Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Αντέχουν τον πόλεμο στη Ουκρανία οι ευρωπαϊκές τράπεζες – Τι έδειξαν τα έκτακτα stress test

ΕΚΤ: Αντέχουν τον πόλεμο στη Ουκρανία οι ευρωπαϊκές τράπεζες – Τι έδειξαν τα έκτακτα stress test

Η εξάντληση κεφαλαίου είναι μεγαλύτερη για τράπεζες με εκ των προτέρων υψηλότερο λειτουργικό κόστος και χαμηλότερες αποδόσεις

Την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα της ζώνης του ευρώ σε δυσμενή μακροοικονομικά σενάρια υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ενώ τα άμεσα ανοίγματα των τραπεζών της ζώνης του ευρώ στη Ρωσία είναι συνολικά περιορισμένα, οι διαταραχές στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων ενέχουν κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Για να εξετάσει αυτούς τους κινδύνους, η ΕΚΤ συνδύασε τρία μακροοικονομικά σενάρια (ένα βασικό, ένα δυσμενές και ένα σοβαρά δυσμενές σενάριο) με εργαλεία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για να πραγματοποιήσει εσωτερική αξιολόγηση της φερεγγυότητας σημαντικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ.
Η προκύπτουσα ανάλυση ευπάθειας είναι μια άσκηση επιτραπέζιου υπολογιστή που δεν περιλαμβάνει όμως αλληλεπιδράσεις με τράπεζες.
Η άσκηση εκτιμά τον αντίκτυπο στο τραπεζικό κεφάλαιο των πιθανών ζημιών που προκύπτουν από
(i) έκθεση σε οικονομικούς τομείς της ζώνης του ευρώ που έχουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία ή εξαρτώνται από εισαγωγές εμπορευμάτων από την περιοχή,
(ii) ευρύτερη μακροοικονομική πίεση που προκαλείται από τις τρέχουσες εξελίξεις και
(iii) κίνδυνοι αναπροσαρμογής που σχετίζονται με αυξημένη αστάθεια της αγοράς και μειωμένη ρευστότητα.
Πάντως, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι εκτιμώμενες επιπτώσεις εξαρτώνται από τις υποκείμενες υποθέσεις του σεναρίου, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Βασικά μακροοικονομικά χαρακτηριστικά των σεναρίων

Σε σχέση με το βασικό σενάριο μέτριας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, δύο εναλλακτικά δυσμενή οικονομικά σενάρια διερευνούν τον αντίκτυπο πρόσθετων κραδασμών στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και των μετοχών.
Σύμφωνα με τα σενάρια VA-adverse και VA-severly adverse, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξάνονται κατά περίπου 80% και 180% αντίστοιχα, ενώ οι τιμές των μετοχών της ζώνης του ευρώ μειώνονται κατά περισσότερο από 20%, αντιστοιχώντας στη σημαντική πτώση που παρατηρήθηκε αμέσως μετά την εισβολή.

Ωστόσο, οι ίδιοι χρηματοοικονομικοί κραδασμοί θεωρείται ότι επηρεάζουν διαφορετικά την πραγματική οικονομία: στο σενάριο VA-δυσμενές οι επενδύσεις και η κατανάλωση επηρεάζονται μόνο προσωρινά, ενώ στο σενάριο VA-σοβαρά δυσμενείς οι επιπτώσεις διαρκούν περισσότερο, προκαλώντας διαταραχές εμπιστοσύνης που περαιτέρω μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα και ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα της δοκιμασίας ακραίων καταστάσεων της ΕΒΑ του 2021 σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ γίνεται αρνητικός σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο VA το 2023, ενώ η οικονομία της ζώνης του ευρώ βρίσκεται σε ύφεση και τα τρία χρόνια σύμφωνα με το σενάριο VA-σοβαρά δυσμενές.

Συμπέρασμα

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτή την άσκηση επιβεβαιώνουν ότι ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός στις μακροοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο δείκτης Core Equity Tier 1 (CET1) σε επίπεδο συστήματος FL εκτιμάται σε 13,1% στο δυσμενές σενάριο VA και σε 11,6% στο σενάριο VA-σοβαρά δυσμενές, με την εξάντληση κεφαλαίου να ανέρχεται σε περίπου 2,1 ποσοστιαίες μονάδες και 3,6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.
Οι δείκτες CET1 πέφτουν κάτω από το 7% για λίγο περισσότερο από το 2% των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα στο σενάριο VA-δυσμενής και για λίγο περισσότερο από 8% στο σενάριο VA-σοβαρά δυσμενές.
Ο πιστωτικός κίνδυνος είναι ο κύριος μοχλός εξάντλησης κεφαλαίων και στα δύο δυσμενή σενάρια, με τομεακή συγκέντρωση σε ευάλωτους τομείς ενίσχυση των πιστωτικών ζημιών που πραγματοποιούνται λόγω των μακροοικονομικών κραδασμών.
Επιπλέον, η ικανότητα δημιουργίας εισοδήματος του συστήματος αποδυναμώνεται από τις αυξήσεις του κόστους χρηματοδότησης, οι οποίες αντικατοπτρίζουν επίσης τη λήξη των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης σε όλα τα σενάρια.
Ο τραπεζικός τομέας είναι συνολικά ανθεκτικός στις δευτερογενείς επιπτώσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: η εξάντληση κεφαλαίου είναι μεγαλύτερη για τράπεζες με εκ των προτέρων υψηλότερο λειτουργικό κόστος και χαμηλότερες αποδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης