Τελευταία Νέα
Διεθνή

Margin calls 1,5 τρισ. δολ. απειλούν με κραχ την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας - Άρχισαν οι πρώτες κρατικές διασώσεις εταιρειών

Margin calls 1,5 τρισ. δολ. απειλούν με κραχ την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας - Άρχισαν οι πρώτες κρατικές διασώσεις εταιρειών
Το στέλεχος της Equinor εκτιμά ότι η επιβολή πλαφόν δεν θα λύσει το πρόβλημα στην αγορά ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Για κατάρρευση των συναλλαγών στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης προειδοποιεί η νορβηγική Equinor, εάν οι κυβερνήσεις δεν προσφέρουν επιπλέον ρευστότητα, ικανή να καλύψει margin calls ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών απορροφά κεφάλαια για εγγύηση των συναλλαγών εν μέσω ακραίων διακυμάνσεων στις τιμές.
Υπό αυτό το πρίσμα, ήδη κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν σε διασώσεις εταιρειών ενέργειας.
«Θα χρειαστεί υποστήριξη ρευστότητας, παρά το γεγονός ότι η φυσική αγορά λειτουργεί», δήλωσε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το φυσικό αέριο και την ενέργεια.
Η εκτίμηση της εταιρείας για κεφάλαια 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των συναλλαγών στα παράγωγα είναι «συντηρητική», σύμφωνα με τον ίδιο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολλές εταιρείες ενέργειας δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να διαχειριστούν τα margin calls (μια απαίτηση για επιπλέον εξασφαλίσεις ως εγγύηση για τις θέσεις που έχουν ανοιχτεί στην αγορά, όταν οι τιμές αυξάνονται), γεγονός που αναγκάζει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ζητούν πιστωτικές γραμμέ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ,την ώρα που τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος.
«Πρόκειται για ένα κεφάλαιο που είναι νεκρό και δεσμευμένο σε margin calls», σημείωσε ο Haugane σε συνέντευξή του στο συνέδριο Gastech στο Μιλάνο.
«Εάν οι εταιρείες χρειαστεί να βάλουν τόσα χρήματα, αυτό σημαίνει ότι η ρευστότητα στην αγορά στεγνώνει και αυτό δεν είναι καλό για το συγκεκριμένο τμήμα των αγορών φυσικού αερίου», εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα σχέδια της ΕΕ για παρέμβαση θα ήταν «λογικά» για το trading στα παράγωγα.

Δεν θα λύσει το πρόβλημα το πλαφόν

Το στέλεχος της Equinor εκτιμά ότι η επιβολή πλαφόν δεν θα λύσει το πρόβλημα στην αγορά ενέργειας.
Όπως εξηγεί, τα ανώτατα όρια τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαν να έχουν νόημα, επειδή οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο «τοπικές».
Αλλά στο φυσικό αέριο, τέτοια μέτρα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα, λόγω της παγκόσμιας φύσης της αγοράς.
Για παράδειγμα, η Ευρώπη πρέπει να νικήσει την Ασία στην τιμή, για να προσελκύσει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Η ενέργεια είναι μια τοπική, δηλαδή εγχώρια, αγορά, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα ήταν δυνατό να γίνει κάτι που θα μπορούσαν να ελέγξουν οι κυβερνήσεις», εξήγησε ο Haugane.
«Αλλά το ζήτημα του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου είναι διαφορετικό, επειδή η αγορά φυσικού αερίου είναι παγκόσμια και ως εκ τούτου δεν είναι τόσο εύκολο τη διαχειριστείς».
Το βασικό ζήτημα της αγοράς φυσικού αερίου είναι η έλλειψη προσφοράς και τα ανώτατα όρια τιμών δεν θα μειώσουν την πίεση, ούτε θα προσθέσουν στα αποθέματα, εκτιμά και τονίζει ότι, «δεν δημιουργεί καμία λύση στο πρόβλημα».

Άρχισαν οι διασώσεις εταιρειών ενέργειας

Η Φινλανδία και η Ελβετία παρείχαν την Τρίτη οικονομική στήριξη δισεκατομμυρίων σε εταιρείες ενέργειας, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Fortum ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης-γέφυρα με την κρατική επενδυτική εταιρεία Solidium ύψους 2,35 δισ. ευρώ  για την κάλυψη των αναγκών της σε εγγυήσεις.
Φινλανδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η στήριξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις εγγυήσεις ρευστότητας ύψους 10 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το Ελσίνκι για τις εταιρείες ενέργειας την Κυριακή.
Η ελβετική εταιρεία κοινής ωφέλειας Axpo ανακοίνωσε επίσης  ότι έλαβε πιστωτική γραμμή έως 4 δισ. ελβετικών φράγκων (4,1 δισ. δολάρια) από την κυβέρνηση για να βοηθήσει στην εξασφάλιση των αναγκών ρευστότητάς της.
Η ελβετική κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα δίχτυ ασφαλείας ύψους 10 δισ. φράγκων για τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αποφάσισε να διαθέσει τα κεφάλαια στην Axpo, παρόλο που εκκρεμμεί η σχετική νομοθεσία.

Δραματική προειδοποίηση από Uniper (Γερμανία) για ενεργειακή κρίση: Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα

Δραματική προειδοποίηση σχετικά με την ενεργειακή κρίση απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού, Uniper, στον απόηχο του ρωσικού τελεσίγραφου για άρση των δυτικών κυρώσεων ώστε ο αγωγός Nord Stream 1 να επαναλειτουργήσει πλήρως.
«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα» επεσήμανε τη στιγμή που οι ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη το φθινόπωρο και το χειμώνα, συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές.
«Το έχω πει πολλές φορές φέτος και εκπαιδεύω και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα» δήλωσε ο Klaus-Dieter Maubach μιλώντας στο CNBC. «Αυτό που βλέπουμε στη χονδρική αγορά είναι 20 φορές η τιμή που είχαμε δει πριν από δύο χρόνια — 20 φορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε μια πραγματικά ανοιχτή συζήτηση με όλους να αναλαμβάνουν την ευθύνη για το πώς να το διορθώσουμε», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζειται ότι Uniper, αιτήθηκε τη χορήγηση μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας από τη γερμανική κυβέρνηση, ανεβάζοντας το λογαριασμό για την οικονομική διάσωσή της στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης