Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στις αγορές, ο DAX στο -2,2% - Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στην ΕΕ

Τριγμοί στις αγορές, ο DAX στο -2,2% - Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στην ΕΕ
Τριγμούς προκαλεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η ενεργειακή κρίση
Σχετικά Άρθρα
Τριγμούς προκαλεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η ενεργειακή κρίση και η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων, εν όψει των αποφάσεων της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη.
Την πλήρη άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απαιτεί το Κρεμλίνο, απειλώντας τόσο με embargo στο φυσικό αέριο όσο και στο πετρέλαιο σε περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 2,22% στις 12.76 μονάδες.  Ενδοσυνεδριακά η πτώση ξεπέρασε το 3%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 με θετικό πρόσημο +0,09% στις 7.287 μονάδες. 
Στις 6.093 μονάδες με απώλειες 1,20% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 2,01% στις 21.480 μονάδες.
ευρώπη.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές των γερμανικών εταιριών κοινής ωφελείας, μεταξύ των οποίων των Uniper, RWE, E.ON και PNE, κατέγραψαν βουτιά από 3,5% έως 11%.
Η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο βασικός αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας επ’ αόριστον, παρά την προηγούμενη ανακοίνωσή της ότι οι εργασίες συντήρησης θα διαρκούσαν τρεις ημέρες και θα ολοκληρώνονταν το Σάββατο το πρωί.
Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Wall Street, λόγω αργίας.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια, υποχώρησαν 0,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Για δεύτερο μήνα συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζωνη, με τον σύνθετο δείκτη υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global να υποχωρεί σε χαμηλό 18 μηνών των 48,9 μονάδων.

O OPEC+ μειώνει την παραγωγή κατά 100 χιλ. βαρέλια, παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις - Το brent στο +3,5%

Σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου προχώρησαν οι χώρες - μέλη του OPEC+, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας, με στόχο να σταθεροποιήσει την αγορά.
Η απόφαση ανατρέπει την αύξηση της παραγωγής που αποφασίστηκε τον προηγούμενο μήνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ειδικότερα, η παραγωγή Οκτωβρίου θα μειωθεί κατά 100 χιλ. βαρέλια.
Στον απόηχο της απόφασης, οι τιμές του πετρελαίου διευρύνουν την άνοδο.
Το brent ενισχύεται κατά 2,38% στα 95,24 δολ/βαρέλι και το αργό καταγράφει άνοδο 2,37% στα 88,99 δολ/βαρέλι.
H επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου 2022.

Νέο ράλι 12,7% στο φυσικό αέριο - Στο +400% οι τιμές από τις αρχές 2022


Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χάνει τον ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και ετοιμάζεται για τον δυσκολότερο χειμώνα της ιστορίας της, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream οδηγεί τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σε νέο ράλι, με το κόστος να έχει εκτοξευθεί κατά 400% από τις αρχές του 2022.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου για το ολλανδικό TTF ενισχύεται +12,7% στα 242 ευρώ, ενώ νωρίτερα η άνοδος ξεπέρασε το 30%.
Σύμφωνα με το Reuters, οι χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία πριν και μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχουν ήδη ανεβάσει τις ευρωπαϊκές τιμές κατά σχεδόν 400% τον τελευταίο χρόνο, στέλνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.
Η Ευρώπη κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» τον ενεργειακό εφοδιασμό σε αυτό που η Μόσχα έχει αποκαλέσει “οικονομικό πόλεμο” με τη Δύση για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις και τεχνικά ζητήματα για τις διακοπές του εφοδιασμού.
Ο αγωγός Nord Stream, ο οποίος διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, παρείχε ιστορικά περίπου το ένα τρίτο του αερίου που εξάγεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά ήδη λειτουργούσε μόλις στο 20% της δυναμικότητας πριν διακοπούν οι ροές την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση.
Οι προσδοκίες ήταν υψηλές ότι ο κρατικά ελεγχόμενος ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom θα επανεκκινήσει τις ροές στο 20% μετά την τελευταία διακοπή, με αποτέλεσμα οι τιμές αναφοράς του ολλανδικού TTF φυσικού αερίου να υποχωρήσουν περίπου 40% από το υψηλό ρεκόρ της 26ης Αυγούστου και να κλείσουν λίγο πάνω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή.
Αλλά αφού η Ρωσία ακύρωσε την προθεσμία του Σαββάτου για την επανέναρξη των ροών, λέγοντας ότι ανακάλυψε βλάβη κατά τη διάρκεια της συντήρησης, οι τιμές αυξάνονται και πάλι.

Καταρρέει το ευρώ


Κάτω από τα 0,99 δολ. υποχωρεί σήμερα Δευτέρα (5/9/2022), το ευρώ, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Την Παρασκευή (2/9/2022) η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1, λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Euro1_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης