεί μεγαλύτερη παραγωγικότητα με επενδύσεις στην καινοτομία και σε άλλους τομείς", δήλωσε την Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco.

Ένα μόνιμο διαρθρωτικό πρόβλημα είναι το οικονομικό χάσμα της χώρας, το οποίο υποδαυλίζει τις πολιτικές και δημοσιονομικές εντάσεις.

Ο Βορράς, ιδίως η περιοχή της Λομβαρδίας γύρω από το Μιλάνο, παράγει σταθερά το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής, ενώ ο Νότος εξαρτάται από την οικονομική στήριξη.
Η αύξηση των δαπανών από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτής της ανισότητας. Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος, με σχεδόν 200 δισεκατομμύρια ευρώ (202 δισεκατομμύρια δολάρια) να έρχονται προς το μέρος της. Περίπου το 40% των μετρητών προορίζεται για την τόνωση της οικονομίας του Νότου, κυρίως για έργα υποδομής, υγείας, εκπαίδευσης, πράσινα και ψηφιακά έργα. Η μη τήρηση των σχετικών προθεσμιών θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία ανανέωσής της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης