Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το προσχέδιο προτάσεων της Κομισιόν: Πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ρεύμα που δεν παράγεται από αέριο

Το προσχέδιο προτάσεων της Κομισιόν: Πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ρεύμα που δεν παράγεται από αέριο
Οι προτάσεις της Κομισιόν θα τεθεί επί τάπητος στην συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, την Παρασκευή (9/9/2022)
Σχετικά Άρθρα

Πρόταση για πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που παράγεται από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός του φυσικού αερίου, επεξεργάζεται η Κομισιόν ως μέρος των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης της ΕΕ.
Σε ένα προσχέδιο προτάσεων που είδαν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι συνέστησε στα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς όπως αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια άνθρακα, που καθορίζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, σε 200 ευρώ/MWh.
Σημειώνεται ότι η τρέχουσα τιμή spot για την ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, το σημείο αναφοράς στην περιοχή, είναι πάνω από 450 ευρώ ανά MWh. Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί επειδή είναι συνδεδεμένες με την τιμή του φυσικού αερίου, είτε η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από αυτό είτε από άλλες πηγές. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 10 φορές υψηλότερες από ό,τι οι μέσοι όροι της τελευταίας δεκαετίας.
Ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα μιμείται «τα αποτελέσματα της αγοράς που θα μπορούσαν να αναμένονται εάν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούσαν κανονικά και δεν θα υπόκειντο στη μετατροπή της ενέργειας ως όπλου μέσω διακοπών του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», σημειώνει η Κομισιόν. Επίσης ανέφερε ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να μην αποθαρρύνει τις μελλοντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες που δεν στηρίζονται στο φυσικό αέριο.
Το έγγραφο προτείνει επίσης έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% κατά τις ώρες αιχμής των τιμών - κάτι που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, σε προετοιμασμένες σημειώσεις της που είδαν οι Financial Times χθες (6/9/2022).
Ένας συνήθης τρόπος για να ενθαρρυνθούν οι βιομηχανίες να μειώσουν τη χρήση ενέργειας σε ώρες αιχμής είναι μέσω συμβολαίων που επιτρέπουν στους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνουν την προσφορά σε αντάλλαγμα αποζημίωση ή χαμηλότερους μελλοντικούς λογαριασμούς.
Το έγγραφο της επιτροπής προειδοποιούσε ότι τα κίνητρα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι «οικονομικά αποδοτικά».
Οι προτάσεις πρόκειται να συζητηθούν από διπλωμάτες σήμερα (7/9/2022) ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή (9/9/2022).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης