Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Macron «τρυπάει» τον Ισπανικό αγωγό φυσικού αερίου Midcat – Η «γκρίνια» στο Παρίσι και οι πιέσεις της Μαδρίτης

O Macron «τρυπάει» τον Ισπανικό αγωγό φυσικού αερίου Midcat – Η «γκρίνια» στο Παρίσι και οι πιέσεις της Μαδρίτης
Η Ισπανία ελπίζει ότι η βελτιωμένη συνδεσιμότητα των αγωγών θα ανοίξει το δρόμο για να γίνει ο νέος κόμβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πράσινο υδρογόνο .
Σχετικά Άρθρα
Η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης,Teresa Ribera Rodríguez ζήτησε την Τρίτη (6 Σεπτεμβρίου) την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την ιβηρική χώρα και τους άλλους εταίρους της ΕΕ και κάλεσε το Παρίσι να επανεξετάσει την πρόσφατη απόρριψη του αγωγού Midcat.
Η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου στα βουνά των Πυρηναίων είναι προς το «συμφέρον της Ευρώπης» και είναι ένα έργο που η Ισπανία θα υπερασπιστεί σθεναρά παρά την ανώτατη γαλλική αντίθεση, δήλωσε Ισπανός υπουργός την Τρίτη στη Μαδρίτη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Macron ωστόσο, υποστήριξε, ότι το έργο είναι «περιττό».

Η Ρωσία εμποδίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Η Ρωσία εμποδίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως αντίδραση στις κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να έχουν επανέλθει επί τάπητος τα σενάρια για προμήθειες μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ισπανία στην υπόλοιπη ήπειρο.

Ο Αγωγός Midcat και οι πιέσεις της Μαδρίτης

Τα σχέδια για έναν τέτοιο αγωγό, γνωστό ως MidCat, εμφανίστηκαν πριν από μια δεκαετία, αλλά εγκαταλείφθηκαν το 2019 λόγω κανονιστικών και χρηματοδοτικών ζητημάτων.
Η Μαδρίτη πιέζει προκειμένου να αναβιώσει το έργο με την πλήρη υποστήριξη του Βερολίνου.
Με έξι θαλάσσιους τερματικούς σταθμούς, η Ισπανία διαθέτει την πιο εκτεταμένη υποδομή στην Ευρώπη για να δέχεται το υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται με πλοίο.
Η σύνδεση μεταξύ των δικτύων φυσικού αερίου της Ισπανίας και της Γαλλίας είναι πολύ περιορισμένη, εμποδίζοντας την Ισπανία να στείλει προμήθειες στην κεντρική Ευρώπη.

Η Γαλλική αντίδραση

«Δεν υπάρχει προφανής ανάγκη για αυτό, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι χρειάζεται σήμερα ούτε στο μέλλον», είπε ο Macron τη Δευτέρα μετά από συνομιλίες με τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz
«Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι ασχολούνται τόσο πολύ με το έργο, λέγοντας ότι θα επιλύσει την κρίση του φυσικού αερίου. Δεν είναι αλήθεια», είπε στους δημοσιογράφους.
«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε περισσότερες διασυνδέσεις φυσικού αερίου, οι οποίες θα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα».

Στην «αντεπίθεση η Ισπανίδα Υπ.Ενέργειας»

Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera είπε την Τρίτη σε ακροατήριο του ραδιοφώνου, ότι ο MidCat είναι «προς το συμφέρον της Ευρώπης.Θα γίνει μια συζήτηση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να το αποκλείσουμε μόνο με βάση μια δήλωση μιας χώρας», είπε.
Παρόλο που ο αγωγός MidCat θα μεταφέρει αρχικά αέριο, η Ισπανία λέει ότι τελικά θα είναι σε θέση να μεταφέρει πράσινο υδρογόνο - μια βασική πηγή ενέργειας για το μέλλον.

Οι ελπίδες της Ισπανίας και η γκρίνια των Γάλλων

Η Ισπανία ελπίζει ότι η βελτιωμένη συνδεσιμότητα των αγωγών θα ανοίξει το δρόμο για να γίνει ο νέος κόμβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πράσινο υδρογόνο .
Μπορεί η Γαλλία να προσφέρεται να βοηθήσει τη Γερμανία με τις χειμερινές παραδόσεις φυσικού αερίου όμως η Ρωσία αποκομίζει 158 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ενέργειας, παρά τις κυρώσεις και η ενεργειακή κρίση μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως «Δεν αρέσει στον Μακρόν η στενότερη φιλία μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας», άποψη που υποστήριξε και γνωστή εφημερίδα της Βαρκελώνης.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Macron διαβεβαίωσε τη Δευτέρα (5 Σεπτεμβρίου) ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια νέα διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ισπανία, διότι οι υφιστάμενες απέχουν πολύ από το να έχουν φτάσει στο όριο της χωρητικότητάς τους και ο MidCat δεν δικαιολογείται για ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Η συνάντηση των Υπ.Ενέργειας και τα πρόσφατα στοιχεία

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να συζητήσουν τον οδικό χάρτη του μπλοκ και τα βήματα που απαιτούνται για την άμβλυνση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.
Η ζήτηση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε στην Ισπανία κατά 126% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία του τοπικού διαχειριστή δικτύου Enagás.
Εν κατακλείδι, πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την CORES (μη κερδοσκοπική εταιρεία δημοσίου δικαίου που χρηματοδοτείται από το ισπανικό Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης) αποκάλυψαν, ότι οι ισπανικές εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 32,9% τον περασμένο Ιούνιο, φτάνοντας τις 8.751 γιγαβατώρες (GWh): το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από το 2004.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης