Διεθνή

Βρετανία: 170.000 άνθρωποι δεν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας - Πονοκέφαλος για την Truss - Πακέτο στήριξης 180 δισ. λίρες

Βρετανία: 170.000 άνθρωποι δεν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας - Πονοκέφαλος για την Truss - Πακέτο στήριξης 180 δισ. λίρες
«Το σχέδιο, όπως αναφέρεται επί του παρόντος, θα σταματήσει την καταστροφή, αλλά η κρίση εξακολουθεί να υπάρχει», είπε σχετικά ο οικονομολόγος Jeevun Sandher

Κύμα μαζικών αντιδράσεων για την έκρηξη στις τιμές της ενέργειας που αντικρύζουν στους λογαριασμούς τους, σχεδιάζουν από τον Οκτώβρη χιλιάδες Βρετανοί.
Η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss πρόκειται μεν να ανακοινώσει ένα πακέτο αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών για να ενισχύσει τους πολίτες για να μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, αλλά υπάρχουν ανησυχίες από τους αναλυτές καθώς εκτιμούν πως μακροπρόθεσμα το κόστος θα επιβαρύνει τελικά τους φορολογούμενους σύμφωνα με το CNBC.
Η ανακοίνωση των νέων πολιτικών αναμένεται να παγώσει την τιμή της ενέργειας είτε στο τρέχον επίπεδο είτε στα 2.500 £ (2.870 $).
Όπως ισχύει επί του παρόντος, το ανώτατο όριο που θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα θα αυξήσει τον μέσο λογαριασμό ενέργειας από 1.971 £ σε 3.549 £ ετησίως.
Η Truss δήλωσε ότι «θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο του Putin» στην παρθενική της ομιλία ως πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης.
«Θα αναλάβω δράση αυτή την εβδομάδα για να αντιμετωπίσω τους λογαριασμούς ενέργειας και να εξασφαλίσω τον μελλοντικό μας ενεργειακό εφοδιασμό», είπε.
Οι ανακοινώσεις πιέζονται χρονικά καθώς περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζουν να ακυρώσουν τις πληρωμές των λογαριασμών ενέργειας την 1η Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αυξημένο ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας .
Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω της ακρίβειας καυσίμων στη Βρετανία και δεν μπορούν να θερμάνουν επαρκώς ένα σπίτι.
Πρόκειται για 12 εκατομμύρια νοικοκυριά (42%) αυτόν τον χειμώνα, εάν δεν δοθεί οικονομική στήριξη, σύμφωνα με την ομάδα εκστρατείας End Fuel Poverty Coalition. .

Υποστήριξη αξίας 180 δισεκατομμυρίων λιρών;

Οι ακριβείς λεπτομέρειες του πακέτου όμως δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.
Οι αρχικές προβλέψεις ανέφεραν ότι μπορεί να ανέρχεται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια £ στήριξης, αλλά οι τελευταίες εκτιμήσεις της Deutsche Bank ανέφεραν ότι θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στα 200 δισεκατομμύρια £.
Η Τράπεζα αύξησε τις προσδοκίες της, καθώς οι αναφορές υποδεικνύουν ότι το πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας θα παραμείνει περίπου στο επίπεδο των 2.500 λιρών, το οποίο ήταν «σημαντικά χαμηλότερο ποσό» από ό,τι είχε προβλέψει η τράπεζα, ανέφεραν πηγές την Τετάρτη 7/9/2022
Οι εκθέσεις αναφέρουν επίσης ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πακέτο 40 δισεκατομμυρίων λιρών για την υποστήριξη των επιχειρήσεων με το ενεργειακό τους κόστος, σύμφωνα με την τράπεζα, ανεβάζοντας το σύνολο των αναμενόμενων μέτρων στήριξης στα 180 δισεκατομμύρια λίρες.
Αρχικά αναμενόταν ότι η υποστήριξη θα ήταν διαθέσιμη μόνο στα νοικοκυριά.
Το ποσοστό είναι σχεδόν το μισό από αυτό που δαπανήθηκε για την παροχή οικονομικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και λίγο περισσότερο από το 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Εκτιμά ότι το πάγωμα θα ισχύσει από τον Οκτώβριο.

«Ο λογαριασμός θα επιβαρύνει τελικά στους φορολογούμενους»

Το πακέτο που πρόκειται να ανακοινωθεί από την νέα πρωθυπουργό μπορεί να μην είναι πολύ διαφορετικό από ένα σχέδιο που πρότεινε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στις 14 Αυγούστου.
Η κύρια διαφορά είναι ότι οι Εργατικοί είχαν προτείνει τη χρηματοδότηση της κίνησης μέσω ενός απροσδόκητου φόρου στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου - κάτι που ο νέος πρωθυπουργός απέκλεισε.
«Είμαι ενάντια σε έναν απροσδόκητο φόρο», είπε η Truss στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της με συναδέλφους βουλευτές την Τετάρτη.
«Πιστεύω ότι είναι λάθος να εμποδίζουμε τις εταιρείες να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, διότι χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε την οικονομία», είπε.
Η ανάπτυξη της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω «φορολογικών περικοπών και μεταρρύθμισης» ήταν μία από τις τρεις βασικές εντολές που έθεσε η νέα πρωθυπουργός στην πρώτη της ομιλία το απόγευμα της Τρίτης.
Οι άλλοι αντιμετώπιζαν την ενεργειακή κρίση και βελτίωναν την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας.
Το νέο ενεργειακό πακέτο πιθανότατα θα χρηματοδοτηθεί μέσω πρόσθετου κρατικού δανεισμού, αλλά ο απόηχος της οικονομικής στήριξης θα μπορούσε να γίνει αισθητός για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τον Christopher Dembik, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στη Saxo Bank.
«Θα πρέπει να ακολουθήσει μόνο έναν δρόμο: να ανοίξει την πόρτα για ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης και, μόλις διευθετηθεί η κρίση, να αυξήσει τη φορολογία», δήλωσε ο Dembik.
«Είναι υπέροχα νέα για βραχυπρόθεσμα, αν και ο λογαριασμός τελικά θα πέσει στους φορολογούμενους μακροπρόθεσμα και μπορεί να χρειαστούν γενιές για να αποπληρωθεί», είπε ο ίδιος στο CNBC.

«Δεν θα μας βοηθήσει τους επόμενους χειμώνες»

Ένα πακέτο ενεργειακής τόνωσης θα ήταν μια βραχυπρόθεσμη λύση σε ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα για τους ανθρώπους στη Βρετανία, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Jeevun Sandher.
«Το σχέδιο, όπως αναφέρεται επί του παρόντος, θα σταματήσει την καταστροφή, αλλά η κρίση εξακολουθεί να υπάρχει», είπε, αναφερόμενος στην κρίση κόστους ζωής που ήδη επηρεάζει πολλές οικογένειες και επιχειρήσεις στη Βρετανία .
«Αυτό το πάγωμα των τιμών της ενέργειας μπορεί να σταματήσει αυτή την καταστροφή που έρχεται αυτόν τον χειμώνα, αλλά δεν θα μας βοηθήσει τίποτα τους επόμενους χειμώνες», είπε.
Ο τομέας του φυσικού αερίου μπορεί επίσης να νιώσει τις αρνητικές επιπτώσεις ενός πακέτου τόνωσης, δήλωσε ο Salomon Fiedler, οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg.
«Εάν οι κατεστημένες εταιρείες κοινής ωφελείας παγώσουν τις τιμές τώρα αλλά μεμονωμένα τις διατηρήσουν πάνω από το κόστος στο μέλλον, θα μπορούσαν να ανταγωνίζονται από νεοεισερχόμενους στο μέλλον, οι οποίοι δεν χρειάζεται να ανακτήσουν τις τρέχουσες ζημίες και έτσι θα μπορούσαν να τις μειώσουν», είπε ο Fiedler.
«Ένα περαιτέρω πρόβλημα είναι ότι ένα γενικό πάγωμα των τιμών της ενέργειας θα εξαλείψει τα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά», δήλωσε ο Fiedler στο CNBC. «Αυτό πιθανότατα θα κάνει την πολιτική πολύ δαπανηρή και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την έλλειψη φυσικού αερίου για τομείς που δεν καλύπτονται από το πάγωμα».
Υπάρχουν επίσης εικασίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία συνολικά. Ενώ οι πολιτικές χαμηλών φόρων και απορρύθμισης της Truss μπορεί να ενισχύσουν την οικονομία, τα οφέλη δεν θα γίνουν αισθητά για αρκετά χρόνια ή και δεκαετίες, είπε καταλήγοντας ο Fiedler.

www.bankingnews.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης