Τελευταία Νέα
Διεθνή

Waller (Fed): Στη γραμμή Powell - «Βλέπει» σημαντική αύξηση επιτοκίων

Waller (Fed): Στη γραμμή Powell - «Βλέπει» σημαντική αύξηση επιτοκίων
«Το εύρος αιχμής και το πόσο γρήγορα θα κινηθούμε εκεί θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα λάβουμε για την οικονομία».
Σχετικά Άρθρα
Στη γραμμή και των υπολοίπων κεντρικών τραπεζιτών της Fed βρέθηκε και ο διοικητής της τράπαζας Christopher Waller, καθώς υποστηρίζοντας και αυτός ότι αναμένει μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα.
Επίσης υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να μαντέψουν το μέλλον και αντ 'αυτού να μένουν σε αυτά που λένε τα δεδομένα, δηλαδή η οικονομία και η αγορά
«Βλέποντας την επόμενη συνάντησή μας, υποστηρίζω μια άλλη σημαντική αύξηση του επιτοκίου», είπε ο Waller σε δηλώσεις και συνέχισε λέγοντας «αλλά, κοιτάζοντας πιο πέρα, δεν μπορώ να σας πω για τον κατάλληλο δρόμο πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί.
Το εύρος αιχμής και το πόσο γρήγορα θα κινηθούμε εκεί θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα λάβουμε για την οικονομία».
Αυτά τα σχόλια είναι παρόμοια με τις πρόσφατες παρατηρήσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell, του αντιπροέδρου Lael Brainard και άλλων, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι αποφασιστικοί στην προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού.

Τι περιμένουν οι αγορές

Οι αγορές αναμένουν σθεναρά από την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς δανεισμού της κατά 0,75%, κάτι που θα ήταν η τρίτη συνεχόμενη κίνηση αυτού του μεγέθους και ο ταχύτερος ρυθμός νομισματικής σύσφιξης από τότε που η Fed άρχισε να χρησιμοποιεί το βασικό επιτόκιο κεφαλαίων αναφοράς ως κύριο εργαλείο πολιτικής στην αρχές της δεκαετίας του 1990.
«Με βάση όλα τα δεδομένα που έχουμε λάβει από την τελευταία συνεδρίαση της FOMC, πιστεύω ότι η πολιτική απόφαση στην επόμενη συνάντησή μας θα είναι απλή», είπε.
«Λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ των στόχων της Fed για την απασχόληση και τον πληθωρισμό, επομένως θα συνεχίσουμε να καταπολεμούμε επιθετικά τον πληθωρισμό.

Δείκτης τιμών καταναλωτικών δαπανών

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκε 6,3% από τον Ιούλιο του 2021 (4,6% εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας).
Αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.


www.bankinews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης