Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ντόμινο κατάρρευσης: Χωρίς ρωσικό αέριο, η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα ζοφερό μέλλον με κύμα μαζικών χρεοκοπιών

Ντόμινο κατάρρευσης: Χωρίς ρωσικό αέριο, η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα ζοφερό μέλλον με κύμα μαζικών χρεοκοπιών
Λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, κυρίως του φυσικού αερίου, η βιομηχανία στη Δύση έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, γεγονός που έχει επηρεάσει και άλλους τομείς της οικονομίας.

Μια απότομη αύξηση των τιμών και η έλλειψη ενεργειακών πόρων θα οδηγήσει σε μείωση της γερμανικής οικονομίας με κύμα χρεοκοπιών και ανεργίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt .
Το 2023, το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,7-1,4%.
Τέτοια στοιχεία παρέχονται από τα κορυφαία οικονομικά ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας.
«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας ασκεί πίεση στην οικονομία και την οδηγεί σε ύφεση», ανέφεραν αναλυτές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας (IME).
Σημειώνεται ότι η γερμανική οικονομία, από ορισμένες απόψεις, βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ύφεσης και του χρόνου, αντί για αύξηση του ΑΕΠ, θα παρουσιάσει πτώση 150 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 8,7% και το ενεργειακό κόστος θα αυξηθεί κατά 260 δις.
Ο επικεφαλής της γερμανικής Uniper προέτρεψε να προετοιμαστεί για το «χειρότερο σενάριο»:
«Η δύσκολη κατάσταση δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει τις επιχειρήσεις.
Οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις έχουν γίνει πιο ζοφερές, το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί», αναφέρει το δημοσίευμα.
Τον Αύγουστο, ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε κατά 26% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και έφτασε τις 718 περιπτώσεις· τον Σεπτέμβριο, οι αναλυτές αναμένουν ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί κατά άλλο ένα τρίμηνο.
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των χρεοκοπιών παρέμενε χαμηλός, αλλά τώρα υπάρχει μια στροφή προς το χειρότερο», εξήγησε ο οικονομολόγος Steffen Müller.
Οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντιμετωπίζουν άνοδο των τιμών της ενέργειας και άνοδο του πληθωρισμού λόγω της επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας και της πολιτικής εγκατάλειψης των ρωσικών καυσίμων.
Λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, κυρίως του φυσικού αερίου, η βιομηχανία στη Δύση έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, γεγονός που έχει επηρεάσει και άλλους τομείς της οικονομίας. Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν πληθωρισμό ρεκόρ εδώ και δεκαετίες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης