Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθη ο πρόεδρος του συνδικάτου των δημοσιογράφων

Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθη ο πρόεδρος του συνδικάτου των δημοσιογράφων
Ο Τσαν επρόκειτο να φύγει από το Χονγκ Κονγκ στα τέλη Σεπτεμβρίου για το εξάμηνο πρόγραμμα υποτροφιών του Ινστιτούτου Reuters στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σχετικά Άρθρα
Ο επικεφαλής του συνδικάτου δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ συνελήφθη την Τετάρτη, δήλωσε αστυνομική πηγή, λίγες εβδομάδες πριν φύγει από την πόλη.

Ο Ρόνσον Τσαν, πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ (HKJA), συνελήφθη επειδή φέρεται να παρεμπόδισε έναν αστυνομικό και προκάλεσε αναστάτωση σε δημόσιο χώρο, δήλωσε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Channel C, το διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο στο οποίο εργάζεται ο Chan, είπε, ότι ο βετεράνος ρεπόρτερ παρασύρθηκε από αστυνομικούς που του ζήτησαν να ελέγξουν την ταυτότητά του ενώ έκανε ρεπορτάζ για μια συνάντηση ιδιοκτητών διαμερισμάτων δημόσιας κατοικίας.

Ο Τσαν επρόκειτο να φύγει από το Χονγκ Κονγκ στα τέλη Σεπτεμβρίου για το εξάμηνο πρόγραμμα υποτροφιών του Ινστιτούτου Reuters στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι αρχές χρησιμοποίησαν νόμο για την εθνική ασφάλεια προκειμένου να καταστείλουν όσους διαφωνούν με την Κυβέρνηση, μετά τις διαδηλώσεις για τη δημοκρατία πριν από τρία χρόνια.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης που τοποθετούνται επικριτικά προς την κυβέρνηση αντιμετώπισαν αύξηση των αστυνομικών ερευνών, ενώ η πόλη έχει υποχωρήσει κατακόρυφα στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου.

Όπως πολλές πλέον κλειστές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και συνδικάτα υπέρ της δημοκρατίας, τόσο ο Chan όσο και το HKJA έχουν αντιμετωπίσει επανειλημμένες επικρίσεις από μέσα ενημέρωσης που απαντούν στο Γραφείο Διασύνδεσης του Πεκίνου στην πόλη.

Η τοπική ταμπλόιντ Apple Daily και η διαδικτυακή πλατφόρμα ειδήσεων StandNews -- στην οποία εργαζόταν ο Chan -- αναγκάστηκαν να κλείσουν πέρυσι αφού διώχθηκαν στελέχη για παραβιάσεις της εθνικής ασφάλειας, αφήνοντας εκατοντάδες δημοσιογράφους χωρίς δουλειά.

Όταν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) δημοσίευσαν την ετήσια κατάταξή τους για την ελευθερία του Τύπου τον Μάιο, το Χονγκ Κονγκ είχε βυθιστεί 68 θέσεις στην 148η θέση στον κόσμο.

Στην πρώτη έκθεση του RSF το 2002, το Χονγκ Κονγκ είχε μερικά από τα πιο ελεύθερα μέσα ενημέρωσης στην Ασία και κατατάχθηκε στη 18η θέση παγκοσμίως.

Η Λέσχη Ξένων Ανταποκριτών του Χονγκ Κονγκ εγκατέλειψε τα μεγαλύτερα ετήσια βραβεία τύπου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ασία νωρίτερα φέτος, επικαλούμενη κινδύνους που εγκυμονεί ο νόμος για την ασφάλεια -- μια απόφαση που προκάλεσε διαμάχη μεταξύ πολλών μελών δημοσιογράφων.

Ο σύλλογος δημοσίευσε πρόσφατα μια υποτονική δήλωση για την ελευθερία του Τύπου στον ιστότοπό του.

Μία από τις φράσεις που αφαιρέθηκαν από τη δήλωση έγραφε: «Αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης, ο ρόλος του συλλόγου μας δεν ήταν ποτέ πιο ζωτικός -- ούτε η δέσμευσή μας ήταν πιο ισχυρή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης