Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: «Η ύφεση είναι αναπόφευκτη, «STOP» στην γερμανική εξάρτηση από την Κίνα

Deutsche Bank: «Η ύφεση είναι αναπόφευκτη, «STOP» στην γερμανική εξάρτηση από την Κίνα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank , Christian Sewing, προειδοποίησε, ότι η ύφεση στη Γερμανία είναι αναπόφευκτη και προέτρεψε τους ηγέτες της χώρας να επιταχύνουν την αποσύνδεσή της από την Κίνα.
Σχετικά Άρθρα

«Καμπανάκι» από τoν CEO της γερμανικής τράπεζας.

Όπως είναι φυσιολογικό, η ενεργειακή κρίση και το αλαλούμ στα ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματιστήρια δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την Γερμανία, η οποία ψάχνει να βρει τα «πατήματά» της αναφορικά με το ποια στάση θα κρατήσει τις επόμενες ημέρες στο μείζον ζήτημα της οριοθέτησης πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank , Christian Sewing, προειδοποίησε την Τετάρτη, ότι η ύφεση στη Γερμανία είναι αναπόφευκτη και προέτρεψε τους ηγέτες της χώρας να επιταχύνουν την αποσύνδεσή της από την Κίνα.
Σε μια ομιλία στο Handelsblatt Banking Summit στη Φρανκφούρτη, ο Sewing σημείωσε, ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε «καταστρέψει μια σειρά από βεβαιότητες» στις οποίες βασιζόταν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες.
Ανέφερε την ανάσχεση της παγκοσμιοποίησης λόγω μεγάλων γεωπολιτικών εντάσεων, η οποία είναι απίθανο να υποχωρήσει σύντομα και έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και εφοδιασμού.
«Ως αποτέλεσμα, δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να αποτρέψουμε μια ύφεση στη Γερμανία. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η οικονομία μας είναι αρκετά ανθεκτική για να αντιμετωπίσει καλά αυτήν την ύφεση - υπό την προϋπόθεση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ενεργήσουν γρήγορα και αποφασιστικά τώρα», δήλωσε ο Sewing.
«Όμως όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα κοινωνικής σύγκρουσης», είπε.

Στάσιμη η γερμανική οικονομία

Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον Ιούλιο, ενώ μάλιστα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αύξηση του κόστους ενέργειας και άλλων αγαθών και επίμονες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο κίνδυνος της εξάρτησης
«Όταν πρόκειται για εξαρτήσεις, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε το αμήχανο ερώτημα πώς να αντιμετωπίσουμε την Κίνα. Η αυξανόμενη απομόνωσή της και οι αυξανόμενες εντάσεις, ειδικά μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη Γερμανία», είπε ο Sewing, προσθέτοντας ότι η Κίνα έχει γίνει «ακρογωνιαίος λίθος» της γερμανικής οικονομίας.
Παράλληλα, τόνισε, ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των γερμανικών εξαγωγών και το 12% των εισαγωγών, ενώ πάνω από το ένα δέκατο των πωλήσεων των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον χρηματιστηριακό δείκτη DAX της χώρας πηγαίνουν στην Κίνα, προσθέτοντας, ότι η πανδημία κατέστησε σαφές το βαθμό στον οποίο oi γερμανικές αλυσίδες εφοδιασμού βασίζονται στη Ρωσία.
«Η μείωση αυτής της εξάρτησης θα απαιτήσει μια αλλαγή όχι λιγότερο θεμελιώδη από την αποσύνδεση από τη ρωσική ενέργεια» κατέληξε ο Sewing.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης