Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz: Η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου - Τα μεγάλα συμβόλαια LNG και η... πράσινη ανάπτυξη

Scholz: Η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου - Τα μεγάλα συμβόλαια LNG και η... πράσινη ανάπτυξη
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης της ηπείρου
Σχετικά Άρθρα

Γερμανία και Ευρώπη είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οριστικής παύσης των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz σήμερα Σάββατο 10/9 όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η Γερμανία έχει προετοιμαστεί "για το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει σε μεγάλο βαθμό τις προμήθειες φυσικού αερίου λόγω του πολέμου κατά της Ουκρανίας", δήλωσε ο καγκελάριος Scholz, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει δημιουργήσει τερματικούς σταθμούς στις βόρειες γερμανικές ακτές για την εισαγωγή υγρού αερίου.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης της ηπείρου, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin περικόπτει τις προμήθειες σε αντίποινα για τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κύμα πτωχεύσεων στις επιπτώσεις της κρίσης.
"Εξοικονομήσαμε φυσικό αέριο.
1_464.JPG
Χρησιμοποιούμε και πάλι τις δυνατότητες παραγωγής των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Στις αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της νότιας Γερμανίας, εάν αυτό είναι απαραίτητο", δήλωσε η καγκελάριος.
Οι δηλώσεις του έρχονται μετά την ευρέως επικριθείσα απόφαση του υπουργού Οικονομίας του Robert Habeck να διατηρήσει δύο από τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας σε εφεδρεία.
Το σχέδιο αυτό δέχθηκε πλήγμα όταν ο φορέας εκμετάλλευσης των σταθμών απευθύνθηκε στον Habeck με επιστολή του λέγοντας ότι κάτι τέτοιο "δεν είναι τεχνικά εφικτό και συνεπώς δεν είναι κατάλληλο ως μέσο για την εξασφάλιση του μεριδίου εφοδιασμού των σταθμών αυτών".

Η ενεργειακή κρίση ωθεί τη Γερμανία να κλειδώσει το LNG για δεκαετίες

Η ενεργειακή κρίση της Γερμανίας την έχει αναγκάσει να υπογράψει συμβάσεις ορυκτών καυσίμων που διαρκούν δεκαετίες καθώς η χώρα ισορροπεί κρατώντας τα φώτα αναμμένα και τα σπίτια ζεστά έναντι της επίτευξης περιβαλλοντικών στόχων.

«Υπάρχουν πολλές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη με εμάς και με άλλα μέρη που βρίσκονται σε διάφορα στάδια», δήλωσε ο Michael Sabel, διευθύνων σύμβουλος της Venture Global LNG, του αμερικανικού προμηθευτή που υπέγραψε 20ετές σύμφωνο με τη Γερμανία το βοηθητικό πρόγραμμα EnbW AG νωρίτερα φέτος.
«Θα περίμενα να ολοκληρωθούν πολλά συμβόλαια».
Η ανάκαμψη υπογραμμίζει το ενεργειακό δίλημμα της Ευρώπης.
Καθώς η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ήπειρο σε μια κίνηση που απειλεί να ωθήσει την περιοχή σε ύφεση, οι μόνες επιλογές για ταχεία αντικατάσταση είναι τα ορυκτά καύσιμα που κινδυνεύουν να ανατρέψουν την πορεία προς την ουδέτερη εκπομπή άνθρακα.

Ακόμα κι έτσι, η Γερμανία εμμένει στους στόχους της για το κλίμα.


Η χώρα θέλει να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045 και η κυβέρνηση στοχεύει να παράγει όλη την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2035.
Αν και το φυσικό αέριο ρυπαίνει λιγότερο από τον άνθρακα, εξακολουθεί να είναι λιγότερο αβλαβές για το περιβάλλον και, μέχρι πρόσφατα, θεωρούνταν μόνο ως σύντομο
-διόρθωση χρόνου.
«Το φυσικό αέριο θα χρειαστεί για λίγο, η Γερμανία απλά δεν μπορεί να το αντικαταστήσει όλο μόλις το ήθελε», δήλωσε ο Ulrich Scholz, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Freshfields Bruckhaus Deringer LLP.
Η Γερμανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση όπου χρειάζεται τουλάχιστον 40 εκατομμύρια τόνους περισσότερο LNG, δήλωσε ο Chief Commercial Officer της Venture Global, Tom Earl, στο συνέδριο Gastech. Και μέσα στα επόμενα επτά έως εννέα χρόνια, η Ευρώπη θα απαιτήσει έως και 200 εκατομμύρια τόνους πρόσθετης προμήθειας, «η οποία πρέπει να προέρχεται όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλα παγκόσμια κέντρα παραγωγής LNG», είπε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης