Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell: Επιτακτική ανάγκη η μείωση του πληθωρισμού, προς νέα αύξηση 0,75% – Ο ισολογισμός της Fed πρέπει να μειωθεί

Powell: Επιτακτική ανάγκη η μείωση του πληθωρισμού, προς νέα αύξηση 0,75% – Ο ισολογισμός της Fed πρέπει να μειωθεί
Mείζον ζήτημα η μείωση του ισολογισμού της Fed για τον πρόεδρό της Jerome Powell...
Σχετικά Άρθρα

Tην προσήλωση των Αμερικανών policymakers στον δεδηλωμένο στόχο για τον περιορισμό του πληθωρισμού και την ανάγκη μείωσης του ισολογισμού της Fed επαναβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Cato Institute στην Ουάσιγκτον o πρόεδρος της Fed Jerome Powell.
Eν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή ομιλία (8/9) δίνεται λιγότερο από δύο εβδομάδες προτού η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοινώσει την επόμενη απόφασή της για τα επιτόκια, με τις hawkish προσδοκίες να είναι μονόδρομος, δεδομένων όσων αναφέρθηκαν στο οικονομικό συμπόσιο στο Jackson Hall, στις αρχές Σεπτεμβρίου.  
Πιο συγκεκριμένα, «η κεντρική τράπεζα δεν θα σταματήσει την αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών μέχρι οι πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρήσουν, μέχρι δηλαδή η δουλειά να ολοκληρωθεί» επεσήμανε ο Powell.
«Πρέπει να δράσουμε τώρα, ευθέως, σθεναρά όπως κάναμε», είπε, προσθέτοντας: «Οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό το έργο».
Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αυξάνουν γρήγορα τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, που έχει «σκαρφαλώσει» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Σεπτεμβρίου, με τον κεντρικό τραπεζίτη να αφήνει ανοιχτή μια επιτοκιακή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, έπειτα από δύο μεγάλες αυξήσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (κατώφλι, σε κάθε περίπτωση, είναι οι 50 μ.β.).
«Η όποια απόφαση θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα έχει στη διάθεσή της η Fed τη στιγμή της λήψης απόφασης» επεσήμανε.
«Η Fed έχει και αποδέχεται την ευθύνη για τη σταθερότητα των τιμών», είπε, σημειώνοντας ότι η ιστορία προειδοποιεί έναντι της πρόωρης χαλάρωσης της πολιτικής.
Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των ομολόγων βραχυπρόθεσμης λήξης παρουσίασαν εκτεταμένα κέρδη, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη S&P 500 παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα και το δολάριο ανατιμήθηκε. 

Οικονομία

Η οικονομία των ΗΠΑ τα πήγε καλά λόγω των σταθερών καταναλωτικών δαπανών, παρότι τα υψηλότερα επιτόκια εξασθενίζουν την αγορά στέγης και τις επενδύσεις.
Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, με την ανεργία στο 3,7%.
Οι αξιωματούχοι της Fed ελπίζουν να εξασφαλίσουν μια ήπια προσγείωση, με την ανάπτυξη να μην επηρεάζεται και τον πληθωρισμό να μειώνεται.
«Είναι πολύ σημαντικό οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν αγκυρωμένες», είπε ο Powell, προσθέτοντας ότι «το ρολόι τρέχει» για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν έτσι.
«Όσο περισσότερο αυτός ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανησυχία ότι το κοινό θα αρχίσει να ενσωματώνει τον υψηλότερο πληθωρισμό στη λήψη οικονομικών αποφάσεων», είπε.
«Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί.
Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να μειωθεί ο ισολογισμός της Fed, να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα».
Σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα και τα stablecoins, ο κ. Powell δεν δήλωσε ενάντιος σε αυτού του είδους τις τεχνολογίες, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του τοπίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης