Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιταχύνει την αποδολαριοποίηση των συναλλαγών της η Ρωσία - Τα «φιλικά» νομίσματα και ο ρόλος των κυρώσεων

Επιταχύνει την αποδολαριοποίηση των συναλλαγών της η Ρωσία - Τα «φιλικά» νομίσματα και ο ρόλος των κυρώσεων
Το δολάριο διατηρεί τον αποθεματικό του χαρακτήρα για περισσότερα από 100 χρόνια, επομένως η βασιλεία του είναι ήδη παλαιότερη από τα περισσότερα
Από τον Μάρτιο του 2018, όταν η Μόσχα απέρριψε σχεδόν όλες τις κεφαλαιουχικές της υποχρεώσεις έναντι των ΗΠΑ, η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας παγκόσμιας διαδικασίας «αποδολαριοποίησης».
Πρακτικά μιλώντας, η Ρωσία μειώνει την εξάρτηση της από τον έλεγχο των πληρωμών από τον παγκόσμιο ηγεμονικό δολάριο.
Η Κίνα εντάχθηκε στην προσπάθεια αυτή πιο πρόσφατα, αλλά αυξάνει τα αποθέματά της σε χρυσό και μειώνει τα αποθέματά της στους αμερικανικούς τίτλους για πάνω από δύο χρόνια.
Φυσικά, όλη αυτή η «κανονική» διαδικασία έχει θαφτεί στο χάος από τότε που ο Putin εισέβαλε στην Ουκρανία με κυρώσεις, απαγορεύσεις και σηματοδοτήσεις αρετής από την Ουάσιγκτον.
Όλα αυτά μας φέρνουν σε μια εκπληκτική νέα έκθεση από το Bloomberg ότι η Ρωσία εξετάζει ένα σχέδιο να αγοράσει έως και 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε γιουάν και άλλα «φιλικά» νομίσματα φέτος για να επιβραδύνει την άνοδο του ρουβλίου.
«Στη νέα κατάσταση, η συσσώρευση ρευστών συναλλαγματικών αποθεμάτων για μελλοντικές κρίσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη και όχι σκόπιμη», ανέφερε μια παρουσίαση της πρότασης.
Για χρόνια, το Κρεμλίνο περιόριζε τις δαπάνες και εξοικονομούσε εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε δολάρια, ευρώ και άλλα ξένα νομίσματα ως μαξιλάρι για να απομονώσει την οικονομία από τα σκαμπανεβάσματα των τιμών του πετρελαίου.
«Τα παγωμένα 300 δισεκατομμύρια δολάρια δεν βοήθησαν τη Ρωσία.
Αντίθετα, έγιναν το ευάλωτο σημείο της και το σύμβολο χαμένων ευκαιριών», ανέφερε η παρουσίαση, σε μια σπάνια επίσημη παραδοχή του πραγματικού αντίκτυπου των κυρώσεων.
Image
Το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας

Το σχέδιο που αποκάλυψε το Bloomberg δεν σχολιάστηκε ούτε από την κυβέρνηση, ούτε και από την κεντρική τράπεζα.
Αλλά έχει κερδίσει την αρχική υποστήριξη σε μια ειδική συνάντηση «στρατηγικού» σχεδιασμού ανώτατων κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένης της διοικητή Elvira Nabiullina στις 30 Αυγούστου.
Με τα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου να αυξάνονται και να οδηγούν το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε ρεκόρ φέτος, πιέζοντας έτσι το ρούβλι υψηλότερα, η πρόταση απαιτεί να δαπανηθούν 4,4 τρισ. ρούβλια (70 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αγορά των νομισμάτων των «φιλικών» χωρών, κυρίως γιουάν..
Ο Alexander Isakov, οικονομολόγος του Bloomberg για τη Ρωσία, σημείωσε ότι "οι αγορές θα βοηθήσουν τη Ρωσία να καλύψει την άνευ προηγουμένου ισχύ της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία βλάπτει τους εξαγωγείς και τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Για ουδέτερες χώρες, αυτές οι αγορές θα φέρουν κάποια υποστήριξη για τα τοπικά νομίσματα και βοήθεια στη χρηματοδότηση εισαγωγών εμπορευμάτων».
Έτσι, όπως σημειώνει ο ανώτερος συνεργάτης του CFR, Brad Setser, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της σε νομίσματα αναδυόμενων αγορών.

Ο ρόλος των κυρώσεων

Όπως σημείωσε πρόσφατα ο Ruchir Sharma, αναλογιζόμενος την ψευδή ασφάλεια που λαμβάνουν πολλοί από το να βλέπουν ένα ισχυρό δολάριο, ο αντίκτυπος των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία δείχνει πόση επιρροή ασκούν οι ΗΠΑ σε έναν κόσμο που καθοδηγείται από το δολάριο, εμπνέοντας πολλές χώρες να επιταχύνουν την αναζήτησή τους για άλλες επιλογές.

Είναι πιθανό το επόμενο βήμα να μην είναι προς ένα ενιαίο αποθεματικό νόμισμα, αλλά προς τα νομισματικά μπλοκ.
Ο Setser προσθέτει ότι "το πραγματικό μάθημα της Ρωσίας δεν αφορά το δολάριο (ή το ευρώ).
Είναι ότι τα πλεονάζοντα αποθεματικά όλων των νομισμάτων της G-7 μπορεί να μην είναι τόσο πολύτιμα από στρατηγική άποψη όσο πιστεύεται.
Όπως σημείωσε η Banque de France σε άρθρο του Ιουλίου, οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο τον ηγεμονικό ρόλο του δολαρίου και την πιθανή κατάρρευσή του.
Εξετάζοντας μια νέα μακροπρόθεσμη μέτρηση του παγκόσμιου νομισματικού ανταγωνισμού για δύο αιώνες, κανένας παγκόσμιος ηγέτης νομισμάτων δεν μπόρεσε να διατηρήσει τόσο μεγάλο προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών του για τόσο παρατεταμένη περίοδο.
Το δολάριο διατηρεί τον αποθεματικό του χαρακτήρα για περισσότερα από 100 χρόνια, επομένως η βασιλεία του είναι ήδη παλαιότερη από τα περισσότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης