Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία στην κόψη του ξυραφιού – Πακέτο 65 δισεκ. ευρώ ανακοίνωσε ο Scholz για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η Γερμανία στην κόψη του ξυραφιού – Πακέτο 65 δισεκ. ευρώ ανακοίνωσε ο Scholz για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz ανακοίνωσε το τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 65 δισ. ευρώ για να βοηθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σχετικά Άρθρα

Το τρίτο πακέτο στήριξης των νοικοκυρών να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, έκλεισε στα 65 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, και είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με τα δύο πρώτα που έχουν ήδη δοθεί, ανεβάζοντας το σύνολο των τριών πακέτων στήριξης, στα 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει το Reuters.
"Αυτό είναι το μεγαλύτερο από τα τρία πακέτα μέχρι στιγμής", είπε ο Scholz σε συνέντευξη Τύπου.
Τα μέτρα, περιλαμβάνουν προτάσεις για επέκταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς με έκπτωση και 1,7 δισ. ευρώ σε φορολογικές ελαφρύνσεις για 9.000 εταιρείες έντασης ενέργειας, συμφωνήθηκαν από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του

Ο καγκελάριος χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία "τρομερή καταστροφή".
Η χώρα θα βοηθηθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι του "επιτιθέμενου".

Όλος ο κόσμος αισθάνεται τις συνέπειες.

"Η Ρωσία δεν είναι πλέον ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας", λέει ο Scholz.
Η Γερμανία προετοιμάζεται για τον μελλοντικό ενεργειακό εφοδιασμό, προσθέτει. "Θα ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα", λέει ο Scholz.
Αυτό αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, λέει, ενώ ένα άλλο ζήτημα είναι οι υψηλές τιμές και το κόστος.
Σύμφωνα με τον Scholz, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει με αποφασιστικότητα ότι τα έκτακτα κέρδη δεν θα προκύπτουν πλέον ούτε θα απομυζούνται από τις αγορές.
Θα οριστεί ανώτατο όριο εσόδων για όσους συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεν χρειάζεται να πληρώνουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, δήλωσε ο καγκελάριος.

Τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τον βασικό εφοδιασμό των πολιτών σε φθηνότερες τιμές.

Οι τιμές της θερμότητας δεν είναι τόσο εύκολο να επηρεαστούν στις διεθνείς αγορές, λέει ο Scholz.
Ωστόσο, η καγκελάριος διαβεβαιώνει ότι το βάρος για τους πολίτες θα ελαφρυνθεί.
Οι συνταξιούχοι πρόκειται να ανακουφιστούν με μια εφάπαξ πληρωμή 300 ευρώ, οι φοιτητές με μια εφάπαξ πληρωμή 200 ευρώ, εξηγεί ο Scholz.
Επιπλέον, πρόκειται να γίνει μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης.

Ο κύκλος των δικαιούχων πρόκειται να αυξηθεί από 700.000 σε δύο εκατομμύρια πολίτες μέσω της μεταρρύθμισης του επιδόματος στέγασης.

Ο Scholz διαβεβαιώνει ότι η μεταρρύθμιση του επιδόματος των πολιτών θα βοηθήσει και όσους δεν έχουν εισόδημα.
Στο μέλλον, η μεταρρύθμιση θα προσανατολιστεί στον πληθωρισμό.
Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως οδηγός οι ρυθμοί πληθωρισμού, οι οποίοι όμως συχνά δεν αντανακλούσαν πλέον την τρέχουσα πραγματικότητα.
Η βοήθεια για τα παιδιά πρέπει επίσης να βελτιωθεί.
Το επίδομα τέκνων πρόκειται να αυξηθεί κατά 18 ευρώ σε ένα βήμα, λέει ο Scholz.
Η αύξηση της τιμής του CO2 κατά πέντε ευρώ ανά τόνο, η οποία είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2023, θα αναβληθεί κατά ένα έτος για την 1η Ιανουαρίου 2024.
Με τον τρόπο αυτό αναβάλλονται επίσης κατά ένα έτος τα προηγουμένως προγραμματισμένα βήματα παρακολούθησης το 2024 και το 2025.

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση

Δημόσιο, επιχειρήσεις, καταστήματα και καταναλωτές καλούνται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και κυρίως φυσικού αερίου, η οποία πρέπει να φθάσει το 20%, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος επιβολής δελτίου.
Από την 1η Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα:
Στα δημόσια κτίρια η μέγιστη θερμοκρασία ορίζεται στους 19 βαθμούς, ενώ καταργείται η θέρμανση διαδρόμων και κλιμακοστασίων και το ζεστό νερό στις τουαλέτες.
Όπου εκτελείται χειρονακτική εργασία, η μέγιστη θερμοκρασία περιορίζεται στους 12 βαθμούς.
Από τους περιορισμούς εξαιρούνται νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία.

Μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα και σίγουρα όχι αποκλειστικά για λόγους αισθητικής. Επιπλέον, τα φώτα σε διαφημιστικές ταμπέλες θα σβήνουν κάθε βράδυ στις 22:00. Τα φώτα στους δρόμους ωστόσο παραμένουν αναμμένα, όπως και στις βιτρίνες των καταστημάτων, εάν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης.
Όσο ακόμη οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, στα εμπορικά καταστήματα που λειτουργεί κλιματισμός οι πόρτες θα πρέπει να παραμένουν κλειστές.
Σε ιδιωτικό πεδίο, οι πισίνες δεν επιτρέπεται να θερμαίνονται με αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα. Κάποιοι δήμοι μάλιστα προχωρούν ακόμη περισσότερο, καταργώντας εντελώς το ζεστό νερό στα ντους σε δημόσιες πισίνες και γυμναστήρια.

Τα πρώτα μέτρα εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν εξοικονόμηση της τάξεως του 2%, ενώ τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει δεύτερη δέσμη μέτρων, περισσότερο μακροπρόθεσμων, όπως η υποχρέωση ελέγχου του κεντρικού συστήματος θέρμανσης ανά δύο έτη.
Στο μεταξύ οι τεχνικοί έχουν κλεισμένα τα ραντεβού τους έως το τέλος του έτους και οι πωλήσεις ξύλων για το τζάκι και ηλεκτρικών καλοριφέρ έχουν εκτοξευθεί. Παράλληλα, οι εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας διενεργούν «τεστ αντοχής», από την έκβαση του οποίου θα κριθεί ενδεχόμενη παράταση της λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, οι οποίοι επρόκειτο να κλείσουν οριστικά στο τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι δραματικές συστάσεις προς τους πολίτες για περιορισμό της οικιακής κατανάλωσης και κάποιες εταιρίες ακινήτων επιβάλλουν περιορισμό της θερμοκρασίας τις νυχτερινές ώρες.

Από την 1η Οκτωβρίου αναμένεται η εισαγωγή του ειδικού τέλους φυσικού αερίου, ύψους 2,419 σεντ/kWh, με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας και τη διάσωση των παρόχων, οι οποίοι θα μετακυλίουν πλέον στους καταναλωτές το 90% του επιπλέον κόστους προμήθειας ενέργειας.
Ήδη το ομοσπονδιακό κράτος έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της Uniper για έκτακτη στήριξη, υποσχόμενο ταυτόχρονα «τεράστιες στοχευμένες και ακριβείς» ελαφρύνσεις για τους πολίτες, στο πλαίσιο πακέτου βοήθειας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ενόψει της έκτακτης σύνοδου της ΕΕ η Γερμανία, υπό τον φόβο κοινωνικών αναταραχών, αφήνει πλέον ανοιχτή και τη συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης