Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Στον Θεό» τα στεγαστικά επιτόκια - Το μέσο επιτόκιο για ένα 30ετές δάνειο αυξήθηκε στο 5,89%, από 5,66%

ΗΠΑ: «Στον Θεό» τα στεγαστικά επιτόκια - Το μέσο επιτόκιο για ένα 30ετές δάνειο αυξήθηκε στο 5,89%, από 5,66%

Τα επιτόκια είχαν μειωθεί τον Ιούλιο και τις αρχές Αυγούστου καθώς επικράτησαν οι φόβοι για ύφεση
Σχετικά Άρθρα

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, πλησιάζοντας το 6% αυτή την εβδομάδα, καθώς κατέστη σαφές στους επενδυτές ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve θα συνεχίζονταν.

Το 30ετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου ήταν κατά μέσο όρο 5,89% την εβδομάδα που έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου, από 5,66% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Freddie Mac. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτήν την περίοδο πέρυσι όταν ήταν 2,88%.

 

Μετά την έναρξη του έτους στο 3,22%, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν απότομα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, φθάνοντας στο 5,81% στα μέσα Ιουνίου. Αλλά από τότε, οι ανησυχίες για την οικονομία και την αποστολή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού τις έχουν κάνει πιο ασταθείς.

«Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν ξανά καθώς οι αγορές συνεχίζουν να διαχειρίζονται την προοπτική μιας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού», δήλωσε ο Sam Khater, επικεφαλής οικονομολόγος του Freddie Mac.

Τα επιτόκια είχαν μειωθεί τον Ιούλιο και τις αρχές Αυγούστου καθώς επικράτησαν οι φόβοι για ύφεση. Ωστόσο, τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, στην ετήσια συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole τον Αύγουστο, εστίασαν εκ νέου την προσοχή των επενδυτών στον αγώνα της Fed κατά του πληθωρισμού, ωθώντας τα επιτόκια υψηλότερα.

Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές αναζήτησαν την κυκλοφορία του Beige Book της Fed, το οποίο παρέχει έναν περιφερειακό παλμό για την οικονομία των ΗΠΑ και δείκτες για το τι μπορεί να συμβεί με τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Fed στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η δημοσίευση της Τετάρτης έδειξε συνεχείς αυξήσεις τιμών και στις δώδεκα περιφέρειες της Fed, αν και υπήρξε συγκρατημένος ρυθμός αύξησης σε εννέα από αυτές τις περιοχές, είπε ο Jones.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ενδεχόμενης χαλάρωσης του πληθωρισμού, η οποία θα προηγηθεί της επιβράδυνσης των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε η Hannah Jones, αναλύτρια οικονομικών δεδομένων για το Realtor.com.

Η Federal Reserve δεν καθορίζει τα επιτόκια που πληρώνουν οι δανειολήπτες για τα στεγαστικά δάνεια άμεσα, αλλά οι ενέργειές της τα επηρεάζουν. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τείνουν να παρακολουθούν τα 10ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Καθώς οι επενδυτές βλέπουν ή αναμένουν αυξήσεις επιτοκίων, συχνά πωλούν κρατικά ομόλογα, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερες αποδόσεις και μαζί με αυτό και επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Η αγορά επιβραδύνεται

Καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί και οι τιμές των κατοικιών παραμένουν κοντά σε υψηλά ρεκόρ, πολλοί αγοραστές κατοικιών έχουν βάλει την αναζήτησή τους σε αναμονή.

Πριν από ένα χρόνο, ένας αγοραστής που έκοψε 20% σε ένα σπίτι μέσης τιμής 390.000 δολαρίων και χρηματοδότησε το υπόλοιπο με μια 30ετή, σταθερού επιτοκίου στεγαστικό δάνειο με μέσο επιτόκιο 2,88%, είχε μηνιαία πληρωμή στεγαστικού δανείου 1.295 $, σύμφωνα με υπολογισμούς από τον Freddie Mac.

Σήμερα, ένας ιδιοκτήτης σπιτιού που αγόραζε το σπίτι στην ίδια τιμή με μέσο επιτόκιο 5,89% θα πλήρωνε 1.849 $ το μήνα σε κεφάλαιο και τόκους. Αυτό είναι 554$ περισσότερο κάθε μήνα.

Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς το σταθερό επιτόκιο 30 ετών επέστρεψε προς τα υψηλά του Ιουνίου, δήλωσε ο Mike Fratantoni, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος στην Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών.

Τα ποσοστά δεν είναι πιθανό να πέσουν ξανά σύντομα, είπε ο Fratantoni, αλλά η ισχυρή αγορά εργασίας θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να θέλουν να αγοράζουν σπίτια.

«Δεν υπάρχει ακόμη σημάδι ανάκαμψης στις αιτήσεις αγοράς, αλλά η ισχυρή αγορά εργασίας και η αύξηση των αποθεμάτων κατοικιών θα πρέπει να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας».

Ενώ τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξάνονται, το εύρος των προσφερόμενων επιτοκίων έχει επίσης αυξηθεί, σύμφωνα με τον Freddie Mac. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες μπορούν να επωφεληθούν από τις αγορές τους για καλύτερο επιτόκιο.

Σύμφωνα με την έρευνα του Freddie Mac, οι δανειολήπτες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο 1.500 $ κατά τη διάρκεια της ζωής ενός δανείου, παίρνοντας ένα επιπλέον επιτόκιο και κατά μέσο όρο περίπου 3.000 $ εάν λάβουν πέντε προσφορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης