Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επενδυτές... Θυμάστε το κραχ του 1970; - Ετοιμαστείτε να το ξαναζήσουμε

Επενδυτές... Θυμάστε το κραχ του 1970; - Ετοιμαστείτε να το ξαναζήσουμε
Η δεκαετία του 2020 θα είναι στην πραγματικότητα χειρότερη από τη δεκαετία του 1970
Ο ιστορικός Niall Ferguson προειδοποίησε ότι ο κόσμος υπνοβατεί σε μια εποχή πολιτικών και οικονομικών αναταραχών παρόμοια με τη δεκαετία του 1970.
Απλά αυτή τη φορά θα είναι... χειρότερα.
Μιλώντας στο CNBC, ο Ferguson είπε ότι καταλυτικά γεγονότα έχουν ήδη συμβεί για να πυροδοτήσουν μια επανάληψη της δεκαετίας του '70, μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από οικονομικούς κλυδωνισμούς, πολιτικές συγκρούσεις και εμφύλιες αναταραχές.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, η σοβαρότητα αυτών των κραδασμών είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη.
«Τα συστατικά της δεκαετίας του 1970 έχουν ήδη επαναληφθεί», δήλωσε ο Ferguson, ανώτερος συνεργάτης της οικογένειας Milbank στο Ινστιτούτο Hoover, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
«Τα λάθη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής του περασμένου έτους, που οδήγησαν σε αυτόν τον πληθωρισμό, μοιάζουν πολύ με τη δεκαετία του '60», είπε, παρομοιάζοντας τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών με τον έντονα υψηλό πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970.

Ο πόλεμος του Yom Kippur

«Και, όπως το 1973, είχαμε έναν πόλεμο», συνέχισε, αναφερόμενος στον Αραβο-Ισραηλινό Πόλεμο του 1973 - γνωστός και ως Πόλεμος του Yom Kippur - μεταξύ του Ισραήλ και ενός συνασπισμού αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία.
Όπως και με τον σημερινό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αραβο-Ισραηλινός πόλεμος του 1973 οδήγησε σε διεθνή εμπλοκή από τις τότε υπερδυνάμεις, τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ, πυροδοτώντας μια ευρύτερη ενεργειακή κρίση.
Μόνο που εκείνη τη φορά, η σύγκρουση κράτησε μόλις 20 ημέρες.
Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πλέον εισέλθει στον έκτο μήνα της, υποδηλώνοντας ότι τυχόν επιπτώσεις στις ενεργειακές αγορές θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες.
«Αυτός ο πόλεμος διαρκεί πολύ περισσότερο από τον πόλεμο του 1973, επομένως το ενεργειακό σοκ που προκαλεί θα είναι στην πραγματικότητα πιο διαρκές», είπε ο Ferguson.

Η δεκαετία του 2020 χειρότερη από τη δεκαετία του 1970

Οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες συναγωνίζονται για να μετριάσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της οικονομικής αναταραχής, αυξάνοντας τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και μειώνοντας την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.
Αλλά ο Ferguson, ο οποίος έχει συγγράψει 16 βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου "Doom: The Politics of Catastrophe", είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι τρέχουσες κρίσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
«Γιατί να μην είναι τόσο άσχημα όσο τη δεκαετία του 1970;» είπε.
«Ας εξετάσουμε την πιθανότητα η δεκαετία του 2020 να είναι στην πραγματικότητα χειρότερη από τη δεκαετία του 1970».
Μεταξύ των λόγων για αυτό, είπε, ήταν επί του παρόντος η χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας, τα υψηλότερα επίπεδα χρέους και τα λιγότερο ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία τώρα σε σύγκριση με πριν από 50 χρόνια.
«Τουλάχιστον στη δεκαετία του 1970 υπήρχε ύφεση μεταξύ των υπερδυνάμεων.
Δεν βλέπω μεγάλη ύφεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αυτή τη στιγμή.
Στην πραγματικότητα, βλέπω το αντίθετο», είπε, αναφερόμενος στις πρόσφατες συγκρούσεις για την Ταϊβάν.

Η πλάνη των παγκόσμιων κρίσεων

Στους ανθρώπους αρέσει να πιστεύουν ότι τα παγκόσμια σοκ συμβαίνουν με κάποιο βαθμό τάξης ή προβλεψιμότητας.
Αλλά αυτό, είπε ο Ferguson, είναι μια πλάνη.
Στην πραγματικότητα, αντί να κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλη την ιστορία, όπως μια καμπύλη καμπάνας, οι καταστροφές τείνουν να συμβαίνουν μη γραμμικά και ταυτόχρονα, είπε.
«Οι αναταραχές στην ιστορία δεν είναι πραγματικά φυσιολογικές, ειδικά όταν πρόκειται για πράγματα όπως πόλεμοι και οικονομικές κρίσεις ή, εν προκειμένω, πανδημίες», είπε ο Ferguson.
«Ξεκινούν με μια πανούκλα - ή κάτι που δεν βλέπουμε πολύ συχνά, μια πραγματικά μεγάλη παγκόσμια πανδημία - που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους και διαταράσσει την οικονομία με όλους τους τρόπους.
Έπεται ένα μεγάλο σοκ στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.
Και μετά προσθέτεις το γεωπολιτικό σοκ», ανέφερε.
Αυτός ο λάθος υπολογισμός οδηγεί τους ανθρώπους να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι και, τελικά, απροετοίμαστοι να χειριστούν μεγάλες κρίσεις, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης