Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: Ο κίνδυνος «κρίσης της στερλίνας» αυξάνεται με την εκλογή της Truss

Deutsche Bank: Ο κίνδυνος «κρίσης της στερλίνας» αυξάνεται με την εκλογή της Truss
Το Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρει από υψηλό πληθωρισμό και από μια αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης.
Σχετικά Άρθρα
Μετά την είδηση πως η Liz Truss είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Deutsche Bank, σε σημείωμα της, υποστηρίζει πως οι ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί η νέα Πρωθυπουργός θα είναι κρίσιμες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να αποφύγει ακραία μακροοικονομικά γεγονότα, ιδιαίτερα μια κρίση του ισοζυγίου πληρωμών.
Η στερλίνα ήταν υψηλότερη έναντι του δολαρίου το απόγευμα της Δευτέρας 5/9, διαπραγματεύοντας λίγο κάτω από τα 1,15 δολάρια, αλλά ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank FX Shreyas Gopal προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι μιας «κρίσης της στερλίνας» δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
«Με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, η στερλίνα απαιτεί μεγάλες εισροές κεφαλαίων που υποστηρίζονται από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο», ανέφερε η Deutsche Bank.

Πληγή ο πληθωρισμός

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρει από υψηλό πληθωρισμό και από μια αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης.
Μια μεγάλη, μη χρηματοδοτούμενη και μη στοχευμένη δημοσιονομική επέκταση συνοδευόμενη από πιθανές αλλαγές στην εντολή της Τράπεζας της Αγγλίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και ενδεχομένως στην εμφάνιση δημοσιονομικής κυριαρχίας».
Ο Truss έβαλε σταθερά στο στόχαστρο την Τράπεζα της κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για την ηγεσία, κατηγορώντας την ότι επέτρεψε στον πληθωρισμό να εκτιναχθεί στα υψηλά 40 ετών και φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης αρκετών πραγμάτων.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η στάθμιση της θα πρέπει να μειωθεί κατά 15% ακόμη, προκειμένου να επαναφέρει το έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου στον μέσο όρο των 10 ετών.

«Μια κρίση χρηματοδότησης του ισοζυγίου πληρωμών μπορεί να ακούγεται ακραία, αλλά δεν είναι πρωτοφανής: ένας συνδυασμός επιθετικών δημοσιονομικών δαπανών, σοβαρού ενεργειακού σοκ και διολίσθησης της στερλίνας οδήγησε τελικά στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταφύγει σε δάνειο του ΔΝΤ στα μέσα της δεκαετίας του 1970». είπε ο Gopal.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης