Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυρίαρχος ο Putin στη Ρωσία - Αγανακτισμένοι οι Ρώσοι ολιγάρχες, αλλά δεν μπορούν να τον ανατρέψουν

Κυρίαρχος ο Putin στη Ρωσία - Αγανακτισμένοι οι Ρώσοι ολιγάρχες, αλλά δεν μπορούν να τον ανατρέψουν
Αυτό που ενδιαφέρει τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους είναι να πάρουν πίσω τα χρήματα και τις περιουσίες που έχασαν λόγω των δυτικών κυρώσεων
Σχετικά Άρθρα

Από την ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεκάδες Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να «παγώνουν» ενώ αναγκάστηκαν να δώσουν τις μετοχές που είχαν σε δυτικές εταιρείες και να χάσουν τις επαύλεις που είχαν στη Μεσόγειο.
Αυτές οι συνέπειες και η ανατροπή της καθημερινότητας τους ήταν που είχαν κάνει πολλούς ειδικούς και αναλυτές να ποντάρουν στην ισχύ των Ρώσων ολιγαρχών προκειμένου να διοργανωθεί κάποιου είδους «πραξικόπημα» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανατροπή του Putin.
Επιδιώξεις που έξι μήνες αργότερα έχουν καταρρεύσει, καθώς οι Ρώσοι «ολιγάρχες» παρά τις πιέσεις που δέχονται από τις κυρώσεις, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποκινήσουν μια ανατροπή του προέδρου Putin, αλλά κυρίως προσπαθούν να βρουν τρόπους για να διασώσουν ότι μπορούν από την περιουσία τους.
Σύμφωνα με τους Financial Times και ύστερα από σειρά συνεντεύξεων με επτά Ρώσους μεγιστάνες - ανώτεροι τραπεζίτες, νυν και πρώην ανώτερα στελέχη μεγάλων εταιρειών, πρώην αξιωματούχοι, κοκ – αυτό που προκύπτει είναι ότι οι «ολιγάρχες» είναι μεν αγανακτισμένοι με τον πόλεμο του Putin που έχει οδηγήσει στην καταστροφή των περιουσιών τους, αλλά από την άλλη νιώθουν και πικραμένοι από τη Δύση, διότι θεωρούν πως τους χρησιμοποίησαν ως αποδιοπομπαίο τράγο.

Καμία επαφή, καμία επιρροή

«Για να κάνεις πραξικόπημα στο παλάτι και να ανατρέψεις τον τσάρο, πρέπει πρώτα να είσαι στο παλάτι.
Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι εκεί.
Πως υποτίθεται δηλαδή ότι ο Michail Fridman (σ.σ. ένας από τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους) θα επηρεάσει τις αποφάσεις του Putin, όταν είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Αλλά ακόμα και εάν ο Fridman ήταν στο σπίτι του στη Μόσχα, δεν θα είχε καμία επαφή με τον πρόεδρο.
Άρα πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις του;» διερωτάται ένας Ρώσος επιχειρηματίας που έχει υποστεί τις κυρώσεις της Δύσης.

Προσφυγές κατά των κυρώσεων

Σημειώνεται πως τουλάχιστον 21 Ρώσοι επιχειρηματίες προσφεύγουν κατά της ΕΕ σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν τις επιβληθείσες σε βάρος τους κυρώσεις αν και πολλοί παραδέχονται πως αυτές οι νομικές κινήσεις δεν θα είναι αρκετές για να πάρουν τα χρήματα και τις περιουσίες τους πίσω.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι, όπως ο Fridman και ο συνεργάτης του Petr Aven, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να πάνε μέχρι τέλους για να διασφαλίσουν τις περιουσίες.
«Είναι πραγματικά θυμωμένοι και απογοητευμένοι.
Είναι δραστήριοι άνθρωποι και μαχητές, αλλά αυτή η μάχη είναι πραγματικά πολύ δύσκολη» επισημαίνει ένας κορυφαίος τραπεζίτης που γνωρίζει καλά και τους δύο Ρώσους επιχειρηματίες.

Οι προειδοποιήσεις Putin

Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ρωσίας, το 2000, ο Putin είχε καλέσει τους Ρώσους «ολιγάρχες», τους επιχειρηματίες δηλαδή εκείνους που έκαναν αμύθητες περιουσίες από το «διαμελισμό» της σοβιετικής περιουσίας και των άναρχων ιδιωτικοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την προεδρία Yeltsin, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους, αρκεί να μην εμπλέκονται στην πολιτική.
Όταν ο Putin φώναξε στο γραφείο του, την ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξανά τους κορυφαίους Ρώσους επιχειρηματίες, κατέστη σαφές πόσο υποτελείς αυτοί φαίνονταν μετά από δύο πλέον δεκαετίες του Putin στην προεδρία.
Άλλωστε πολλοί ισχυροί «ολιγάρχες», όπως Mikhail Khodorkovsky ή ο Boris Berezovsky, είτε έχουν φύγει από τη Ρωσία είτε έχουν χάσει τη ζωή τους.

Διάσωση περιουσιών

Από όλους τους Ρώσους ολιγάρχες, ο Fridman και ο Aven ήταν αυτοί που έκαναν τα περισσότερα για να εδραιωθούν στη Δύση. Βασιζόμενοι στις περιουσίες τους από το ρωσικό πετρέλαιο, τον τραπεζικό τομέα, τη λιανική και τις τηλεπικοινωνίες, ίδρυσαν την εταιρεία LetterOne στο Λονδίνο το 2013 και έκτοτε ακολούθησαν η βρετανική εταιρεία λιανικής υγιεινής διατροφής Holland & Barrett, η γερμανική ενεργειακή ομάδα Wintershall Dea και η Dia supermarket στην Ισπανία.
Ο Fridman αγόρασε μια έπαυλη 65 εκατομμυρίων λιρών στο βόρειο Λονδίνο ενώ σκεφτόταν να υποβάλλει τα χαρτιά του για να αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα πριν τον πόλεμο, ενώ και ο Aven στέγασε τη συλλογή μοντέρνας τέχνης αξίας 300 εκατομμυρίων λιρών στην έπαυλη του στο Surrey.
«Ο Fridman πάντα μισούσε τη Ρωσία.
Δεν άντεχε να ζει εκεί.
Ήθελε να βγει και να μετακομίσει στη Δύση με την πρώτη ευκαιρία για να κάνει επιχειρήσεις εκεί.
Ήθελε να είναι πολίτης του κόσμου» αναφέρει ένας πρώην συνεργάτης του.
ΕΕ και Μ. Βρετανία πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία τόσο του Fridman όσο και του Aven, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

Περιορισμοί

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Aven είναι αναγκασμένος να ξοδεύει όχι περισσότερες από 2.500 λίρες το μήνα για τα έξοδα διαβίωσης του, σύμφωνα με τις επιβληθείσες εις βάρος του κυρώσεις, αν και τον περασμένο Ιούλιο το δικαστήριο χαλάρωσε τους περιορισμούς αυτούς προκειμένου να μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς του.
Εκτιμάται πως τα μηνιαία έξοδα του Aven είναι 140.000 λίρες, εκ των οποίων τα περισσότερα δαπανώνται για τη συντήρηση και την ασφάλεια των έργων τέχνης της συλλογής του.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το Κρεμλίνο καλεί πολλούς από τους Ρώσους επιχειρηματίες που είναι στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στη Ρωσία, με πολλούς από αυτούς να το μελετούν πλέον, μια και η επιστροφή στη Μόσχα θα σημάνει πως θα μπορούν να κάνουν την πλουσιοπάροχη ζωή που είχαν συνηθίσει.
«Οι κυρώσεις αναγκάζουν τις ρωσικές ελίτ να έρθουν πιο κοντά στο Κρεμλίνο, παρά το γεγονός ότι προτιμούν να κρατούν αποστάσεις από αυτό λέει ένας Ρώσος επιχειρηματίας.

Δύο είδη ολιγαρχών

«Υπάρχουν δύο είδη ολιγαρχών στη Ρωσία.
Υπάρχουν εκείνοι της δεκαετίας του ’90, για τους οποίους είμαστε πολύ υπερήφανοι όταν τους επιβάλλονται κυρώσεις και τους παίρνουμε τα γιοτ.
Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι.
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μηδενική επίδραση στον Putin» αναφέρει ο Michael McFaul, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα.
«Το τυπικό μέλος της νέας «συνομοταξίας» είναι ένας πραγματικά πλούσιος άνθρωπος και είναι κοντά στον Putin, αλλά είναι πολύ πλούσιος επειδή είναι πολύ κοντά στον Putin.
Επομένως αυτός δεν έχει κανένα λόγο να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο για να σταματήσει τον πόλεμο» επισημαίνει ο Αμερικάνος αξιωματούχος.

Αποπροσανατολισμένοι

Οι Ρώσοι ολιγάρχες υπό την πίεση των κυρώσεων, είναι εν πολλοίς παγιδευμένοι: είτε να αποδεχθούν τη μοίρα τους στη Ρωσία ή να υποστούν τις συνέπειες εφόσον μιλούν ανοιχτά κατά του πολέμου.
«Λένε ότι φοβούνται μήπως δηλητηριαστούν, αλλά αυτό που πραγματικά τους ανησυχεί, είναι μήπως χάσουν τα χρήματα και τη φήμη τους που δούλεψαν τόσο σκληρά για να καλλιεργήσουν.
Τώρα, δεν ξέρουν πώς να ενεργήσουν σε αυτή την κατάσταση.
Είναι εντελώς αποπροσανατολισμένοι» επισημαίνει Ρώσος επιχειρηματίας.
Στην ερώτηση μάλιστα γιατί οι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας δεν στρέφονται κατά του πολέμου στην Ουκρανία, όλοι επικαλούνται το παράδειγμα του τραπεζίτη Oleg Tinkov, ο οποίος επί της ουσίας εκδιώχθηκε από την τράπεζα του, όταν αποκήρυξε μέσω Instagram τον Putin και τον τρελό πόλεμο του.
Για κάποιους ολιγάρχες, το περιστατικό αυτό αποτελεί μια προειδοποίηση για το πώς η καταγγελία του πολέμου θα μπορούσε να τους κοστίσει τις περιουσίες τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης