Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Bank of Canada αυξάνει το επιτόκιο πολιτικής κατά 75 μονάδες βάση στο 3,25%.

Η Bank of Canada αυξάνει το επιτόκιο πολιτικής κατά 75 μονάδες βάση στο 3,25%.
Συνεχίζεται η ποσοτική σύσφιξη για να κρατηθεί ο πληθωρισμός
Σχετικά Άρθρα

Οι επιπτώσεις του COVID-19, οι συνεχιζόμενες διακοπές εφοδιασμού και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζουν να μειώνουν την ανάπτυξη και να ρίχνουν τις τιμές των χρηματιστηρίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με τους τραπεζίτες ανά την υφήλιο να προσπαθούν απεγνωσμένα να βρούνε λύση.
Μέσα σε όλα αυτά και η Τράπεζα του Καναδά προχώρησε σήμερα στην αύξηση του στόχου της για το επιτόκιο μίας ημέρας στο 3¼%, με το τραπεζικό επιτόκιο στο 3½% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3¼%,.
Με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να παραμένει υψηλός και τις μετρήσεις του πληθωρισμού να προμηνύονται αρνητικές, οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο συνεχίζουν να αυστηροποιούν τη νομισματική πολιτική τους.

Τι συμβαίνει σε ΗΠΑ και Κίνα

Η οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετριάστηκε, αν και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει σε οριακό επίπεδο, ενώ από την άλλη, η Κίνα αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις από τα νέα lockdown που προκαλεί ο COVID. Σε γενικές γραμμές οι τιμές των εμπορευμάτων ήταν ασταθείς: οι τιμές του πετρελαίου, του σιταριού και της ξυλείας μετριάστηκαν ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν.

Ο Καναδάς και ο ανοδικός πληθωρισμός

Στον Καναδά, ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Ιούλιο στο 7,6% από 8,1% λόγω της πτώσης των τιμών της βενζίνης. Ωστόσο, ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της βενζίνης αυξήθηκε και τα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές, ιδίως στις υπηρεσίες.
Οι βασικοί δείκτες του πληθωρισμού της Τράπεζας συνέχισαν να κινούνται ανοδικά, κυμαινόμενοι από 5% έως 5,5% τον Ιούλιο, ενώ σύμφωνα με την Bank of Canada, οι έρευνες δείχνουν, ότι οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν υψηλές. Επομένως, όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να παγιωθεί ο αυξημένος πληθωρισμός.
Η καναδική οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί με υπερβολική ζήτης, με το ΑΕΠ του Καναδά να αυξάνεται κατά 3,3% το δεύτερο τρίμηνο. Αν και αυτό ήταν κάπως πιο αδύναμο από ό,τι είχε προβλέψει η Τράπεζα, οι δείκτες της εγχώριας ζήτησης ήταν πολύ ισχυροί – η κατανάλωση αυξήθηκε κατά περίπου 9½% και οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κοντά στο 12%. Με υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, η αγορά κατοικίας υποχωρεί όπως αναμενόταν, μετά τη μη βιώσιμη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι προβλέψεις της Τράπεζας του Καναδά

Η Τράπεζα συνεχίζει να αναμένει, ότι η οικονομία θα μετριαστεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αποδυναμώνεται και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική στον Καναδά αρχίζει να ευθυγραμμίζει τη ζήτηση περισσότερο με την προσφορά.
Δεδομένων των προοπτικών για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να κρίνει ότι το επιτόκιο πολιτικής θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης