Τελευταία Νέα
Διεθνή

Truss όπως Thatcher (Βρετανία): Θα αναλάβει άμεσα δραστικά μέτρα για την κρίση του κόστους ζωής, αν εκλεγεί

Truss όπως Thatcher (Βρετανία): Θα αναλάβει άμεσα δραστικά μέτρα για την κρίση του κόστους ζωής, αν εκλεγεί
«Αν εκλεγώ, σκοπεύω μέσα στην πρώτη εβδομάδα της νέας μου κυβέρνησης να παρουσιάσω άμεσες δράσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και τα αποθέματα ενέργειας», σημείωσε η υποψήφια Liz Truss

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Liz Truss δήλωσε σήμερα Κυριακή 4/9, ότι θα αναλάβει αμέσως δράση για να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και να ενισχύσει τα αποθέματα ενέργειας της χώρας, αν, όπως αναμένεται, κερδίσει την πρωθυπουργία της χώρας.
Σε άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Telegraph μία ημέρα προτού ανακοινωθεί ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος θα αναλάβει και τη θέση του πρωθυπουργού, η Truss επανέλαβε τη δέσμευσή της να διαχειριστεί με θάρρος την οικονομία της Βρετανίας, η οποία είναι αντιμέτωπη με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού και ύφεση.
Επισημαίνοντας ότι κατανοεί «πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελεί το κόστος ζωής για όλους», η Truss τόνισε ότι θα αναλάβει «αποφασιστική δράση για να διασφαλίσω ότι οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να περάσουν αυτό τον χειμώνα και τον επόμενο».

«Αν εκλεγώ, σκοπεύω μέσα στην πρώτη εβδομάδα της νέας μου κυβέρνησης να παρουσιάσω άμεσες δράσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και τα αποθέματα ενέργειας», σημείωσε.

«Αργότερα μέσα στον μήνα ο υπουργός Οικονομικών μου θα παρουσιάσει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πακέτο δράσης για την οικονομία», πρόσθεσε.
Η Truss εξήγησε ότι η προσέγγισή της θα είναι διττή και θα περιλαμβάνει άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής καθώς και ένα σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη.
Επίσης θα διορίσει ένα Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων προκειμένου να καταλήξουν «στις καλύτερες ιδέες» για να ενισχυθεί η οικονομία της Βρετανίας.
«Πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση κάθε φθινόπωρο και χειμώνα (…)
Είμαι έτοιμη να λάβω σκληρές αποφάσεις για να ανοικοδομήσω την οικονομία μας», υπογράμμισε.
Η Truss αναμένεται ότι θα κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές και θα ανακηρυχθεί αύριο Δευτέρα νέα πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά την παραίτηση του Boris Johnson.

Ποια είναι η πορεία της γυναίκας που εμπέεται και θεωρεί εαυτόν διάδοχο της Thatcher

Η Liz Truss αποδείχτηκε να είναι η επιζήσασα των συντηρητικών κυβερνήσεων κατά τα τελευταία 12 χρόνια.
Η πορεία της ήταν σταθερά ανοδική – μεταξύ άλλων από το υπ. Εμπορίου, στο υπ. Δικαιοσύνης και εν τέλει στο υπ. Εξωτερικών.
Και ενώ δεκάδες ήταν οι συνάδελφοί της που έπεσαν στην παγίδα της ίντριγκας και της εσωκομματικής διαμάχης, η Truss κατάφερε να βγει αλώβητη ακόμη και από το πρόσφατο κύμα παραιτήσεων που ακολούθησε την πτώση της Teresa May.
Η Liz Truss θεωρούνταν πάντα πιστή και εργατική, χωρίς ωστόσο να γίνει μια εκτενής αξιολόγηση των επιτευγμάτων της.

Πρόγραμμα… όπου φυσά ο άνεμος

Η Liz Truss δεν φαινόταν από κούνιας ότι θα ενταχθεί στους Συντηρητικούς: ο πατέρας της ήταν καθηγητής μαθηματικών, η μητέρα της νοσοκόμα και οι πολιτικές τάσεις της οικογένειας ήταν κατά βάση αριστερές.
Η νεαρή Λιζ πήγαινε μάλιστα σε διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών.
Βέβαια η βρετανίδα πολιτικός έχει συμβιβαστεί εδώ και καιρό με το παρελθόν της.
Το ίδιο ισχύει και για το ξεκίνημά της στην πολιτική, το οποίο δοκίμασε για πρώτη φορά ως φοιτήτρια στο Φιλελεύθερο Κόμμα.
Βέβαια αυτό το έχει κατατάξει εδώ και καιρό ως «νεανικό αμάρτημα».
Με την αλλαγή πορείας της, από φιλοευρωπαία πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 σε μία από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, φαίνεται να είναι επίσης αρκετά χαλαρή.
Τα τελευταία χρόνια η Truss κινείται σταθερά με πορεία όλο και πιο δεξιά.

Εμπνευσμένη από τον Reagan και τη Thatcher: “Πιστεύει πολύ” στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας

Θεωρεί τον εαυτό της διάδοχο της Margaret Thatcher, η οποία τη δεκαετία του 1980 έβαλε τη βρετανική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά μέσω ενός ταχύρυθμου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Ένας από τους στόχους της Truss είναι να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με φορολογικές περικοπές - παρά το ότι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Αγγλίας επικρίνουν το εγχείρημά της.
Η Truss που προηγείται στις προτιμήσεις για την ανάδειξή της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, κατά την αυριανή ημέρα, έχει προκαλέσει ανησυχίες στο πλαίσιο του εσωκομματικού ανταγωνισμού για την αντικατάσταση του Boris Johnson, υποσχόμενη ότι θα επανεξετάσει το ρόλο της Τράπεζας της Αγγλίας, και της ευθύνης που έχει (η τράπεζα) στον καθορισμό της πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, όπως δήλωσε.
“Πιστεύω πολύ στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας,” δήλωσε στην εκπομπή "Sunday with Laura Kuenssberg" του BBC.
“Χρειαζόμαστε να επιτρέψουμε στην Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει τη δουλειά της,” απάντησε η ίδια, όταν ερωτήθηκε για το ρόλο της ως πρωθυπουργού στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.
Θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό όταν αναλάβει το αξίωμά της, ενώ μεταξύ άλλων, θέλει να χορηγήσει δεκάδες νέες άδειες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.
Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν παίζουν κανέναν ρόλο για εκείνη.

Αντιμετωπίζει το Brexit με «τη θέρμη ενός προσηλυτισμένου»

Στην εξωτερική πολιτική, από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι η υποψήφια θέλει άμεσα να ξεκινήσει μια μάχη με την Ευρώπη και να καταργήσει το συντομότερο το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας από τη Συνθήκη για το Brexit.
Ο Adam "Harrison, από τη δεξαμενή σκέψης European Council on Foreign Relations θεωρεί ότι η Truss αντιμετωπίζει το Brexit με «τη θέρμη ενός προσηλυτισμένου», ενώ όλη η κοσμοθεωρία της είναι «διαμορφωμένη από τον (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ) Reagan και τη συμμαχία της Μεγάλης Βρετανίας με τις ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας και Κίνας, χωρίς τη βοήθεια των 'δειλών' Ευρωπαίων, τονίζει σε αφιέρωμά της η Deutsche Welle.
Της αρέσει να εμπλουτίζει τα σχόλιά της για τη διεθνή κατάσταση με αναφορές στον Ψυχρό Πόλεμο και την ελευθερία».
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ανησυχητικά, ωστόσο η Liz Truss δεν προσπαθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, να πείσει την πλειοψηφία των Βρετανών για τα σχέδιά της, αλλά μόνο τα περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού κόμματος – ένα ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου το 1,5% του βρετανικού πληθυσμού.

Οι βρετανικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια και ήδη πολλοί αμφιβάλλουν ότι η Liz Truss μπορεί να αντέξει τόσο πολύ.

Είναι άλλωστε γεγονός, ότι η πλειοψηφία των συντηρητικών βουλευτών θα προτιμούσε τον αντίπαλό της, τον υπουργό Οικονομικών Rishi Sunak.
Το αν και για πόσο καιρό θα αντέξει η Truss παραμένει ανοιχτό ερώτημα.
Έχουν ήδη δείξει με την Teresa May και πρόσφατα με τον Boris Johnson πώς αντιμετωπίζουν τους αποτυχημένους πρωθυπουργούς.
Μένει επίσης να δούμε, αν η Liz Truss θα απορρίψει από μόνη της μέχρι τότε τη συντηρητική ιδεολογία της με την ίδια ταχύτητα που έκανε και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπως σημειώνει η DW.
Σε κάθε περίπτωση, η σύγκρουση μεταξύ της σκληρής πραγματικότητας και των πεποιθήσεών της θα είναι ένα ενδιαφέρον θέαμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης