Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barkin (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλά μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Barkin (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλά μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός
Ο Barkin δεν είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC)

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο που να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα και να τα διατηρήσει εκεί μέχρι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να «πειστούν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, δήλωσε την Τρίτη στους Financial Times ο πρόεδρος της Richmond Fed Thomas Barkin.
Προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, ώστε τα πραγματικά επιτόκια, τα οποία προσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό, να βρίσκονται πάνω από το μηδέν, δήλωσε ο Barkin σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.
«Πρέπει όντως να κινηθούμε σε ένα επίπεδο όπου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μειωθούν, προκειμένου να υπάρξει αρκετός περιορισμός στην οικονομία για να μειωθεί ο πληθωρισμός» αναφέρουν οι FT τον Barkin.
Τα σχόλια του Barkin έρχονται ενόψει της συνεδρίασης της Fed αυτόν τον μήνα για να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει μια τρίτη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης ή θα επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιξης με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Αντέχει η αμερικανική οικονομία

Ο ίδιος δήλωσε στους FT ότι δεν έχει αποφασίσει για το μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων που θα υποστηρίξει, αλλά τόνισε την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας.
«Η οικονομία εξακολουθεί να κινείται προς τα εμπρός (και) η δυναμική της δεν έχει ανακοπεί», δήλωσε ο Barkin, σημειώνοντας ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι «πολύ σφιχτή».
«Έχω μια προκατάληψη γενικά προς την κατεύθυνση να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, παρά πιο αργά, αρκεί να μην σπάσουμε ακούσια κάτι στην πορεία», σημείωσε ο Barkin.
Τον περασμένο μήνα, ο Barkin δήλωσε ότι θέλει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και θα παρακολουθεί τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ για να αποφασίσει πόσο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων θα υποστηρίξει στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι το επιτόκιο αναφοράς της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για την περίοδο μίας ημέρας όχι απλώς θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο της Fed για 2%.
Ο Barkin δεν είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που καθορίζει την πολιτική φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης