Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα παράξενα ρεκόρ της Ελισσάβετ II - Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, της ανήκουν οι κύκνοι, είχε 30 σκυλιά

Τα παράξενα ρεκόρ της Ελισσάβετ II - Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, της ανήκουν οι κύκνοι, είχε 30 σκυλιά

Η Ελισάβετ Β' έμεινε στο θρόνο για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην παγκόσμια ιστορία

Ξεκινώντας τη βασιλεία υπό τον Winston Churchill (1874-1965), ενέκρινε 14 ακόμη Βρετανούς πρωθυπουργούς.

Ο ίδιος αριθμός προέδρων των ΗΠΑ έχουν διατελέσει καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.
Η Ελισάβετ II έζησε μέχρι τα 96 της χρόνια και μέχρι πρόσφατα παρέμεινε πολύ δραστήρια διατηρώντας μια αξιοζήλευτη διαύγεια.
Η μητέρα της, σύζυγος του Γεώργιου VI, Ελισάβετ, που πέθανε το 2002 σε ηλικία 101 ετών, και η προ-προγιαγιά της, η βασίλισσα Βικτώρια, που έζησε για 81 χρόνια, ήταν επίσης μακρόβιοι.
Ο σύζυγος της Ελισάβετ Β', ο δούκας του Εδιμβούργου, Φίλιππος, πέθανε μόνο δύο μήνες από τα 100α γενέθλιά του.

Ο γάμος

Η Ελισάβετ Β' είδε για πρώτη φορά τον μελλοντικό της σύζυγο σε ηλικία οκτώ ετών, αλλά μόνο για λίγο - στο γάμο του Δούκα του Κεντ.
Τον ερωτεύτηκε πέντε χρόνια αργότερα, όταν το 1939 επισκέφτηκε το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο στο Ντάρτμουθ, όπου ο Φίλιππος ήταν δόκιμος.
Ακολούθησαν πολλά χρόνια αλληλογραφίας και μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο ανώτερος υπολοχαγός του Βασιλικού Ναυτικού, στις φλέβες του οποίου κυλούσε το αίμα Ελλήνων και Δανών μοναρχών, ζήτησε το χέρι της διαδόχου του θρόνου.
Για να την παντρευτεί, απαρνήθηκε τους δικούς του τίτλους και μεταστράφηκε από την Ορθοδοξία στον Αγγλικανισμό.
Η βασίλισσα έζησε μετά τον θάνατο του συζύγου της μόνο 17 μήνες.

Λάτρης του αυτοκινήτου και των αλόγων

Ως πριγκίπισσα, η Ελισάβετ εκπαιδεύτηκε ως οδηγός ασθενοφόρου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέχρι το τέλος της ζωής της, βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων οδηγώντας την Jaguar, τη Range Rover και τη Land Rover της.
Όταν οι γιατροί τη συμβούλεψαν να ξεκουραστεί για δύο εβδομάδες τον περασμένο Νοέμβριο, η μονάρχης εντοπίστηκε να οδηγεί μια Jaguar λίγες μέρες αργότερα.
Ταυτόχρονα, η Αυτού Μεγαλειότητα δεν είχε ποτέ δίπλωμα οδήγησης.
Ήταν το μόνο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο που της επιτρεπόταν να οδηγεί χωρίς δίπλωμα ή πινακίδα.
Η Ελισάβετ δεν είχε καν διαβατήριο, αφού στο Βασίλειο όλα τα έγγραφα αυτού του τύπου εκδίδονται για λογαριασμό της.
Η βασίλισσα ήταν επίσης γνωστή για την αγάπη της για τα άλογα, τα οποία ίππευε σε όλη της τη ζωή.
Η Ελισάβετ απέκτησε το πρώτο της πόνυ Shetland σε ηλικία τεσσάρων ετών.
Παράλληλα, τον περασμένο Μάιο, η Αυτή Μεγαλειότης, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δεν αρνήθηκε στον εαυτό της την ευχαρίστηση να επισκεφτεί το Royal Horse Show στο Windsor, αν και ακόμη και τότε δύσκολα μπορούσε να περπατήσει.
Και παρόλο που τα άλογα ήταν κυρίως χόμπι για τη βασίλισσα, τα άλογά της έφεραν τη νίκη στους αγώνες περισσότερες από μία φορές.
Η μονάρχης μετέδωσε το πάθος της στην κόρη της, την πριγκίπισσα Άννα, η οποία στη συνέχεια δίδαξε ιππασία στην εγγονή της Βασίλισσας, Ζάρα Τίνταλ, η οποία κέρδισε το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο του 2012 στην ιππασία.

Πάθος με τα σκυλιά

Εκτός από τα αυτοκίνητα και τα άλογα, η Αυτού Μεγαλειότητα είχε ένα άλλο πάθος - τα σκυλιά.
Η βασίλισσα της Αγγλίας απέκτησε τον πρώτο της σκύλο στα 18α γενέθλιά της από τον πατέρα της, τον Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ' (1895-1952).
Ήταν ένα Pembroke Welsh Corgi που εκτράφηκε στη Δυτική Ουαλία ονόματι Susan.
Έκτοτε, η Ελισάβετ είχε προτίμηση σε αυτή τη ράτσα και όλα τα σκυλιά της είναι απόγονοι της Susan, από τα οποία είχε περίπου 30.
Ο μέγιστος αριθμός ουαλικών Corgi που κατείχε η βασίλισσα ταυτόχρονα είναι 13.
Επιπλέον, ήταν σκυλιά της ράτσας Dorgi, που εκτράφηκαν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ διασταυρώνοντας βασιλικά κοργκι με ντάκ.
Το 2015, έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός του κράτους αποφάσισε να μην αποκτήσει νέα κατοικίδια, ώστε μετά τον θάνατό της τα σκυλιά να μην μείνουν χωρίς οδηγό.

Ο "άρχων" των κύκνων

Ο νέος βασιλιάς, Κάρολος Γ', κληρονόμησε από την Ελισάβετ Β' τον τίτλο του άρχοντα των κύκνων, ο οποίος επιτρέπει στον Βρετανό μονάρχη να διεκδικήσει το δικαίωμα σε κάθε κύκνο που βρίσκεται σε ανοιχτά νερά οπουδήποτε στο βασίλειο.
Αυτό το έθιμο χρονολογείται τουλάχιστον από την εποχή του Έντγκαρ του Ειρηνικού (943-975), όταν στο βασιλικό τραπέζι σέρβιραν νεαρούς κύκνους.
Σύμφωνα με έναν λιγότερο αρχαίο νόμο, όλοι οι οξύρρυγχοι, οι φάλαινες, τα δελφίνια και οι φώκες που εισέρχονται στα βρετανικά ύδατα ανήκουν επίσης στον Βρετανό μονάρχη.
Σε αυτή την περίπτωση, ο βασιλιάς έχει προνομιακό δικαίωμα στο κεφάλι και η βασίλισσα... στην ουρά του ζώου.

Πάνω από τους νόμους

Η βασίλισσα δεν υπαγόταν στη δικαιοδοσία, αλλά ταυτόχρονα συμμορφωνόταν με τους νόμους.
Ενώ αστικές και ποινικές υποθέσεις «δεν μπορούν να ασκηθούν εναντίον της σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, η βασίλισσα φροντίζει πολύ να διασφαλίσει ότι όλες οι ενέργειές της υπό την ιδιότητά της εκτελούνται αυστηρά σύμφωνα με το νόμο», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας.

Η Βασίλισσα και ο Gagarin

Το πόσο πολυμήχανη ήταν η βασίλισσα φαίνεται καλά από την ιστορία της συνάντησής της με τον Yuri Gagarin (1934-1968) τον Ιούλιο του 1961, όταν ο πρώτος κοσμοναύτης επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ιστορία για μια φέτα λεμόνι που έβαλαν σε τσάι, το οποίο, ακολουθώντας το παράδειγμα ενός Σοβιετικού πιλότου, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας άρχισαν να τρώνε αντί να το αφήνουν στην άκρη, είναι πιθανότατα φανταστική.
Ωστόσο, η υποδοχή της Ελισσάβετ στον Gagarin ήταν πολύ ζεστή.
Τον κάλεσε σε γεύμα και χάρηκε τόσο πολύ με τη νέα γνωριμία που, που παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο, ζήτησε να φωτογραφηθεί μαζί του.
«Έβγαλα μια φωτογραφία με ένα παραδεισένιο, απόκοσμο άτομο, οπότε δεν έσπασα τίποτα», εξήγησε τότε η ίδια.

Διακοπή αλκοόλ στα 95

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Daily Telegraph , πέρυσι, η Ελισάβετ Β', μετά από σύσταση των γιατρών, αποφάσισε να σταματήσει το αλκοόλ.
Πριν από αυτό, δεν αρνιόταν στον εαυτό της το αλκοόλ, αλλά ποτέ δεν έπινε πολύ.
Πιστεύεται ότι η βασίλισσα δεν αγαπούσε τη σαμπάνια και ήταν γενικά αδιάφορη για το κρασί (με εξαίρεση το κρασί του Ρήνου και το ροζέ κρασί).
Ταυτόχρονα, η Αυτού Μεγαλειότητα προτιμούσε το αγγλικό τζιν.
Λέγεται επίσης ότι το αγαπημένο της ποτό ήταν ένας συνδυασμός ενός μέρους τζιν με δύο μέρη dubonnet, ένα γαλλικό απεριτίφ που θυμίζει βερμούτ.

Ρεκόρ θητείας

Μεταξύ των γυναικών που βασίλεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελισάβετ Β' έμεινε στο θρόνο για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην παγκόσμια ιστορία.
Στις 6 Φεβρουαρίου φέτος, πέρασε το ορόσημο των 70 χρόνων βασιλείας, που ήταν ρεκόρ μεταξύ των Βρετανών μοναρχών.
Τον Ιούνιο, μεγάλης κλίμακας εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα με αφορμή τον εορτασμό του πλατινένιου ιωβηλαίου της Βασίλισσας.
Πριν από αυτήν, η βασίλισσα Βικτώρια (1819-1901) κυβέρνησε το μεγαλύτερο διάστημα στη Μεγάλη Βρετανία - 63 χρόνια 7 μήνες και 2 ημέρες.
Ωστόσο, μεταξύ των Ευρωπαίων μοναρχών, η Ελισάβετ Β' δεν ξεπέρασε ποτέ το επίτευγμα του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου XIV (1638-1715), ο οποίος πέρασε 72 χρόνια και 110 ημέρες στο θρόνο.
Το επιβεβαιωμένο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη βασιλεία ανήκει στον Sobuza II, τον βασιλιά της Σουαζιλάνδης (τώρα Eswatini), ο οποίος ανακηρύχθηκε αρχηγός του κράτους σε ηλικία τεσσάρων μηνών και κυβέρνησε για 82 χρόνια και 254 ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης