Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια κυριαρχία Vanguard - BlackRock: Οι εταιρείες στις οποίες ανήκει ο κόσμος των επενδύσεων

Παγκόσμια κυριαρχία Vanguard - BlackRock: Οι εταιρείες στις οποίες ανήκει ο κόσμος των επενδύσεων
Εντείνεται ο ανταγωνισμός Vanguard – BlackRock…

Εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ Vanguard και BlackRock στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πεδίο μάχης 6,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τους δύο μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.
Ειδικότερα, τα υπό τη διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του αμερικανικού ETF της Vanguard στα τέλη Αυγούστου ανήλθαν συνολικά σε 1,84 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι assets 2,21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διαχειρίζεται η μονάδα iShares ETF της BlackRock.
Η Vanguard ηγείται στην προσέλκυση χρημάτων στα ETF των ΗΠΑ, αποκομίζοντας κεφάλαια τέσσερις φορές περισσότερα από την BlackRock.
Από την άλλη, η BlackRock βρίσκεται στην κορυφή του κλάδου των ETF μετά την αγορά του iShares το 2009 από την Barclays, ωστόσο και εδώ νιώθει «καυτή» την ανάσα της Vanguard…
Επισημαίνεται πως, παρότι τα αμερικανικά ETF της BlackRock εξακολουθούν να είναι -20% σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία της Vanguard, το 2019 η διαφορά ήταν στο 50%.
Πάντως, οι δύο επενδυτικοί κολοσσοί έχουν αφήσει πολύ πίσω τους άλλους οίκους.
Πιο συγκεκριμένα, η BlackRock και η Vanguard ελέγχουν περισσότερο από το 60% μιας αγοράς (ETF) που έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί: 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από 1,35 τρισεκ. δολάρια πριν από μια δεκαετία.
Το μοναδικό ETF που είναι μεγαλύτερο σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία είναι ο δείκτη SPDR S&P 500 της State Street.
Οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν μια μακρά διαμάχη για κυριαρχία μεταξύ Vanguard και BlackRock καθώς και οι δύο όμιλοι αναζητούν νέους επενδυτές σε ταραγμένες αγορές.
Άλλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των Invesco, JPMorgan Chase, Fidelity και Charles Schwab, προσπαθούν επίσης να αξιοποιήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών στα ETF.
«Ο αγώνας στην αγορά ETF των ΗΠΑ δεν θα έχει τελειώσει ακόμα κι αν η σκυτάλη της ηγετικής θέσης περάσει από την BlackRock στην Vanguard.
Και οι δύο assets managers κερδίζουν ένα δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο μιας πίτας [ETF] που συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Todd Rosenbluth, επικεφαλής έρευνας της VettaFi.
Column chart of Annual inflows ($bn) showing Vanguard is now winning the race for new US ETF assets
Προϊόντα

Η Vanguard και η BlackRock έχουν διαφορετικές στρατηγικές και πελάτες.
Η πρώτη επικεντρώνεται σε μια σχετικά μικρή σουίτα προϊόντων χαμηλού κόστους που απευθύνονται σε ιδιώτες επενδυτές και τους χρηματοοικονομικούς τους συμβούλους, ενώ η επιχείρηση iShares της BlackRock προσφέρει ένα ευρύτερο σύνολο κεφαλαίων σε θεσμικούς επενδυτές.
«Παίζουμε διαφορετικό παιχνίδι.
Θέλουμε να ηγούμαστε, αλλά μας απασχολεί η επέκταση των ETF σε όλους τους τύπους πελατών.
Αυτό είναι πιο σημαντικό», δήλωσε ο Armando Senra της BlackRock, προσθέτοντας: οι θεσμικοί πελάτες χρησιμοποιούν σε ιστορικά μεγάλο βαθμό το iShares.
Η BlackRock έχει 399 ETF στις ΗΠΑ και 1.309 παγκοσμίως.
«Τα ETF είναι ένας από τους μοχλούς ανάπτυξης της BlackRock, αλλά δεν είναι η μόνη μας μηχανή ανάπτυξης».
Η Vanguard προσφέρει 82 ETF και δεν έχει κυκλοφορήσει ένα νέο εδώ και δύο χρόνια, δήλωσε ο Dan Reyes, επικεφαλής του τμήματός της που αναπτύσσει και επιβλέπει τα ETF.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η BlackRock διατηρεί επίσης σημαντικό πλεονέκτημα.
Είχε 2,96 τρισεκατομμύρια δολάρια τοποθετημένα ETF σε σύγκριση με 2,04 τρισεκατομμύρια δολάρια της Vanguard στα τέλη Ιουλίου.
Και οι δύο όμιλοι συνέχισαν να απορροφούν καθαρές εισροές, παρόλο που το σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μειώθηκε από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε καθοδικά τις αγορές μετοχών και χρέους.
Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του ETF των ΗΠΑ έφτασαν τα 7,2 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι πριν υποχωρήσουν στα 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με την ETFGI.
«Ήταν πραγματικά ενθαρρυντικό και ευχάριστο να βλέπεις τη σειρά ETF στο σύνολό της να έχει απήχηση στους επενδυτές», είπε ο Reyes.
«Καθώς οι παθητικοί πάροχοι ETF ενοποιούν το μερίδιο αγοράς τους, κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερα κομμάτια πίτας με ολοένα και συρρικνούμενες χρεώσεις», είπε ο Phillips, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Broadridge, μια εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης