Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς μείωση ισολογισμού, η ΕΚΤ - Τον Οκτώβριο ανοίγει η συζήτηση - Νέα επιβάρυνση για τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης

Προς μείωση ισολογισμού, η ΕΚΤ - Τον Οκτώβριο ανοίγει η συζήτηση - Νέα επιβάρυνση για τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης
Μια αλλαγή θα ευθυγραμμίσει την ΕΚΤ με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η ΒοΕ στη Βρετανία
Σχετικά Άρθρα

Προς τη συρρίκνωση του ισολογισμού της οδεύει η ΕΚΤ, σε μια εξέλιξη που θα εντείνει τις πιέσεις στους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε να αρχίσει συζητήσεις για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της στις αρχές Οκτωβρίου» αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Φρανκφούρτη και αύξησαν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ρεκόρ, αλλά ορισμένοι αμφισβήτησαν επίσης πόσο ακόμη θα μπορούσε να συνεχίσει να διατηρεί το χαρτοφυλάκιο ομολόγων των 5 τρισ. ευρώ.
Δύο άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες δήλωσαν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους να μειώσει το ποσό των ληξιπρόθεσμων ομολόγων που αντικαθιστά σε ένα χαρτοφυλάκιο κυρίως κρατικών τίτλων.
Η προτεινόμενη αλλαγή, η οποία προκαλεί συρρίκνωση του ισολογισμού μιας κεντρικής τράπεζας και είναι γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη, ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ το πρώτο τρίμηνο του 2023, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ευθυγράμμιση με Fed και ΒοΕ

Μια αλλαγή θα ευθυγραμμίσει την ΕΚΤ με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η ΒοΕ στη Βρετανία. Τόσο οι κεντρικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και των ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να συρρικνώνουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους ως μέρος των προσπαθειών τους να αντιμετωπίσουν τον ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ασκηθεί έντονη κριτική στην ΕΚΤ ότι παραμένει πίσω από την καμπύλη.

Η συνεδρίαση του Οκτωβρίου

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους FT, η συζήτηση για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του επόμενου μήνα στην Κύπρο στις 5 Οκτωβρίου, όταν δεν θα ληφθούν αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Οποιαδήποτε ανακοίνωση δεν αναμένεται πριν τη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη.
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου όσο περισσότερο αυξάνουμε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τόσο πιο ασυνάρτητο φαίνεται να έχουμε τον ισολογισμό εκεί που είναι και να έχουμε το πρόγραμμα επανεπένδυσης που έχουμε», είπε ένα άτομο που συμμετείχε στις συζητήσεις.
Ένα άλλο άτομο είπε: «Οι επανεπενδύσεις [των ομολόγων που λήγουν] θα μπορούσαν να συνεχιστούν, αλλά δεν χρειάζεται να είναι ίσες με τις αγορές, έτσι ώστε ο ισολογισμός να συρρικνωθεί».

Κίνδυνος για το κόστος δανεισμού

Ωστόσο, εάν η ΕΚΤ μειώσει το ποσό των ομολόγων που αγοράζει στο πλαίσιο επανεπενδύσεων, είναι πιθανό να αυξήσει το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που έχει ήδη εκτοξευθεί κοντά στα υψηλά οκτώ ετών τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, τον οποίο η Christine Lagarde χαρακτήρισε «πολύ υψηλό» πάνω από τον στόχο του 2%.
«Ο τρέχων αριθμός πληθωρισμού είναι τόσο εκτός του στόχου μας που πρέπει να αντιδράσουμε», είπε ένα άτομο που συμμετείχε στις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός αρχίσει να πέφτει, ακόμα κι αν η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου της Ρωσίας παρασύρει την ευρωζώνη σε ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης