Τελευταία Νέα
Διεθνή

ING: Σοβαρή κάμψη του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας - Έρχεται ύφεση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης

ING: Σοβαρή κάμψη του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας - Έρχεται ύφεση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης
Το εξωτερικό εμπόριο δεν είναι πλέον κινητήριος μοχλός ανάπτυξης, αλλά έχει γίνει τροχοπέδη για τη γερμανική ανάπτυξη, διαπιστώνει η ING
Σχετικά Άρθρα
Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Γερμανίας παρουσίασαν σημαντική πτώση τον Ιούλιο καθώς η αύξηση των τιμών λόγω πληθωρισμού και και ο πόλεμος στην Ουκρανία τείνουν να οδηγήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και έως πρότινος ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε ύφεση.
Το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,1% και οι εισαγωγές κατά 1,5%, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας.
Οι πωλήσεις αγαθών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά της χώρας, μειώθηκαν σχεδόν κατά 14%.
«Το εξωτερικό εμπόριο δεν είναι πλέον κινητήριος μοχλός ανάπτυξης, αλλά έχει γίνει τροχοπέδη για τη γερμανική ανάπτυξη», δήλωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος στην ING, σε έκθεση προς τους πελάτες.
«Οι παγκόσμιες τριβές της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής είναι οι προφανείς μοχλοί πίσω από αυτή τη νέα τάση».
Ενώ τα υλικοτεχνικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατασκευαστές από την πανδημία δείχνουν σημάδια χαλάρωσης, τα χαμηλά επίπεδα νερού στα ποτάμια της Γερμανίας, το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι πιθανές αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις διαδικασίες παραγωγής επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με τον Brzeski.

Fitch: Η Γερμανία θα χάσει από το ΑΕΠ της 3 μονάδες

Η πρόβλεψη της ING για είσοδο της Γερμανίας σε ύφεση συνηχεί με ανάλογες προβλέψεις που διατύπωσαν τις τελεταίες μέρες και άλλες διεθνείς τράπεζες και οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, με τελευταίο τον αμερικανικό οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, που σε έκθεσή που χτες 1/9 διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η πιθανότητα πλήρους παύσης των παραδόσεων φυσικού αερίου από αγωγούς της Ρωσίας προς την ΕΕ αρχίζει όλο και περισσότερο να μοιάζει με μια λογική υπόθεση, με αποτέλεσμα η ύφεση της οικονομίας της Γερμανίας και της Ευρωζώνης να βρίσκεται προ των πυλών».
«Η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2023 θα δεχθεί πλήγμα 1,5 έως 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις προβλέψεις μας για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (GEO) του Ιουνίου.
Αναλυτικότερα προβλέπουμε ότι η Γερμανία θα πληγεί κατά περίπου 3 μονάδες και η Ιταλία κατά περίπου 2,5 μονάδες.
Με τη Γερμανία και την Ιταλία να εμφανίζουν ετήσια μείωση του ΑΕΠ το 2023, μια ύφεση που θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022 από την Ευρωζώνη είναι πιθανή».
Η Fitch τόνισε επίσης ότι εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ τους επόμενους μήνες - όπως ανακοίνωσε τελικά η Gazprom ότι θα κάνει πριν λίγο - οι συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 15 έως 20% βραχυπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης