Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολεμικές αποζημιώσεις 1,32 τρισ. δολαρίων ζητά η Πολωνία από τη Γερμανία - «Συγγνώμη» ζήτησε το Βερολίνο

Πολεμικές αποζημιώσεις 1,32 τρισ. δολαρίων ζητά η Πολωνία από τη Γερμανία - «Συγγνώμη» ζήτησε το Βερολίνο
Το 1953, οι τότε κομμουνιστές ηγέτες της Πολωνίας παραιτήθηκαν από κάθε αξίωση για αποζημιώσεις εν μέσω πιέσεων από την ΕΣΣΔ
«Η 1η Σεπτεμβρίου "παραμένει μια ημέρα ενοχής και ντροπής για τη Γερμανία που μας υπενθυμίζει ξανά και ξανά να μην ξεχνάμε τα εγκλήματα που διέπραξε η Γερμανία" που είναι " το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας».
Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος στις νέες αξιώσεις της Πολωνίας για αποζημιώσεις για τις απώλειες που υπέστη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις θα πρέπει να ανέρχονται στο ποσό των 1,32 τρισ. δολαρίων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πολωνίας Jaroslaw Kaczynski δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα απαιτήσει επίσημα αποζημιώσεις από τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της και συνάδελφό της τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.
Η νέα εκτίμηση της Πολωνίας ξεπερνά την εκτίμηση των 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων του κυβερνώντος κόμματος από το 2019.
Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει επαναλάβει εκκλήσεις για αποζημίωση πολλές φορές από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015, αλλά ως χώρα η Πολωνία δεν έχει ζητήσει επίσημα αποζημιώσεις.
"Το ποσό που παρουσιάστηκε εγκρίθηκε χρησιμοποιώντας την πιο περιορισμένη, συντηρητική μέθοδο, θα ήταν δυνατό να αυξηθεί", δήλωσε ο Kaczynski, ηγέτης του Πολωνικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Η Γερμανία ποτέ δεν λογάριασε πραγματικά τα εγκλήματά της κατά της Πολωνίας», πρόσθεσε.

Η μαύρη επέτειος της 1ης Σεπτεμβρίου

Ο Kaczynski, ο οποίος είναι ο επικεφαλής χάραξης πολιτικής της Πολωνίας, και ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, παρευρέθηκαν στην τελετουργική ανακοίνωση μιας πολυαναμενόμενης έκθεσης αποζημιώσεων που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Κάστρο στη Βαρσοβία, το οποίο ανοικοδομήθηκε από τα ερείπια του πολέμου.
Η ανακοίνωση της έκθεσης τριών τόμων ήταν το επίκεντρο των εθνικών εορτασμών της επετείου του πολέμου που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 1939, με τους βομβαρδισμούς και την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία που ακολούθησαν περισσότερα από πέντε χρόνια βίαιης κατοχής.
Ο επικεφαλής της ομάδας αναφοράς, βουλευτής Arkadiusz Mularczyk, είπε ότι είναι αδύνατο να αποδοθεί οικονομική αξία στην απώλεια περίπου 5,2 εκατομμυρίων ζωών εξαιτίας της γερμανικής κατοχής.
Στην έκθεση αναφέρονται απώλειες στις υποδομές, τη βιομηχανία, τη γεωργία, τον πολιτισμό, τις απελάσεις στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία και τις προσπάθειες μετατροπής των Πολωνών παιδιών σε Γερμανούς.
Μια ομάδα περισσότερων από 30 οικονομολόγων, ιστορικών και άλλων ειδικών εργάστηκε για την έκθεση από το 2017.
Το θέμα έχει δημιουργήσει διμερείς εντάσεις.

Ο πόλεμος ήταν «μία από τις πιο τρομερές τραγωδίες στην ιστορία μας», είπε ο Πρόεδρος Andrzej Duda κατά τη διάρκεια των τελετών στη χερσόνησο Westerplatte κοντά στο Γκντανσκ, ένα από τα πρώτα μέρη που δέχθηκαν επίθεση στη ναζιστική εισβολή.

Κλείνει το ζήτημα η Γερμανία

Η Γερμανία απάντησε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της, αναφέροντας ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων είχε «ολοκληρωθεί» εδώ και πολύ καιρό με την Πολωνία να αποκηρύσσει περαιτέρω αξιώσεις.
Η γερμανική θέση ότι καταβλήθηκαν αποζημιώσεις στα έθνη του Ανατολικού Μπλοκ τα χρόνια μετά τον πόλεμο, δεν έχει αλλάξει.
Η μαχητική στάση όμως της Πολωνίας έναντι της Γερμανίας έχει ενταθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το 1953, οι τότε κομμουνιστές ηγέτες της Πολωνίας παραιτήθηκαν από κάθε αξίωση για αποζημιώσεις εν μέσω πιέσεων από την ΕΣΣΔ, η οποία ήθελε να απαλλάξει τον σοβιετικό δορυφόρο της Ανατολικής Γερμανίας από κάθε ευθύνη.
Σύμφωνα με την Πολωνία, η συμφωνία είναι άκυρη επειδή η Πολωνία δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί δίκαιες αποζημιώσεις, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Donald Tusk, ο ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Πολωνίας, Πολιτική Πλατφόρμα, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ανακοίνωση του Kaczynski «δεν αφορά αποζημιώσεις».
«Πρόκειται για μια εσωτερική πολιτική εκστρατεία για την ανοικοδόμηση της υποστήριξης προς το κυβερνών κόμμα», είπε.
Ο ανώτατος αξιωματούχος της Γερμανίας για τη γερμανοπολωνική συνεργασία, Dietmar Nietan, δήλωσε ότι η 1η Σεπτεμβρίου "παραμένει μια ημέρα ενοχής και ντροπής για τη Γερμανία που μας υπενθυμίζει ξανά και ξανά να μην ξεχνάμε τα εγκλήματα που διέπραξε η Γερμανία" που είναι " το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης