Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κατεδαφίζονται» οι κατασκευές στη Βρετανία – Ο πληθωρισμός «προκαλεί πονοκέφαλο» στους επενδυτές

«Κατεδαφίζονται» οι κατασκευές στη Βρετανία – Ο πληθωρισμός «προκαλεί πονοκέφαλο» στους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερα άσχημη είναι η οικονομική κατάσταση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιας και οι βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες υπέστησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης ενόψει της βαθιάς αβεβαιότητας που έχει «κατακλύσει» την αγορά.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι ο S&P Global/CIPS Purchasing Managers' Index (PMI) διαμορφώθηκε στο 49,2 τον Αύγουστο, σημειώνοντας άνοδο από 48,9 τον Ιούλιο, αλλά παραμένοντας κάτω από το όριο του 50,0 που υποδηλώνει ανάπτυξη.
Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι στη Βρετανία που διαπιστώνουν, ότι όχι μόνο μειώθηκε η κατασκευαστική δραστηριότητα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αλλά μια σειρά από δείκτες από την έρευνα υποδεικνύουν περαιτέρω αδυναμία στο μέλλον», διαπίστωση στην οποία συμφωνεί και με τις δηλώσεις του ο Andrew Harker, οικονομικός διευθυντής της S&P Global Market Intelligence.

Αδύναμη ανάπτυξη… υποτονικές παραγγελίες
Ακριβώς εξαιτίας των προαναφερόμενων, οι νέες παραγγελίες έδειξαν την πιο αδύναμη ανάπτυξη από τον Ιούνιο του 2020 και οι ανησυχίες για τον κλάδο και την ευρύτερη οικονομία έπληξαν την εμπιστοσύνη, είπε ο γνωστός οικονομικός διευθυντής, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε με την Τράπεζα της Αγγλίας να παρακολουθεί τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην αγορά εργασίας και στην ευρύτερη οικονομία.

Πλήγμα και για τους εργολάβους

Οι εργολάβοι πολιτικών μηχανικών υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα στον κλάδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ η δραστηριότητα κατασκευής κατοικιών αυξήθηκε για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.
Ο PMI όλων των τομέων, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες, έπεσε στο 49,6 από 51,8 τον Ιούλιο, το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2021, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Liz Truss.
Τέλος, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στη Βρετανία έφτασε στο υψηλό 40 ετών του 10,1% τον Ιούλιο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης