Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στη Wall, καθώς απομακρύνονται οι ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού - Ο S&P 500 στο +1,83%, ο Nasdaq +2,14%

Ισχυρά κέρδη στη Wall, καθώς απομακρύνονται οι ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού - Ο S&P 500 στο +1,83%, ο Nasdaq +2,14%
Στα 70,6 δισ. δολ. συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Ιούλιο 2022, κατά 12,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.
Με ισχυρή άνοδος έκλεισε η Wall Street σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, με τους επενδυτές να θέλουν να δίωξουν το άσχημο κλίμα των τριών εβδομάδων, καθώς τα επιτόκια και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, μετριάζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τον συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό.
Την ίδια στιγμή, τον Ιούλιο του 2022, συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ , κατά 12,6% στα 70,6 δισ. δολάρια
Επιπλέον, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές σημείωσε πτώση εννέα μονάδων βάσης στο 3,26% και το 2ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,46%.
Το επιτόκιο του 30ετούς Υπουργείου Οικονομικών έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο +1,40%, στις 31.581 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 με θετικό επίσης πρόσημο +1,83%, στις 3.979 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στο +2,14%, στις 11.791 μονάδες.
wall_κλεισιμο.JPG
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των 3M Co (+3,6%) και Nike (+3%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο ο τίτλος της Chevron (-1,3%).

Brainard (Fed): Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός


Η νούμερο 2 αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) δήλωσε την Τετάρτη 7/9 ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.
Η αγορά παίρνει θάρρος επείδη βλέπει την Fed να προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
"Θα συνεχίσουμε για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός", δήλωσε η αντιπρόεδρος της Fed, Lael Brainard.
Από τα τέλη Μαρτίου, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια σε ένα εύρος 2,25%-2,5% "και τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω", δήλωσε η Brainard.
Η πολιτική της Fed "θα πρέπει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα για να παρέχει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί προς τον στόχο", πρόσθεσε η ίδια.

Beige Book (Fed): Αυξημένες οι πληθωριστικές πιέσεις, αδύναμες οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη

Αμετάβλητη παρέμεινε εν συνόλω η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με πέντε Περιφέρειες να αναφέρουν ελαφρά έως μέτρια αύξηση της δραστηριότητας και πέντε άλλες να αναφέρουν ελαφρά έως μέτρια επιβράδυνση, σύμφωνα με το Beige Book της Fed, στο οποίο όμως σημειώνεται πως οι πληθωριστικές πιέσεις είναι έντονες και οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας αδύναμες.
Παρότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέφεραν γενικά ισχυρή ζήτηση για πιστωτικές κάρτες και εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ήταν ασθενής λόγω των επιτοκιακών αυξήσεων.
Τα επίπεδα τιμών παρέμειναν πολύ υψηλά, αν και εννέα Περιφέρειες ανέφεραν κάποιο βαθμό συγκράτησης, σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησής τους.

Συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα

Στα 70,6 δισ. δολ. συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Ιούλιο 2022, κατά 12,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, λόγω του ρεκόρ στις εξαγωγές που οφείλεται στο ισχυρό δολάριο.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,2%, στο επίπεδο ρεκόρ των 259,3 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 2,9% στα 329,9 δισ. δολ.

Morgan Stanley: Έρχεται νέα βουτιά -15% στις 3.400 μονάδες για τον S&P 500

Με την ανησυχία για τις μετοχές να διογκώνεται λόγω της νέας αύξησης επιτοκίου από τη Fed, η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει μεγάλη πτώση στις 3.400 μονάδες (πτώση -15% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του 2022.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Michael Wilson, «η καταστροφή και η κατήφεια» επιστρέφουν στις μετοχές, με την τρέχουσα πτώση να θεωρείται μόνο η αρχή όσων δυσάρεστων πρόκειται να ακολουθήσουν.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες αρκούδες της Wall Street, ο Wilson, είχε προβλέψει ότι η αύξηση στις αποτιμήσεις το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου δεν θα ήταν παρά ένα bear market ράλι.
Αυτό που έπληξε τόσο πολύ τις αμερικανικές μετοχές φέτος ήταν η άνοδος των επιτοκίων.
Εξάλλου, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν μόνο κατά 1,5%, και οι λόγοι τιμής προς κέρδη (P/E) ήταν στην πραγματικότητα 9% υψηλότεροι, στα χαμηλά του Ιουνίου.
1_160.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης