Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ελεύθερη πτώση το γεν έναντι του δολαρίου – Έτοιμη για παρέμβαση η ιαπωνική κυβέρνηση

Σε ελεύθερη πτώση το γεν έναντι του δολαρίου – Έτοιμη για παρέμβαση η ιαπωνική κυβέρνηση
Ο υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki δήλωσε ότι οι κινήσεις του γιεν πρέπει να είναι σταθερές

Περαιτέρω υποχώρηση σημείωσε το ιαπωνικό γεν έναντι του δολαρίου, με την κυβέρνηση να ενισχύουν την παρέμβασή τους, με στόχο την ανακοπή του sell off.
Ειδικότερα, το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρούσε στα 144 γεν έναντι του δολαρίου, επίπεδο στο οποίο είχε να βρεθεί από το 1998, παρά το γεγονός ότι οι Ιάπωνες policy makers έδωσαν ισχυρότερες ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα εάν η κατρακύλα συνεχιστεί.
Ο υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki δήλωσε ότι οι κινήσεις του γιεν πρέπει να είναι σταθερές και να αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, ζητώντας σταθερότητα στις αγορές συναλλάγματος.
«Ανησυχούμε ότι η υποτίμηση του γιεν ήταν μονόπλευρη», είπε στους δημοσιογράφους.
«Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα εάν αυτό συνεχιστεί», χωρίς όμως να απαντήσει όταν ρωτήθηκε τι συνεπάγεται η φράση «απαραίτητη ενέργεια».

Χαλαρή πολιτική…

Ωστόσο, οι traders δήλωσαν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη πίσω από την κάθοδο του γεν παρέμειναν τα ίδια με αυτά από τον Μάρτιο, με την τιμολόγηση της αγοράς να παραμένει σε ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και της εξαιρετικά χαλαρής στάσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να αγοράζει απεριόριστο ποσό κρατικών ομολόγων για να κρατήσει το κόστος δανεισμού στα 10ετή ομόλογα κάτω από 0,25%, γεγονός που έχει προκαλέσει ένα τεράστιο χάσμα έναντι των αποδόσεων αμερικανικών αποδόσεων, που βρίσκονται τώρα στο 3,3%.
Πάντως, σε ένδειξη ότι η πίεση στις ασιατικές αγορές συναλλάγματος εξαπλώνεται, το γουόν της Νότιας Κορέας επέκτεινε επίσης την Τετάρτη τις απώλειές του για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, φθάνοντας στο πιο αδύναμο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, που παρασύρθηκε από την επιθετική νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve και τα αυξανόμενα εμπορικά ελλείμματα της Σεούλ.
Ειδικότερα, το γουόν υποχωρούσε έως και 0,9%, στο 1,389 ανά δολάριο, για να φτάσει στο πιο αδύναμο επίπεδό του από το 2009. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Choo Kyung-ho δήλωσε την Τετάρτη ότι η αυξανόμενη αβεβαιότητα στην αγορά συναλλάγματος δεν είναι επιθυμητή και οι αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση για οποιαδήποτε συμπεριφορά που μοιάζει με κοπάδι.
Η ανησυχία για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ενισχύθηκαν από ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, τα οποία οι συμμετέχοντες στην αγορά ερμήνευσαν ως σημάδι ότι ο κύκλος σύσφιξης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα συνεχιστεί και ως εκ τούτου ένα στοίχημα κατά του γεν παραμένει μια σχετικά ασφαλής συναλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης