Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών στην Ευρώπη - Αιτία ο πληθωρισμός

Νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών στην Ευρώπη - Αιτία ο πληθωρισμός
«Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεν θα ήταν έκπληξη εάν κάποια από τα ανεπτυγμένα έθνη της Ευρώπης αρχίσουν να βλέπουν πιο σοβαρές μορφές εμφύλιων αναταραχών»
Τα πλουσιότερα κράτη της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους κοινωνικών αναταραχών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων διαμαρτυριών και διαδηλώσεων στους δρόμους, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και του αυξανόμενου κόστους ζωής, σύμφωνα με μια εταιρεία συμβούλων κινδύνου.
Τόσο η Γερμανία όσο και η Νορβηγία είναι μερικές από τις ανεπτυγμένες οικονομίες που αντιμετωπίζουν αναταραχές, μια τάση που έχει ήδη παρατηρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο Reuters ο κύριος αναλυτής της Verisk Maplecroft, Torbjorn Soltvedt.
Η τελευταία έκθεση της Verisk για τον δείκτη αστικών αναταραχών διαπίστωσε ότι πάνω από το 50% των σχεδόν 200 χωρών που καλύπτονται παρουσίασαν αύξηση του κινδύνου μαζικών κινητοποιήσεων μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2022, τα μεγαλύτερα επίπεδα από τότε που η εταιρεία κυκλοφόρησε τον δείκτη το 2016.
Ο κατάλογος των χωρών με τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη αύξηση κινδύνου περιελάμβανε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ελβετία και την Ολλανδία, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
101 countries witness rise in civil unrest in 2Q 2022
«Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεν θα ήταν έκπληξη εάν κάποια από τα ανεπτυγμένα έθνη της Ευρώπης αρχίσουν να βλέπουν πιο σοβαρές μορφές εμφύλιων αναταραχών», είπε ο Soltvedt.

Ο ρόλος της Ρωσίας και της Covid

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου έχει επιταχύνει την άνοδο των τιμών των τροφίμων, η οποία σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών τον Φεβρουάριο και ξανά τον Μάρτιο.
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν επίσης απότομα με την Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιπτώσεων.
Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
«Και εξακολουθούμε να έχουμε κάποιες από τις συνέπειες της πανδημίας της COVID, με τις υπάρχουσες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας», πρόσθεσε ο επικεφαλής αναλυτής Jimena Blanco.
Οι καταστροφικές ξηρασίες και τα χαμηλά επίπεδα νερού που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν επιδεινώσει τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
Από τα ειρηνικά κινήματα έως τις βίαιες διαδηλώσεις, η άνοδος των τιμών των βασικών τροφίμων εξήγησε επίσης την αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο Μαυρίκιος, η Κύπρος και η Ουκρανία γνώρισαν τη μεγαλύτερη αύξηση των κοινωνικών αναταραχών το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, με τη Ρωσία στην έβδομη θέση και τη Νορβηγία στη δέκατη τρίτη θέση της λίστας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης