Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς την παρουσία Putin και Δυτικών ηγετών η κηδεία του Mikhail Gorbachev - Παρέστη μόνο ο Orban

Χωρίς την παρουσία Putin και Δυτικών ηγετών η κηδεία του Mikhail Gorbachev - Παρέστη μόνο ο Orban
Με μια σεμνή τελετή, απουσία του Ρώσου προέδρου Putin και Δυτικών ηγετών πραγματοποιείται σήμερα η κηδεία του Gorbachev
Σχετικά Άρθρα

Μόνο ένας Ευρωπαίος ηγέτης παρέστη στην κηδεία του τελευταίου ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, του Mikhail Gorbachev, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 3/9 το πρωί στη Μόσχα, ενώ θα απουσιάζει και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Υπενθυμίζεται ότι ο Gorbachev απεβίωσε το βράδυ της Τρίτης (30/8/2022), σε ηλικία 91 ετών
Παρά την εκτίμηση που τρέφουν το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο στον Gorbachev για τη συμβολή του στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οξύνει την ένταση μεταξύ της Δύσης κα της Μόσχας.

Απουσίες λόγω κυρώσεων

Λόγω των κυρώσεων
που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και των ρωσικών αντίμετρων έχουν σταματήσει τις εμπορικές πτήσεις μεταξύ της χώρας και των χωρών μελών της ΕΕ.
Παράλληλα η Μόσχα, σε απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε Δυτικούς πολιτικούς.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση για να παραστεί στην κηδεία του Gorbachev.
Η προκάτοχός του Angela Merkel αρνήθηκε την πρόσκληση, επικαλούμενη έναν τραυματισμό στο γόνατο.
Ωστόσο διπλωμάτες και πρεσβευτές θα παραστούν στην τελετή, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρεσβευτής στη Μόσχα Pierre Levi, όπως και ο Αμερικανός John Sullivan.

«Απουσία» Putin

Λόγω... ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, δεν θα παραστεί στην κηδεία του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη, Mikhail Gorbachev.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, είπε ότι ο Putin επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης το Κεντρικό Νοσοκομείο της Μόσχας όπου απεβίωσε ο Gorbachev έπειτα από «μακρά και σοβαρή ασθένεια», για να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο ανοικτό φέρετρο του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ, τήρησε ενός λεπτού σιγή και έσκυψε το κεφάλι του σε ένδειξη σεβασμού.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην υγεία του

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, ο οποίος ακολουθεί αντίθετη πορεία από τους Ευρωπαίους εταίρους του αυξάνοντας τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετέβη σήμερα Σάββατο το πρωί στη Μόσχα για την κηδεία του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, του Mikhail Gorbachev, ανακοίνωσε η κυβέρνησή του.
"Θα αποτίσει φόρο τιμής στον Mikhail Gorbachev", συνοδευόμενος από μια ουγγρική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με την ανάρτηση της κυβέρνησης στο Twitter.
Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Orban δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα έρθει για να αποχαιρετήσει τον Gorbachev.
Δεν έχει υποβληθεί αίτημα για συνάντηση", δήλωσε ο Dmitri Peskov εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
1_17.webp
Μεσίστιες οι σημαίες στο Βερολίνο...

Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στο Βερολίνο σήμερα, ημέρα της κηδείας του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη όπως ανακοίνωσε η πόλη του Βερολίνου.

«Θα θέλαμε να αποτίσουμε τον δέοντα φόρο τιμής στον επίτιμο δημότη μας και σε ό,τι έχει κάνει για την πολιτική αλλαγή στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας», είχε δηλώσει νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου.
Πολιτικοί από όλα τα γερμανικά κόμματα εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον πρώην σοβιετικό ηγέτη, ενώ ορισμένοι ζήτησαν να δοθεί το όνομα του Michail Gorbachev σε δρόμο ή σε πλατεία στο Βερολίνο.
Ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU) και πρωθυπουργός του κρατιδίου Marcus Zenter ζήτησε να γίνει μια τελετή ως φόρος τιμής στον θανόντα.
«Η Γερμανία του οφείλει πολλά, είναι ένας από τους πατέρες της επανένωσης και προσέφερε ελευθερία σε εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Münchener Merkur που θα δημοσιευθεί αύριο, Παρασκευή.

Για έναν πολιτικό που έγραψε την ιστορία του κόσμου
είχε κάνει λόγο η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel αναφερόμενη στον Michail Gorbachev.
«Έδειξε με το παράδειγμά του πώς ένας μόνο πολιτικός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο.
Ο Michail Gorbachev άλλαξε και τη δική μου ζωή ριζικά.
Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ.
Χωρίς το θάρρος του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ, η ειρηνική εξέγερση στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας δεν θα ήταν δυνατή.
Ακόμη και σήμερα μπορώ να νιώσω ξανά τον φόβο που αισθανόμουν με πολλούς ανθρώπους στην ΛΔΓ το 1989, αυτόν του να μην ξέρεις αν θα ξεκινήσουν ξανά τα άρματα μάχης όπως το 1953, όταν φωνάξαμε: «Εμείς είμαστε ο λαός».

... αλλά όχι στη Ρωσία

Ωστόσο στη Ρωσία δεν κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους, αν και, όπως υπογράμμισε το Κρεμλίνο, η τελετή του θα έχει «όλα τα στοιχεία μιας κρατικής κηδείας».
Η κόρη του Gorbachev Irina έχει δηλώσει ότι η τελετή θα είναι σεμνή και θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Η σορός του θα εκτεθεί στην Αίθουσα των Κιόνων, στο Σπίτι των Συνδικάτων, κοντά στο Κρεμλίνο όπως συνέβαινε κατά παράδοση με τους Σοβιετικούς ηγέτες.
Θα ταφεί στο νεκροταφείο Νοβοντεβίτσι της Μόσχας, δίπλα στη σύζυγό του Ραΐσα που πέθανε το 1999.

Νavalny: O Gorbachev ήταν από τους λίγους που δεν χρησιμοποίησε την εξουσία για προσωπικό όφελος

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης, Αlexey Navalny, χαρακτήρισε τον πρώτο και τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Mikhail Gorbachev, «έναν από τους λίγους (ηγέτες) που δεν χρησιμοποίησε την εξουσία για προσωπικό όφελος και για πλουτισμό».
Στην ανάρτησή του στο κανάλι του στο Telegram, o Navalny έγραψε μεταξύ άλλων: «...ο Gorbachev  παρέμεινε ένας από τους πολύ λίγους που δεν χρησιμοποίησε την εξουσία και τις δυνατότητές της για προσωπικό όφελος και πλουτισμό».
Ο Gorbachev έφυγε από την εξουσία ειρηνικά και οικειοθελώς, σεβόμενος την βούληση των ψηφοφόρων.
Αυτό και μόνο ήταν ένα μεγάλο ανδραγάθημα με βάση τις παραμέτρους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Πιστεύω ότι η ζωή του και η ιστορία του, που είχαν μεγάλη σημασία για τα όσα συνέβησαν στα τέλη του 20ού αιώνα, θα αξιολογηθούν από τους επιγόνους πολύ πιο ευνοϊκά από τους συγχρόνους του...»

Υπενθυμίζεται πως ο Mikhail Sergeyevich Gorbachev, έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Τρίτης 30 Αυγούστου του 2022 σε ηλικία 91 ετών.
Ήταν ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση για τον άνθρωπο που έκανε τα πάντα για να λήξει με ειρηνικό τρόπο ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ και άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας.
«Ο Mikhail Sergeyevich Gorbachev απεβίωσε σήμερα το βράδυ μετά από σοβαρή και παρατεταμένη ασθένεια» μετέδωσαν ρωσικά και διεθνή ΜΜΕ.
Σύμφωνα με αναφορές, ο πρώην σοβιετικός ηγέτης υπέφερε από μακροχρόνια προβλήματα στα νεφρά και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid φέρεται να ήταν έγκλειστος σε κλινική.

Η σύζυγός του, Rajsa, πρώην πρώτη κυρία της Σοβιετικής Ένωσης, είχε πεθάνει το 1999...
Ο Gorbachev γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1931.
Ήταν Ρώσος πολιτικός και πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1985 μέχρι το 1991.
Οι προσπάθειές του για μεταρρύθμιση βοήθησαν να έρθει το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και τελείωσαν την πολιτική υπεροχή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
Το 1990 πήρε το Βραβείο Νόμπελ ειρήνης.

Περεστρόικα...

Ο Mikhail Sergeyevich Gorbachev εφάρμοσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ήλπιζε ότι θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδο και την παραγωγικότητα των εργαζομένων ως τμήμα του προγράμματος Περεστρόικα (αναδιάρθρωση).
Έχοντας μικτή ρωσική και ουκρανική καταγωγή, γεννήθηκε στο Πριβόλνογιε του Κράι Σταυρούπολης σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών.
Μεγαλώνοντας στην εποχή του Stalin, στα νιάτα του δούλευε σε θεριζοαλωνιστικές μηχανές σε συλλογικό αγρόκτημα πριν από την ένταξή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο στη συνέχεια κυβέρνησε τη Σοβιετική Ένωση ως μονοκομματικό κράτος σύμφωνα με τη Μαρξιστική-Λενινιστική θεωρία.
Ενώ σπούδαζε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, παντρεύτηκε τη συμφοιτήτριά του Rajsa Titarenko το 1953, πριν πάρει το πτυχίο του το 1955.
Μετακόμισε στη Σταυρούπολη, όπου εργάστηκε για την τοπική Κομσομόλ και έγινε ένθερμος υποστηρικτής της αποσταλινοποίησης, που προωθούσε ο Nikita Khrutschev.
Διορίστηκε Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής της Σταυρούπολης το 1970, όπου επέβλεψε την κατασκευή του Μεγάλου Καναλιού της Σταυρούπολης.

Γενικός Γραμματέας

Το 1974 μετακόμισε στη Μόσχα για να γίνει ο Πρώτος Γραμματέας του Ανωτάτου Σοβιέτ και το 1979 έγινε υποψήφιο μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος.
Μέσα σε τρία χρόνια από το θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ και μετά τα σύντομα καθεστώτα των Juri Adropov και Konstadin Cerienko, το πολιτικό γραφείο εξέλεξε τον Gorbachev ως Γενικό Γραμματέα, ντε φάκτο επικεφαλής της κυβέρνησης, το 1985.
Αν και υποσχόταν τη διατήρηση του Σοβιετικού κράτους και της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, ο Gorbachev πίστευε στην ανάγκη για σημαντική μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986. Αποσύρθηκε από τον Σοβιετοαφγανικό Πόλεμο και ξεκίνησε στις συνόδους κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Reagan για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Glasnost και perestroika

Στο εσωτερικό, η πολιτική της Glasnost ("διαφάνεια") επέτρεψε βελτιωμένη ελευθερία του λόγου και τύπου, ενώ η perestroika (αναδιάρθρωση) προσπάθησε να αποκεντρώσει τη διαδικασία λήψης οικονομικών αποφάσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας.
Τα μέτρα εκδημοκρατισμού και ο σχηματισμός του εκλεγμένου Κογκρέσου των Αντιπροσώπων του Λαού υπονόμευσε το μονοκομματικό κράτος.
Ο Gorbachev αρνήθηκε να παρέμβει στρατιωτικά, όταν διάφορες Ανατολικές χώρες εγκατέλειψαν τη Μαρξιστική-Λενινιστική διακυβέρνηση το 1989-90.
Εσωτερικά, το αυξανόμενο εθνικιστικό συναίσθημα απείλησε να φέρει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η διάλυση της ΕΣΣΔ

Ορισμένοι μαρξιστικοί-λενινιστικοί σκληροπυρηνικοί διεξήγαγαν το πραξικόπημα του 1991 κατά του Gorbachev.
Τέσσερις μήνες αργότερα, η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και ο Gorbachev παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991.
Tο 1992 ίδρυσε το ίδρυμα Gorbachev.
Κράτησε επικριτική στάση απέναντι στους μετέπειτα Ρώσους Προέδρους Boris Yeltsin και Vladimir Putin, ενώ είναι κεντρικό πρόσωπο του ρωσικού σοσιαλδημοκρατικού κινήματος.
Η εισαγωγή του Glasnst (έδωσε νέες ελευθερίες στους πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης, όπως μεγαλύτερη ελευθερία λόγου και έκφρασης και καλύτερο έλεγχο των πράξεων της διοίκησης.
Ωστόσο, με τα μέτρα αυτά έγινε φανερό, πως η Σοβιετική Ένωση δεν μπορούσε να στηριχτεί σε ένα τόσο κοινωνικά και πολιτικά ανοικτό και ανεκτικό καθεστώς.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

Θεωρείται ευρέως ως ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.
Ο Gorbachev παραμένει θέμα διαμάχης μέχρι σήμερα. Είναι παραλήπτης πολλών βραβείων, μεταξύ άλλων και του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1990.
Επαινέθηκε ευρέως για τον καθοριστικό του ρόλο στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, την επέκταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σοβιετική Ένωση και την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη.
Αντίθετα, στη Ρωσία χλευάζεται συχνά, καθώς δεν εμπόδισε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που έφερε υποχώρηση της παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας και την οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στο τιμόνι της Ε.Σ.Σ.Δ.

Στα επτά χρόνια που ηγήθηκε της Ε.Σ.Σ.Δ. προσπάθησε να οικοδομήσει ένα μοντέλο σοσιαλισμού, στο οποίο να συνυπάρχουν και οι νόμοι της αγοράς και του ελεύθερου εμπορίου, ένα κομμουνιστικό καθεστώς με πλουραλιστική βάση λειτουργίας.
Οι προσπάθειές του, όμως, οδήγησαν στην αποσύνθεση της χώρας του. Προήγαγε τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, συναντώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο Ronald Reagan στην Ουάσιγκτον, με στόχο τον πυρηνικό αφοπλισμό.
Στη Μόσχα υπήρξε ιδιαίτερα δριμύς στην κριτική του για το παρελθόν. Αποκατέστησε σχέσεις με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τους αντιφρονούντες.
Από τις κρισιμότερες στιγμές κατά τη διάρκεια της ταραχώδους θητείας του στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η αντιμετώπιση του πραξικοπήματος της 19ης Αυγούστου 1991.
Τη χρονιά εκείνη, και ενώ βρισκόταν στη θερινή προεδρική κατοικία στην Κριμαία, η αντιπολιτευόμενη πτέρυγα του Κ.Κ.Σ.Ε, απαίτησε την παραίτησή του.
Ο Gorbachev αρνήθηκε και επέστρεψε στη Μόσχα.

Το πραξικόπημα

Οι πραξικοπηματίες απέτυχαν, χάρη στην παράλληλη εξέγερση των δημοκρατικών στοιχείων στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Έχασε, όμως, τον έλεγχο του σοβιετικού πολιτικού συστήματος και υποσκελίστηκε από τον Boris Yeltsin.
Τον Οκτώβριο του 1991 στη διάσκεψη της Μαδρίτης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, η θέση του ήταν ήδη αποδυναμωμένη.
Οι φυγόκεντρες τάσεις στην πολύκεντρη και πολυεθνική Ε.Σ.Σ.Δ. ενισχύονταν συνεχώς.
Το Νοέμβριο του ιδίου έτους, επτά δημοκρατίες (ανάμεσά τους και η Ρωσία) αποφάσισαν την ίδρυση της Ένωσης Ανεξαρτήτων Κρατών, οπότε ο ρόλος του Gorbachev περιορίστηκε στο συντονισμό της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
Τον Δεκέμβριο εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, συναντήθηκαν για να ιδρύσουν την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών.
Στις 25 Δεκεμβρίου 1991 ο Gorbachev  παραιτήθηκε και την επομένη (26 Δεκεμβρίου) το Ανώτατο Σοβιέτ κήρυξε επίσημα τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ζωή σε τίτλους

Μερικές από τις σημαντικότερες ημερομηνίες του Gorbachev από την άνοδό του στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος το 1985 ως την παραίτησή του το 1991 είναι οι εξής:

1985
11η Μαρτίου: Στα 54 του χρόνια, εκλέγεται επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
15η Οκτωβρίου: Παρουσιάζει το σχέδιό του για την αναδιάρθρωση της οικονομικού και πολιτικού συστήματος της ΕΣΣΔ, την περεστρόικα, πρόταση του Λεονίντ Μπρέζνιεφ το 1979.

1986
26η Απριλίου: Έκρηξη στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Τσερνόμπιλ (Ουκρανία). Η τραγωδία αποκρύπτεται από την κυβέρνηση για αρκετές ημέρες, κάτι που συμβάλει στη μόλυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη ραδιενέργεια.
23η Δεκεμβρίου: Επιστρέφει στη Μόσχα ο αντιφρονών νομπελίστας ειρήνης Αντρέι Ζαχάροφ έπειτα από επτά χρόνια εξαναγκαστικής εξορίας στο Γκόρκι (Νίζνι Νόβγκοροντ).

1987
8η Δεκεμβρίου: Υπογραφή της συνθήκης INF για την εξάλειψη των βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια της τρίτης συνόδου κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ronald Reagan.

1988
7η Δεκεμβρίου: Στη Νέα Υόρκη ανακοινώνει στον ΟΗΕ ότι η ΕΣΣΔ θα μειώσει μονομερώς κατά 500.000 άνδρες τις δυνάμεις της στην ανατολική Ευρώπη και στο ευρωπαϊκό τμήμα της ΕΣΣΔ.

1989
15η Φεβρουαρίου: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, έπειτα από δέκα χρόνια πολέμου.
16η Μαΐου: Σύνοδος κορυφής στο Πεκίνο με τον πρόεδρο της Κίνας, επισφράγιση της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων έπειτα από 30 χρόνια.
12η-15η Ιουνίου: Ο Gorbachev, έπειτα από τη θριαμβευτική υποδοχή του στη Βόννη, δηλώνει πως το Τείχος θα πέσει όταν «εξαφανιστούν οι συνθήκες που το γέννησαν».
7η Οκτωβρίου: Ο Gorbachev στο ανατολικό Βερολίνο, λέει ενώπιον του ανατολικογερμανού ηγέτη Erich Henecker πως «όποιος καθυστερεί τιμωρείται από τη ζωή».
9η Νοεμβρίου: Το Τείχος πέφτει.
1η Δεκεμβρίου: Ιστορική συνάντηση με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.

1990
11η Μαρτίου: Η Λιθουανία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ. Την 13η Ιανουαρίου 1991, σοβιετικά άρματα μπαίνουν στο Βίλνιους (14 νεκροί και 700 τραυματίες).
15η Μαρτίου: Ο Gorbachev εκλέγεται για πέντε χρόνια πρόεδρος της ΕΣΣΔ, θέση που μόλις δημιουργείται.
16η Ιουλίου: Ο Gorbachev και ο δυτικογερμανός καγκελάριος Helmut Kohl συμφωνούν για μια Γερμανία ενωμένη, κυρίαρχη και ελεύθερη να ενταχθεί στο NATO.
15η Οκτωβρίου: Βραβεύεται με Νόμπελ ειρήνης.

1991
12η Ιουνίου: Ο Boris Yeltsin εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
31η Ιουλίου: Υπογράφεται στη Μόσχα η συνθήκη START, η πρώτη συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.
19η/21η Αυγούστου: Αποτυχημένο πραξικόπημα συντηρητικών εναντίον του Gorbachev, ο οποίος βρίσκεται στην Κριμαία. Η απόπειρα αυτή οδηγεί στη διάλυση του κομμουνιστικού κόμματος και επιταχύνει την αποσύνθεση της ΕΣΣΔ.
8η Δεκεμβρίου: Στο Μινσκ, οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας διαπιστώνουν πως η Σοβιετική Ένωση «δεν υπάρχει πλέον».
25η Δεκεμβρίου: Ο Gorbachev ανακοινώνει πως παραιτείται από το αξίωμα του προέδρου της ΕΣΣΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης