Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: «Ζεστό» χρήμα ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Κομισιόν: «Ζεστό» χρήμα ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Η Επιτροπή εκταμίευσε το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ αυτής της δέσμης χρηματοοικονομικής βοήθειας στις αρχές Αυγούστου.

Σχετικά Άρθρα
Νέα μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, προτείνει επιπλέον δάνεια 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια στην Ουκρανία, ως το δεύτερο μέρος του έκτακτου πακέτου συνολικού ύψους έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε στις 18 Μαΐου 2022 και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23-24ης Ιουνίου 2022.

Η Επιτροπή εκταμίευσε το πρώτο 1 δισεκατομμύριο ευρώ αυτής της δέσμης χρηματοοικονομικής βοήθειας στις αρχές Αυγούστου. Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα παρασχεθούν το συντομότερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal το είπε κατά την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης την Τετάρτη, αναφέρει η Ukrinform, επικαλούμενη την κυβερνητική πύλη .

Σημείωσε, ότι η υποστήριξη των διεθνών συμμάχων είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες για να απελευθερώσουν οι Ουκρανοί τα εδάφη τους και να κερδίσουν έναν αιματηρό πόλεμο.

"Σε ό,τι αφορά το θέμα των οικονομικών, ξεμπλοκάραμε τη λήψη μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας από την ΕΕ ύψους 8 δισ. ευρώ. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διάθεση 5 δισ. ευρώ. Αναμένουμε άλλα 3 δισ. [ ευρώ] μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.Είμαι ευγνώμων στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για τη γρήγορη και έγκαιρη απόφαση.Ελπίζω για την ίδια γρήγορη έγκριση πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της την ΕΕ κατέληξε ο Denys Shmyhal.

«Χρειαζόμαστε ακόμη 12 δις ευρώ»

Επιπλέον, έχουμε ξεκινήσει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz και τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας για το 2023. Θα χρειαστούμε 12 δισεκατομμύρια ευρώ για υποστήριξη από την ΕΕ. Μαζί με άλλη βοήθεια από συμμάχους και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Αυτό θα μας επιτρέψει να καλύψουμε το προγραμματισμένο έλλειμμα του προϋπολογισμού και να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της οικονομίας μας», δήλωσε ο Shmyhal.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι χάρη στην ηγεσία του Προέδρου της Ουκρανίας και το έργο ολόκληρης της κυβερνητικής ομάδας, η Ουκρανία κατάφερε να σχηματίσει έναν ισχυρό φιλο-ουκρανικό συνασπισμό και να ενώσει την Ευρώπη για να βοηθήσει τη χώρα.

«Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ενότητα και η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν θα μειωθεί τόσο στα θέματα των οικονομικών και της προμήθειας όπλων όσο και σε σχέση με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», είπε ο Σμιχάλ.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τη χρηματοδότηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής στήριξης, η Επιτροπή δανείζεται στις κεφαλαιαγορές για λογαριασμό της ΕΕ, παράλληλα με τα άλλα προγράμματά της, κυρίως το NextGenerationEU και το SURE.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης