Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η πτώση στις τιμές των καυσίμων μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες στα νοικοκυριά

ΗΠΑ: Η πτώση στις τιμές των καυσίμων μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες στα νοικοκυριά
Δισεκατομμύρια δολάρια που καταναλωναν τα αυτοκίνητα μπορεί τώρα να δαπανηθούν σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες
Οι Αμερικανοί ξοδεύουν πολύ λιγότερα για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους από ό,τι πριν από λίγους μήνες.
Που θα διοχετευτούν λοιπόν με τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν στην αντλία;

Οι τιμές της βενζίνης πέφτουν σταθερά από τότε που η κανονική αμόλυβδη κορυφώθηκε στα 5,02 δολάρια το γαλόνι στις αρχές Ιουνίου 2022.
Από σήμερα, Τετάρτη 7/9, κόστιζει κατά μέσο όρο 3,76 δολάρια σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την AAA.
Αυτό συγκρίνεται με 3,19 δολάρια πριν από ένα χρόνο, αλλά με τις τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης στον πρώτο μήνα να έχουν μειωθεί σημαντικά περισσότερο από τις τιμές λιανικής από τον Ιούνιο, οι τιμές λιανικής υπόκεινται σε περαιτέρω πτώση.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους ήταν ανατριχιαστική

Σκεφτείτε ένα σενάριο όπου, το δεύτερο τρίμηνο, οι Αμερικανοί ξόδεψαν το ίδιο χρηματικό ποσό που ξόδεψαν στην πραγματικότητα, αλλά οι τιμές για ενεργειακά αγαθά και υπηρεσίες είχαν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό με τις τιμές για άλλα πράγματα.
Τότε οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες το δεύτερο τρίμηνο θα είχαν αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 3,2% αντί για 1,5%.
Ακριβώς επειδή οι Αμερικανοί ξοδεύουν λιγότερα στην αντλία τώρα από ό,τι τον Ιούνιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ανακατευθύνουν περισσότερα χρήματα σε αγορές αλλού.
Μπορεί να αποφασίσουν να δεσμευτούν στα μετρητά τους, αυξάνοντας ένα επιτόκιο αποταμίευσης που έχει πέσει κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Το αυξανόμενο κόστος για άλλα πράγματα, όπως το ενοίκιο και οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, θα μπορούσε να μειώσει τη δύναμη δαπανών ιδιαίτερα των Αμερικανών με χαμηλότερο εισόδημα.
Επιπλέον, οι υψηλές τιμές της βενζίνης σίγουρα δεν ήταν ο μόνος λόγος που τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου των λιανοπωλητών ήταν απογοητευτικά.
Η πανδημία πυροδότησε μεγάλη ζήτηση για αγαθά και τώρα, με τις ανησυχίες για τον Covid-19 να διαλύονται και τα σπίτια να είναι γεμάτα με είδη που αγοράστηκαν πρόσφατα, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην ενδιαφέρονται τόσο για τα εμπορεύματα πολλών λιανοπωλητών.

Η πτώση της τιμής της βενζίνης είναι πολύ μεγάλη και θα ενισχύσει τις δαπάνες

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley υπολογίζουν ότι κάθε συνεχόμενη αύξηση 10 σεντ στην τιμή του γαλονιού αυξάνει το ετήσιο ποσό που ξοδεύουν οι Αμερικανοί για βενζίνη κατά 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις μειώσεις να περικόπτονται προς την άλλη κατεύθυνση.
Ακόμη και αφού έλαβαν υπόψη τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στο φυσικό αέριο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η μέση τιμή βενζίνης και αερίου του νοικοκυριού μειώθηκε κατά 800 δολάρια, σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούνιο.

Η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου τον Αύγουστο για τις λιανικές πωλήσεις, που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να παρέχει κάποια αίσθηση του πώς η πτώση των τιμών της βενζίνης επηρεάζει τις δαπάνες.
Και επειδή οι μέσες τιμές της βενζίνης κατά τον μήνα Αύγουστο ήταν υψηλότερες από ό,τι είναι τώρα, οποιαδήποτε ώθηση των πωλήσεων τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να είναι ακόμη ισχυρότερη.
Αλλά τα καλά νέα στην αντλία μπορεί να σημαίνουν ότι, παρόλο που οι πωλήσεις αυτό το φθινόπωρο και την εορταστική περίοδο αγορών δεν θα είναι τόσο ισχυρές όσο πέρυσι, θα εξακολουθήσουν να είναι ισχυρότερες από ό,τι αναμένουν πολλοί επενδυτές.


www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης