Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kίνδυνος για νέα Φουκουσίμα στην Ουκρανία, πυρηνικός όμηρος η Eυρώπη - ΙΑΕΑ: «Επειγόντως ζώνη ασφαλείας στη Zaporizhzhia»

Kίνδυνος για νέα Φουκουσίμα στην Ουκρανία, πυρηνικός όμηρος η Eυρώπη - ΙΑΕΑ: «Επειγόντως ζώνη ασφαλείας στη Zaporizhzhia»
Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν αμέσως διαβουλεύσεις για τη δημιουργία αυτής της ζώνης, σημειώνοντας ότι «ανησυχούν σοβαρά» για την κατάσταση στη Zaporizhzhia.
Σχετικά Άρθρα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» για να αποφευχθεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα στον ουκρανικό σταθμό της Zaporizhzhia, που είναι υπό ρωσική κατοχή από τον περασμένο Μάρτιο.
«Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη» αναφέρει ο Οργανισμός σε αυτήν την έκθεση, έκτασης 52 σελίδων, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν προσωρινά μέτρα» για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα λόγω ζημιών που μπορεί να προκληθούν από στρατιωτικά μέσα, συνεχίζει, ζητώντας «να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας».
Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν αμέσως διαβουλεύσεις για τη δημιουργία αυτής της ζώνης, σημειώνοντας ότι «ανησυχούν σοβαρά» για την κατάσταση στη Zaporizhzhia.
Οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, στην έκθεσή τους για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αναφέρουν ότι διαπίστωσαν ζημιές σε ορισμένα τμήματά του και συνέστησαν να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους Ουκρανούς εργαζόμενους που παραμένουν εκεί και λειτουργούν το εργοστάσιο.
«Οι Ουκρανοί εργαζόμενοι που λειτουργούν το υπό ρωσική στρατιωτική κατοχή εργοστάσιο είναι συνεχώς υπό πίεση, ιδίως λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου προσωπικού» αναφέρει ο ΙΑΕΑ.
«Η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρώπινο λάθος, με συνέπειες για την πυρηνική ασφάλεια», τονίζεται στην έκθεση. 

Κίνδυνος για νέα Φουκοσίμα

Την ίδια ώρα προειδοποίηση για τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό στη Zaporizhzhia, απευθύνει προς πάσα κατεύθυνση, η Ρωσία, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να υποστηρίζει ότι ο πλανήτης μπορεί να βιώσει μια κατάσταση παρόμοια με τη Φουκουσίμα.
Ειδικότερα, ο Ρώσος διοικητής Δυνάμεων της ραδιολογικής, χημικής και βιολογικής προστασίας, Igor Kirillov, δήλωσε πως λόγω των ενεργειών του Κιέβου στον πυρηνικό σταθμού μπορεί να προκύψει μια κατάσταση παρόμοια με το Τσερνόμπιλ και τη Φουκουσίμα.
«Σύμφωνα με τους ειδικούς μας, λόγω των ενεργειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μια παρόμοια κατάσταση μπορεί να προκύψει στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (έκρηξη στη Zaporizhzhia) θα προκαλέσει μαζική μετανάστευση του πληθυσμού και θα έχει πιο καταστροφικές συνέπειες από την επικείμενη ενεργειακή κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις προβλέψεις ορισμένων ευρωπαϊκών εξειδικευμένων οργανισμών».
Ο στρατηγός τόνισε ότι εάν οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ και οι κινητές αντλίες της Zaporizhzhia καταστραφούν, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο πυρήνας θα υπερθερμανθεί και, με αποτέλεσμα «την καταστροφή των σταθμών του αντιδραστήρα στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης και κατά συνέπεια την απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών στην ατμόσφαιρα και μεταφορά τους σε εκατοντάδες χιλιόμετρα». Ειδικότερα, η Μόσχα προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση ατυχήματος στο εργοστάσιο, η ραδιενέργεια θα καλύψει την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Σλοβακία».
Σημειώνεται ότι το πυρηνικό εργοστάσιο στη Zaporizhzhia έχει δεχθεί επανειλημμένα πυρά τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ουκρανία και τη Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό.

Υπάρχουν «αν», ανησυχίες που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί

Στην πιθανότητα ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω Zaporizhzhia αναφέρεται με ανάλυσή του το Nonproliferation Policy Education Center (NPEC).
Eιδικότερα, όπως λέει, η επίσκεψη κλιμακίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia στην Ουκρανία έκανε τους πάντες να αναστενάξουν από… ανακούφιση.
Ωστόσο, υπάρχει μια ανησυχία, ένα «αν», που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί:
Πώς τα μη στρατιωτικά πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες δεν θα μπορούν να μετατρέπονται σε ραδιολογικές βόμβες - απειλές οι οποίες μπορούν να πυροδοτήσουν ακόμα και έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και παρότι αυτό το συμπέρασμα φαίνεται… τραχύ, πρέπει να επισημανθεί πως στα τέλη περασμένης εβδομάδας ο πρόεδρος της Επίλεκτης Επιτροπής Άμυνας στη Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε σκόπιμη ζημιά προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας σε ουκρανικό πυρηνικό αντιδραστήρα θα συνιστούσε παραβίαση του Άρθρου V του ΝΑΤΟ».
Το άρθρο V της συνθήκης του ΝΑΤΟ απαιτεί από όλα τα συμβαλλόμενα στο Σύμφωνο μέρη να υπερασπιστούν τα μέλη της συμμαχίας που θα υποστούν ένοπλη επίθεση.
Πόσο όμως… επικείμενη μπορεί να είναι μια διαρροή ραδιενέργειας;
Αργά την Πέμπτη (25/8), διακόπηκε κάθε εξωτερική τροφοδοσία ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia.
Η μοναδική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν οι γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης του εργοστασίου, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν τις βασικές ηλεκτρικές αντλίες νερού για την ασφάλεια και την ψύξη των αντιδραστήρων του εργοστασίου μόλις για 5 ημέρες.
Αν αυτές οι γεννήτριες παρουσίαζαν έλλειψη καυσίμου και το ένα εναπομείναν καλώδιο τροφοδοσίας δεν είχε επανασυνδεθεί, θα μπορούσε να είχε προκληθεί μια νέα Φουκουσίμα μόλις σε ογδόντα λεπτά.
Οι ουκρανικές αρχές το καταλαβαίνουν αυτό.
Γι' αυτό την περασμένη εβδομάδα μοίρασαν δισκία ιωδίου στους Ουκρανούς προκειμένου να μειώσουν τους καρκίνους του θυρεοειδούς αν υπάρξει διαρροή.
Η Ρουμανία, ένα έθνος του ΝΑΤΟ, το κατανοεί επίσης αυτό:
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Ρουμάνος υπουργός Υγείας ενθάρρυνε τους Ρουμάνους να πάρουν δωρεάν χάπια ιωδίου από τα τοπικά τους φαρμακεία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο γείτονας της Ρουμανίας, η Μολδαβία, εισήγαγε ένα εκατομμύριο ταμπλέτες για τον δικό της πληθυσμό.
Αυτό που εκτιμούν τα αναφερόμενα κράτη δεν είναι μόνον ότι ατυχήματα στον πόλεμο είναι πιθανά, αλλά και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μπορεί να επιτεθεί στα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας μετατρέποντάς τα σε «πυρηνικά όπλα», των οποίων η διασπορά της ραδιενέργειας θα μπορούσε να αναγκάσει τις εκκενώσεις και να φοβίσει τους υποστηρικτές του ΝΑΤΟ της Ουκρανίας να υποχωρήσουν.
Καταλαβαίνουν επίσης ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει: υπάρχουν άλλα εννέα ουκρανικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στα οποία θα μπορούσε να επιτεθεί ο Putin στη δυτική και νότια Ουκρανία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης