Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Καταπολέμηση του πληθωρισμού με αύξηση κατώτατων μισθών και συλλογικές διαπραγματεύσεις

ΟΟΣΑ: Καταπολέμηση του πληθωρισμού με αύξηση κατώτατων μισθών και συλλογικές διαπραγματεύσεις
Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού
Αύξηση των κατώτατων μισθών και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων προτείνει ως μία λύση ενάντια στον πληθωρισμό ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή του Employment Outlook.
Όπως υπογραμμίζεται, από τις πληθωριστικές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, οι περισσότερες χώρες έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να αναπροσαρμόζουν τους μισθούς με τον πληθωρισμό και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι λιγότερο διαδεδομένες σε ορισμένες χώρες, δίνοντας στους εργοδότες μεγαλύτερη εξουσία να ορίζουν μονομερώς τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.
Παράλληλα, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν συγχωνευθεί σε ολοένα και μεγαλύτερες εταιρείες, οι αγορές εργασίας έχουν γίνει πιο συγκεντρωμένες, περιορίζοντας τις ευκαιρίες των εργαζομένων να αναζητήσουν υψηλότερους μισθούς αλλού.
«Η προστασία του βιοτικού επιπέδου απαιτεί εξισορρόπηση της διαπραγματευτικής δύναμης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να διαπραγματεύονται αποτελεσματικά για τον μισθό τους σε ίσους όρους ανταγωνισμού», αναφέρεται.
Η έκθεση τονίζει ότι αυτό σήμαινε να δοθεί «μια νέα ώθηση» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να ενθαρρυνθούν τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις να ενισχύσουν τα μέλη ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
Υπογραμμίζεται ότι οι πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις για εργαζόμενους σε εταιρείες που βασίζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες στη Δανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία είναι «ενδιαφέρουσες» και θα μπορούσαν να αναπαραχθούν αλλού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης