Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johansson (Κομισιόν): Θέμα λίγων ημερών τα εμπόδια στα ταξίδια των Ρώσων πολιτών στην Ευρώπη

Johansson (Κομισιόν): Θέμα λίγων ημερών τα εμπόδια στα ταξίδια των Ρώσων πολιτών στην Ευρώπη

Υπουργοί από την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία θα συναντηθούν στη Λιθουανία για να συζητήσουν κοινούς περιφερειακούς κανόνες που θα περιορίζουν την είσοδο Ρώσων κατόχων βίζας στις επικράτειες τους

Η ενίσχυση των εμποδίων και του κόστους για τους Ρώσους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναζητούν βίζα είναι πιθανό να ολοκληρωθεί ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από τα κράτη μέλη.
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Αυγούστου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε μια πολιτική συμφωνία για την πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης έκδοσης ευρωπαϊκής βίζας με τη Ρωσία, που ήταν σε ισχύ από το 2007, με τρόπο που καθιστά δυσκολότερη και δαπανηρότερη για τους Ρώσους πολίτες την είσοδο στην ΕΕ.
Παράλληλα οι Υπουργοί Εξωτερικών χάρισαν μια νίκη στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που θέλουν να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων πολιτών στις επικράτειές τους, ακόμη κι αν έχουν ήδη ευρωπαϊκή βίζα.
«Οι Ρώσοι πολίτες δεν πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα 6/9 η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία βάση για εμπιστοσύνη, καμία βάση για μια προνομιακή σχέση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας».

Αυξάνεται το κόστος και ο χρόνος εξέτασης του αιτήματος για την έκδοση βίζας σε Ρώσους πολίτες

Οι Ρώσοι που υποβάλλουν αίτηση για βίζα για να εισέλθουν στην ταξιδιωτική ζώνη Σένγκεν — η οποία περιλαμβάνει τα 22 κράτη μέλη της ΕΕ συν τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν — θα πληρώνουν πλέον τέλος 85 ευρώ αντί 35 ευρώ.
Συν τοις άλλοις, ο τυπικός χρόνος επεξεργασίας για την παροχή μιας βίζας σε Ρώσο πολίτη θα παραταθεί από τις 10 μέρες που ειναι σήμερα σε 15 ημέρες και σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έλεγχος θα μπορεί να κρατήσει έως και 45 ημέρες.
Θα περιοριστούν επίσης οι θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων.
«Σύντομα θα υιοθετήσουμε πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλίσουμε ενισχυμένο έλεγχο των αιτήσεων βίζας και των συνοριακών διελεύσεων από Ρώσους πολίτες, χωρίς να αποκοπούμε από τους Ρώσους αντιφρονούντες και την κοινωνία των πολιτών», πρόσθεσε η Johansson.
Ερωτηθείσα για τις υπάρχουσες βίζες που έχουν ήδη χορηγηθεί σε Ρώσους πολίτες, η Johansson είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότερες από 1 εκατομμύριο έγκυρες βίζες για Ρώσους πολίτες.
Σύμφωνα με το Σύστημα Πληροφοριών για τις Βίζες της ΕΕ, από τις περίπου 14 εκατομμύρια βίζες που εκδόθηκαν σε Ρώσους πολίτες, τα 13 εκατομμύρια δεν ισχύουν πλέον.

Οι ανατολικοί κανόνες θα είναι πιο σκληροί και αναμένονται σύντομα

Σε μια νίκη για τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, επιτρέπεται επίσης στα κράτη μέλη αφενός να αρνούνται την παροχή βίζας σε Ρώσους πολίτες, αφετέρου να υιοθετούν μια κοινή περιφερειακή προσέγγιση.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν, όλα τα κράτη είναι δυνατό να αρνηθούν την είσοδο για λόγους ασφαλείας σε Ρώσους πολίτες ακόμη κι αν έχουν βίζα, εφόσον θεωρούν ότι αποτελούν «απειλή για τη δημόσια τάξη, την εσωτερική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή τις διεθνείς σχέσεις» της εν λόγω χώρας.
Υπουργοί από την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία θα συναντηθούν σήμερα και αύριο 6-7/9 στη Λιθουανία για να συζητήσουν κοινούς περιφερειακούς κανόνες που θα περιορίζουν την είσοδο Ρώσων κατόχων βίζας στις επικράτειες τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης