Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε Ινδία και Βιετνάμ η παραγωγή των κινητών της Apple και της Google, τι συμβαίνει με την Κίνα

Σε Ινδία και Βιετνάμ η παραγωγή των κινητών της Apple και της Google, τι συμβαίνει με την Κίνα

Μικρός αριθμός από τα τελευταία μοντέλα iPhone της Αpple θα έχουν κατασκευαστεί στην Ινδία, ενώ ορισμένα από τα μοντέλα της Google, τα Pixel, θα κατασκευαστούν στο Βιετνάμ

Σχετικά Άρθρα

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι δύο κολοσσοί, Apple και Google, θα λανσάρουν τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα τηλέφωνα εντείνοντας τις προσπάθειες ώστε τα νέα μοντέλα να διαφοροποιηθούν από τα προηγούμενα.
Βέβαια, η μεγαλύτερη διαφορά που ίσως να μην μπορέσουν να εντοπίσουν εύκολα οι καταναλωτές είναι πως κάποια από αυτά τα μοντέλα δεν θα έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, ένας μικρός αριθμός από τα τελευταία μοντέλα iPhone της Αpple θα έχουν κατασκευαστεί στην Ινδία, ενώ ορισμένα από τα μοντέλα της Google, τα Pixel, θα κατασκευαστούν στο Βιετνάμ, επισημαίνουν πηγές με γνώση του θέματος.
Ποιος είναι ο λόγος που γίνεται αυτή η στροφή προς άλλες χώρες;
Η όλο και αυξανόμενη ανησυχία που προκαλείται λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων καθώς και οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που επηρέασε και την Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Γεωπολιτικές εντάσεις

Σημειώνεται πως η Κίνα για πολλά χρόνια αποτελούσε χώρα παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας λόγω της απασχόλησης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης αλλά και της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων, τα οποία μπορούσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση για την κατασκευή των συσκευών της επόμενης γενιάς.
Ωστόσο, πλέον οι αμερικανικές εταιρείες ανησυχούν λόγω των εμπορικών διενέξεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας την περίοδο της προεδρίας του Trump, κάτι που εντάθηκε μετά και την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi  στην Ταϊβάν τον προηγούμενο μήνα.
Οι εταιρείες φοβούνται πως εάν εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας, μπορεί τελικά να βρεθούν «παγιδευμένες» σε μια αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών λόγω της Ταϊβάν.
Η Κίνα παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών, ωστόσο δεν είναι μόνο η παραγωγή έξυπνων τηλεφώνων που έχει αρχίσει να πραγματοποιείται εκτός της χώρας.
Η Apple φτιάχνει τα iPad στο βόρειο Βιετνάμ, ενώ η Microsoft έστειλε τις κονσόλες Xbox φέτος στην πόλη Χο Τσι Μιν.
Παράλληλα, η Amazon φτιάχνει τις συσκευές Fire TV στην περιοχή Τσενάι στην Ινδία.

Κλυδωνισμός Κίνας και εφοδιαστικές αλυσίδες


Παλαιότερα, ωστόσο, όλα αυτά τα προϊόντα κατασκευάζονταν στην Κίνα. Την περασμένη Τετάρτη, η Κίνα ανακοίνωσε πως η εγχώρια παραγωγή στα εργοστάσια συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο.
«Η αυτοκρατορία της μεταποίησης στην Κίνα κλυδωνίζεται» επισήμανε ο Lior Susson, ιδρυτής της Eclipse Venture Capital, η οποία επενδύει σε νεοφυείς εταιρείες που κατασκευάζουν hardware αλλά και software προϊόντα.
«Όλο και περισσότερα κεφάλαια θα απομακρυνθούν από την Κίνα και θα κατευθυνθούν σε εναλλακτικούς προορισμούς», συμπληρώνει.
Οι αναταραχές που σημειώνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν διαδοθεί στην Ασία, προκαλώντας άνοδο των τιμών στο Βιετνάμ, αναβίωση της μεταποίησης στη Μαλαισία αλλά και αύξηση της ζήτησης για χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους στην Ινδία. Στην περίπτωση της Κίνας, αυτές οι αναταραχές περιορίζουν τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο σε μια περίοδο που η δεύτερη οικονομία στον κόσμο έχει υποστεί μία από τις μεγαλύτερες επιβραδύνσεις στην οικονομική της δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα εναλλακτικά σχέδια

Υπενθυμίζεται πως κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας αρκετά εργοστάσια στην Κίνα ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δημιούργησε αναστάτωση στα πλάνα πολλών εταιρειών, ανάμεσα σε αυτές και της Apple, η οποία υποχρεώθηκε να μειώσει τις προβλέψεις για την πορεία των πωλήσεων εκείνου του τριμήνου διότι δεν μπορούσε να κατασκευάσει τα iPhone.
Τότε η εταιρεία άρχισε να εξετάζει εναλλακτικούς προορισμούς για να αντισταθμίσει μελλοντικές αναστολές λειτουργίας στην Κίνα.
Το Βιετνάμ, όπου εκεί γινόταν η παραγωγή των ακουστικών airpods το 2020, αποτέλεσε μια επιλογή που συζητήθηκε αρκετά, σύμφωνα με έναν από τους εργαζομένους.
Από τότε η Apple ξεκίνησε να παράγει τα ρολόγια της στη χώρα, ενώ εκεί μετέφερε μέρος της παραγωγής των iPad.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης