Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γάμοι ομοφυλόφιλων: Έτοιμη για το πράσινο φως η Γερουσία - Επτά στους 10 Αμερικανούς λένε «ναι»

Γάμοι ομοφυλόφιλων: Έτοιμη για το πράσινο φως η Γερουσία - Επτά στους 10 Αμερικανούς λένε «ναι»
Το νομοσχέδιο που προστατεύει τους γάμους ομοφυλόφιλων ενέκρινε η Βουλή σε ψηφοφορία τον Ιούλιο με την υποστήριξη 47 Ρεπουμπλικανών – αριθμός μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, που έδωσε ώθηση στο μέτρο στη Γερουσία

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Αμερικανική Γερουσία, Τσακ Σούμερ, υποσχέθηκε (Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου) ότι η Γερουσία θα ψηφίσει νομοθεσία για την προστασία του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών «τις επόμενες εβδομάδες», καθώς μια δικομματική ομάδα που υποστηρίζει το νομοσχέδιο διαπραγματεύεται αλλαγές για να κερδίσει περισσότερη υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους.
Η ψηφοφορία, που αναμένεται στα τέλη του μήνα, έρχεται καθώς οι Δημοκρατικοί και μια μικρή ομάδα Ρεπουμπλικανών κινούνται για να προστατεύσουν τους γάμους ομοφύλων μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανέτρεψε τη νομολογία της λεγόμενης υπόθεσης «Roe εναντίον Wade» και το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση.
«Όλοι θέλουμε να το περάσουμε γρήγορα», είπε ο Σούμερ. «Ελπίζω ότι θα υπάρχουν 10 Ρεπουμπλικάνοι για να το υποστηρίξουν (με την ψήφο τους)».
Μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών, με επικεφαλής τη Δημοκρατική γερουσιαστή Τάμι Μπάλντουιν του Ουισκόνσιν, εργάζεται για να συγκεντρώσει εκείνες τις δέκα ψήφους που απαιτούνται για να ξεπεραστεί ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο και να περάσει η νομοθεσία από τη Γερουσία, όπου η ισορροπία είναι οριακή (50-50).
«Νομίζω ότι η δυναμική πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Μπάλντουιν μετά από συνάντηση της δικομματικής ομάδας στις 7 Σεπτεμβρίου.

7 στους 10 Αμερικανούς λένε ”ναι”

Η πίεση της Γερουσίας για την ψηφοφορία - και το άνοιγμα ορισμένων Ρεπουμπλικανών να υποστηρίξουν μία τέτοια μεταρρύθμιση σε ένα εκλογικό έτος - αντικατοπτρίζει μια σεισμική αλλαγή στο θέμα, μετά από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (2015) στην υπόθεση «Obergefell εναντίον Hodges», που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων σε εθνικό επίπεδο.
Περίπου το 70% των ενηλίκων των ΗΠΑ σε μια δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών Gallup τον Ιούνιο είπε ότι οι γάμοι ομοφυλοφίλων θα πρέπει να ισχύουν βάσει του νόμου.
Το νομοσχέδιο που προστατεύει τους γάμους ομοφυλόφιλων ενέκρινε η Βουλή σε ψηφοφορία τον Ιούλιο με την υποστήριξη 47 Ρεπουμπλικανών – αριθμός μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, που έδωσε ώθηση στο μέτρο στη Γερουσία.
Για να κερδίσουν περισσότερους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας, οι διαπραγματευτές σχεδιάζουν να εισαγάγουν τροπολογίες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών ορισμένων, σχετικά με τη «θρησκευτική ελευθερία» – τα δικαιώματα των θρησκευτικών ιδρυμάτων ή των ιδιοκτητών θρησκευτικών επιχειρήσεων να αντιτίθενται στους γάμους ομοφύλων, για παράδειγμα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης