Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Economist βλέπει απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αλλά τα αποθέματα φυσικού αερίου διαρκούν για... 90 μέρες

Ο Economist βλέπει απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αλλά τα αποθέματα φυσικού αερίου διαρκούν για... 90 μέρες
Η πλήρης αποθήκευση φυσικού αερίου θα μπορούσε να συντηρήσει τις ευρωπαϊκές χώρες για, στην καλύτερη περίπτωση, περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με την Aurora Energy Research
Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο φαίνεται να τελειώνει, λένε ενεργειακοί και πολιτικοί αναλυτές, δυνητικά μετριάζοντας τον κίνδυνο περαιτέρω διακοπής του εφοδιασμού σε μια εποχή που πολλοί φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει εντελώς τις παραδόσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες έχει υποστεί μια απότομη πτώση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, παραδοσιακά τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της.
Η Agathe Demarais, διευθύντρια παγκόσμιων προβλέψεων στο The Economist Intelligence Unit, μια εταιρεία έρευνας και παροχής συμβουλών, είπε ότι το Κρεμλίνο φαίνεται να εργαλειοποιεί τις προμήθειες ενέργειας και να «καίει τις γέφυρες» με την Ευρώπη.
Ερωτηθείσα εάν η ενεργειακή επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη μπορεί να τελειώσει, ο Demarais απάντησε: «Ναι. Στην πραγματικότητα, πάρα πολύ."
«Η Ευρώπη οδεύει προς έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, πιθανώς δύο χρόνια μιας πολύ δύσκολης προσαρμογής με πολύ οικονομικό πόνο.
Αλλά τότε η Ευρώπη θα γίνει ουσιαστικά πιο ανεξάρτητη με ένα πιο διαφοροποιημένο μείγμα», είπε η Demarais.
«Και αυτό σημαίνει ότι το ενεργειακό όπλο της Ρωσίας θα αμφισβητηθεί», πρόσθεσε.
«Η άποψή μας είναι ότι η Ρωσία το γνωρίζει αυτό και γι' αυτό μειώνει ήδη τις προμήθειες φυσικού αερίου ή προκαλεί αβεβαιότητα επειδή γνωρίζει ότι αν θέλει να κάνει ζημιά στην Ευρώπη πρέπει να το κάνει τώρα», πρόσθεσε.

Τα αποθέματα των... 90 ημερών

Αυτό όμως που δεν επισημαίνει η αναλύτρια του Economist είναι ότι ακόμη και με γεμάτες τις αποθήκες φυσικού αερίου, η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης είναι περιορισμένη.
Σε περίπτωση δηλαδή ενός δύσκολου χειμώνα, με τη ζήτηση στα ύψη, τα αποθέματα δεν πρόκειται να επαρκούν πάνω από τρεις μήνες, στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται επί του παρόντος μπροστά από το χρονοδιάγραμμα στον αγώνα της να γεμίσει υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου προκειμένου να έχει αρκετά καύσιμα για να κρατήσει τα σπίτια ζεστά τους ψυχρότερους μήνες.
Σε μια κανονική χρονιά που θα μπορούσε να καλύψει τη χειμερινή αιχμή της Ευρώπης στη χρήση φυσικού αερίου.
Αλλά το 2022, με τις ρωσικές ροές να είναι ήδη πολύ χαμηλότερες - η ποσότητα φυσικού αερίου που στέλνει μέσω του Nord Stream 1, της κύριας διαδρομής του αγωγού προς την Ευρώπη, είναι μόλις στο 20% της χωρητικότητας - η αποθήκευση δεν θα είναι αρκετή.
Η πλήρης αποθήκευση φυσικού αερίου θα μπορούσε να συντηρήσει τις ευρωπαϊκές χώρες για, στην καλύτερη περίπτωση, περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με την Aurora Energy Research.
Στη Γερμανία, όπου βρίσκεται σχεδόν το ένα τέταρτο της αποθηκευμένης ενέργειας της ΕΕ, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να καλύψει 80 έως 90 ημέρες μέσης ζήτησης.
Reuters Graphics
Αναγκαία η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου

«Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση κρίσης, η μείωση της ζήτησης θα είναι ακόμη πιο σημαντική από την αποθήκευση», δήλωσε στο Reuters η Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank Bruegel.
Με περίπου 888 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου τώρα στις αποθήκες, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ξεπεράσει τις 858 TWh που τα αποθέματά τους κορυφώθηκαν πριν από τον περασμένο χειμώνα.
Ωστόσο, εάν οι χώρες αποτύχουν να μειώσουν τη χρήση, οι αποθήκες θα εξαντληθούν μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με μοντελοποίηση της εταιρείας πληροφοριών ICIS που κοινοποιήθηκε στο Reuters - ακόμη και σε ένα σενάριο όπου ένα ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει όλο το χειμώνα.
Για να αποφευχθεί μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού, κάθε μήνα οι χώρες πρέπει να μειώνουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, ανέφερε το ICIS.
Αυτό θα κρατούσε τα αποθηκευμένα αποθέματα μετά το χειμώνα στο 45%, εάν η Ρωσία συνέχιζε να στέλνει φυσικό αέριο και 26% εάν η Ρωσία μειώσει τις ροές από τον Οκτώβριο.
Ένας συνδυασμός διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και επιθετικής μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε βιομηχανίες και κτίρια «θα μπορούσε να οδηγήσει σε δελτία ηλεκτρικής ενέργειας» αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε ο Mauro Chavez Rodriguez, διευθυντής ευρωπαϊκής έρευνας φυσικού αερίου στο Wood Mackenzie.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι συνεχείς μειώσεις της ζήτησης φυσικού αερίου στην κλίμακα που απαιτείται δεν έχουν συμβεί, παρά το γεγονός ότι πολλές βιομηχανίες αναγκάστηκαν από τις έκτακτες τιμές του φυσικού αερίου να περιορίσουν την παραγωγή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης