Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η φούσκα των ακινήτων της Κίνας - Το κραχ των 60 τρισ. και οι φόβοι για τις αγορές διεθνώς

Καταρρέει η φούσκα των ακινήτων της Κίνας - Το κραχ των 60 τρισ. και οι φόβοι για τις αγορές διεθνώς
Το μέγεθος της αγοράς ακινήτων της Κίνας ξεπερνά την κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα έφτασε σε ένα δυσοίωνο ορόσημο αυτή την εβδομάδα, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων ανέφερε πτώση κερδών κατά 96%, κατηγορώντας για μια «σοβαρή ύφεση» στην αγορά ακινήτων όπου «μόνο οι πιο ικανοί μπορούν να επιβιώσουν».
Τα κέρδη της Garden Holdings Co. στο πρώτο εξάμηνο κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από την εισαγωγή της στο Χονγκ Κονγκ το 2007 καθώς επιδεινώθηκε η κρίση στην αγορά κατοικίας.
Ανέφερε ότι τα προκαταρκτικά καθαρά κέρδη μειώθηκαν από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις 88 εκατομμύρια δολάρια τους πρώτους έξι μήνες.
Τα αποτελέσματα σήμαναν συναγερμό στην Κίνα καθώς η άλλοτε εύρωστη αγορά ακινήτων κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Η εταιρεία με έδρα το Γκουανγκντόνγκ προειδοποίησε ότι η ζήτηση μειώνεται, όπως και οι αξίες των ακινήτων.
"Όλα αυτά ασκούν αυξανόμενη πίεση σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ακινήτων, η οποία έχει διολισθήσει γρήγορα σε σοβαρή ύφεση.
Το σκληρό επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο μόνο οι ισχυρότεροι μπορούν να επιβιώσουν σημαίνει ακόμη υψηλότερες απαιτήσεις για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων."

Η άνοδος επί 25 χρόνια

Η αγορά κατοικίας της Κίνας υπήρξε ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης τα τελευταία 25 χρόνια και είναι μία από τις μεγαλύτερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, με αξία μεταξύ 55 τρισ. και 60 τρισ. δολαρίων.
Το μέγεθός του ξεπερνά την κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
Προειδοποιητικά σημάδια εμφανίστηκαν πέρυσι όταν η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης, η Evergrande, δεν μπόρεσε να αποπληρώσει το υπεράκτιο χρέος της σε δολάρια.
Φαίνεται ότι η μετάδοση του χρέους έχει εξαπλωθεί από την Evergrande όχι μόνο στην Country Garden αλλά σε δεκάδες άλλους ομίλους.
«Περισσότερες από 30 κινεζικές εταιρείες ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των China Evergrande Group και Sunac China Holdings έχουν ήδη αθετήσει το διεθνές χρέος τους», ανέφερε η WSJ.
Οι ζοφερές προοπτικές για τις αγορές ακινήτων προέκυψαν καθώς τα lockdown λόγω Covid και οι προβληματικές αλυσίδες εφοδιασμού είχαν στραγγαλίσει την οικονομική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
«Η αγορά ακινήτων διέρχεται μια σκληρή και δραστική διαδικασία ανασχηματισμού», δήλωσε η Midea Real Estate Holding, προσθέτοντας ότι «θα προχωρήσει με σκληρό τρόπο».

Καταρρέει η φούσκα των ακινήτων

Η κατάρρευση της φούσκας ακινήτων της Κίνας έχει επίσης πυροδοτήσει δυσαρέσκεια στα νοικοκυριά.
Υπήρξαν αναφορές αυτό το καλοκαίρι ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών σταμάτησαν να πληρώνουν στεγαστικά δάνεια για τουλάχιστον 100 έργα σε περισσότερες από 50 πόλεις, επειδή πολλοί που αγόρασαν νέες οικοδομικές μονάδες στα ύψη είδαν τις αξίες να πέφτουν.
Η μη πληρωμή θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς αμέτρητα στεγαστικά δάνεια "κοκκινίζουν".
Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η κρίση των ακινήτων στην Κίνα απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει, όπως σημειώνει ο Οικονομικός Διευθυντής της Country Garden, Wu Bijun.
"Η εγχώρια αγορά δεν έχει πιάσει τελείως πάτο και η ενοποίηση του κλάδου δεν έχει τελειώσει.
Οι πωλήσεις ακινήτων σε εθνικό επίπεδο δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί."
Μια αποδυναμωμένη οικονομία θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα για τους κατασκευαστές ακινήτων και ίσως οι αναφορές ενός εθνικού ταμείου διάσωσης για τη χρηματοδότηση έργων ακίνητης περιουσίας που έχουν σταματήσει να είναι η προσπάθεια του Πεκίνου να διατηρήσει την αγορά.
Τι θα συμβεί λοιπόν εάν η Κίνα δεν μπορέσει να σταματήσει την οικονομική αιμορραγία;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης