Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρώπη: Αγοράζει εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου - Μια «ανάσα» από το embargo που ετοιμάζεται να επιβάλλει στη Ρωσία

Ευρώπη:  Αγοράζει εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου - Μια «ανάσα» από το embargo που ετοιμάζεται να επιβάλλει στη Ρωσία
Η Ευρώπη θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές πετρελαίου σε μια εποχή πιθανώς υψηλότερων τιμών.
Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις είναι η Ευρωπαϊκή Ήπειρος αναφορικά με το ενεργειακό της μέλλον, καθώς σε τρεις μήνες από τώρα, θα ξεκινήσει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, με αποτέλεσμα να διακοπτούν σχεδόν όλες οι αποστολές του εμπορεύματος από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Με τη διαφορά όμως πως αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη εισάγει πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ρωσικού αργού καθημερινά.

Ρωσικές εξαγωγές

Η Ρωσία εξάγει περίπου 3,32 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως δια θαλάσσης, έδειξαν οι υπολογισμοί του Bloomberg, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη αγοράζει το ένα τρίτο αυτού.
Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τον Ιούνιο του 2022, όταν εγκρίθηκε το εμπάργκο, και η Ευρώπη θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές πετρελαίου σε μια εποχή πιθανώς υψηλότερων τιμών.

Κίνα και lockdown

Αυτή τη στιγμή, οι τιμές πέφτουν λόγω των νέων lockdown στην Κίνα και των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά μόλις κλείσει η πόρτα του εμπάργκο, η εικόνα είναι ότι οι τιμές θα ανακάμψουν.
Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αποθηκεύει τώρα το πετρέλαιο που πρόκειται να απαγορεύσει.

Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο

Όλα τα ορυκτά καύσιμα έχουν μεγαλύτερη και πιο επείγουσα ζήτηση στην ήπειρο από ό,τι εδώ και χρόνια.
Οι FT το χαρακτήρισαν «το αναπόφευκτο κακό των ορυκτών καυσίμων εν καιρώ πολέμου» σε πρόσφατη έκθεση και η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει συνεχώς ότι τα σχέδια μείωσης των εκπομπών εξακολουθούν να ισχύουν.
Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στη βόρεια Ευρώπη αυξήθηκαν ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας τη δήλωση του Υπουργού Πετρελαίου της Ινδίας Hardeep Singh Puri, ο οποίος δήλωσε στο CNBC ότι «οι Ευρωπαίοι αγοράζουν περισσότερο πετρέλαιο σε ένα απόγευμα από ό,τι εγώ».

Ηλεκτρική ενέργεια

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει να κάνει πολύ περισσότερο με την τιμή του φυσικού αερίου παρά με το πετρέλαιο, αλλά αξίζει να θυμηθούμε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας άλλαξαν από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όταν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
Οι τιμές δεν έχουν επιστρέψει ακριβώς στα φυσιολογικά επίπεδα, επομένως το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Και σε τρεις μήνες, οι εισαγωγές θα σημειώσουν πτώση 1 εκατομμυρίου bpd.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Οι εναλλακτικές πηγές αργού πετρελαίου είναι άφθονες.
Οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής, για παράδειγμα, θα ήταν πολύ χαρούμενοι να πουλήσουν το πετρέλαιο τους στην Ευρώπη.
Το ίδιο και η Νιγηρία και η Αγκόλα.
Ωστόσο, θα καθόριζαν την τιμή.
Και αυτό είναι κάτι που μοιάζει με απειλή για το OPEC.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης