Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις τιμές σε αέριο, ηλεκτρικό - Πρέπει να συνεργαστούν οι κυβερνήσεις

Lagarde: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις τιμές σε αέριο, ηλεκτρικό - Πρέπει να συνεργαστούν οι κυβερνήσεις
H επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε «μεγάλη ανησυχία» την άνοδο του πληθωρισμού
Σχετικά Άρθρα
Την ανάγκη για αλληλεγγύη εντός της Ευρώπης επεσήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η Lagarde χαρακτήρισε «μεγάλη ανησυχία» την αύξηση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να τον φέρει πίσω στο 2%.
«Θα πολεμήσουμε το σοκ αυτό με την ίδια αποφασιστικότητα που αντιμετωπίσαμε και το προηγούμενο» (σ.σ. πανδημία) είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει πολλά για να μειώσει τις τιμές στο φυσικό αέριο ή το ηλεκτρικό. Αυτό είναι δουλειά των κυβερνήσεων, που πρέπει να συνεργαστούν. Θα δράσει όμως αποφασιστικά, ώστε οι σημερινές αυξημένες τιμές να μην οδηγήσουν στη «μονιμοποίηση» των πληθωριστικών προσδοκιών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δανείζει τράπεζες και δεν εμπλέκεται με τη στήριξη ενεργειακών εταιρειών, κάτι που είναι δουλειά των κυβερνήσεων.«Για να είναι επιτυχής ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενάντια στον πληθωρισμό ρεκόρ, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η δημοσιονομική βοήθεια ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση δεν παρεμποδίζεται.
Η ΕΚΤ μπορεί και θα ενεργήσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει ότι οι υψηλές τιμές σήμερα δεν θα παγιωθούν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν θα αποσταθεροποιηθούν.
Το έργο μας δεν είναι εύκολο, αλλά δεν ενεργούμε στο κενό».
Η κα Lagarde ζήτησε «κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις» στις προκλήσεις του πολέμου.
«Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική διαδραματίζουν συμπληρωματικό ρόλο στην καταπολέμηση των πιέσεων στις τιμές.
Πρέπει να συνεργάζονται χέρι-χέρι και να μην έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης