Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Φαβορί η Liz Truss για την πρωθυπουργία - Τεράστιες προκλήσεις ενόψει

Μ. Βρετανία: Φαβορί η Liz Truss για την πρωθυπουργία - Τεράστιες προκλήσεις ενόψει
Σήμερα 5/9 οι ανακοινώσεις - Όλα δείχνουν πως η Liz Truss θα είναι η διάδοχος του Boris Johnson
Σχετικά Άρθρα

(upd) Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας και αρχηγού των Συντηρητικών, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Boris Johnson, ο οποίος αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτηση του μετά τις αποκαλύψεις για μια σειρά σκανδάλων.
Όλα δείχνουν πως η υπουργός Εξωτερικών, Liz Truss είναι αυτή που θα αναλάβει το πρωθυπουργικο αξίωμα, επικρατώντας του αντιπάλου της Rishi Sunak.
Σημειώνεται πως μετά από μια μακρά εσωκομματική διαδικασία, τα περίπου 180.000 μέλη του κόμματος των Συντηρητικών είναι αυτά που με την ψήφο τους θα αποφασίσουν και το ποιος θα είναι ο αρχηγός τους και κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.
Η ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γίνει στις 14:30 ώρα Ελλάδας.
Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και η Truss επικρατήσει, θα είναι η τρίτη πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, μετά τη Margaret Thatcher και την Teresa May.

Πρωθυπουργός από το 0,3% των Βρετανών

Αν και πολλές φορές κατά το παρελθόν, τα μέλη ενός κόμματος έχουν ορίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, αυτήν την φορά συμβαίνει κάτι πρωτοφανές.
Συγκεκριμένα, τα περίπου 180.000 μέλη των Συντηρητικών, τα οποία αποτελούν μόλις το 0,3% των ενήλικων Βρετανών με δικαίωμα ψήφου, ανέτρεψαν επί της ουσίας την απόφαση των βουλευτών των Συντηρητικών, οι οποίοι σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες, έβγαζαν πρώτο και με διαφορά τον Sunak.
Άρα αυτή θα είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Μ. Βρετανίας που τα μέλη ενός κόμματος θα ανατρέπουν την ψήφο των βουλευτών του.

Αμέσως στα βαθιά

Πάντως, ο νέος πρωθυπουργός θα πέσει αμέσως στα βαθιά καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις στην οικονομία αφενός με το πληθωριστικό ράλι αφετέρου με την ενεργειακή κρίση, παράμετροι που αναμένεται να προκαλέσουν ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας.
Υπενθυμίζεται πως η Truss έχει δεσμευθεί πως θα μειώσει την φορολογία, λέγοντας πως έχει έτοιμο ένα πακέτο ύψους 30 δισεκατομμυρίων λιρών, αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως το πρόγραμμα της είναι τελείως ανεφάρμοστο.
Η οικονομική πολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των δύο υποψηφίων, με την Truss από την πρώτη στιγμή να δεσμεύεται για μεγάλες μειώσεις στην φορολογία, υπόσχεση που της έδωσε και το προβάδισμα.
Μάλιστα, η Truss διαβεβαίωσε μιλώντας στο BBC ότι, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα δράσει «ήδη από την πρώτη εβδομάδα» για να βοηθήσει τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας, αρνούμενη ωστόσο να διευκρινίσει ακριβώς ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει, ενώ υπογράμμισε ότι «μέσα σε ένα μήνα» θα παρουσιάσει ένα σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τι λένε οι Βρετανοί

Πάντως, αν και η Trss φέρεται να κέρδισε την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος τους, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο ούτε με τους βουλευτές της ούτε όμως και με τους Βρετανούς πολίτες.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, το 52% των Βρετανών εκτιμά ότι θα είναι μια μέτρια ή ακόμη και μια φρικτή πρωθυπουργός.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος, μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, η νέα πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί αύριο Τρίτη 6/9 στη Σκοτία για να λάβει από τη Βασίλισσα Ελισάβετ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Κατόπιν θα μεταβεί στο Λονδίνο για να εκφωνήσει ομιλία έξω από τον αριθμό 10 της Downing Street και να ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής της, ενώ την Τετάρτη 7/9 θα βρεθεί ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης