Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Με μόνιμη παρουσία στη Zaporozhye ο IAEA - Αγώνας για να αποτραπεί η διαρροή πυρηνικών

Ουκρανία: Με μόνιμη παρουσία στη Zaporozhye ο IAEA - Αγώνας για να αποτραπεί η διαρροή πυρηνικών
Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporozhye, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, βρίσκεται από το Μάρτιο υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού
Σχετικά Άρθρα
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα διατηρήσει μόνιμη παρουσία στον πυρηνικό σταθμό της Zaporozhye, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Rafael Grossi σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Twitter.
«Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν.
Η ομάδα μου παραμένει.
Και το πιο σημαντικό, θα οργανώσουμε μια μόνιμη παρουσία εδώ από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας», είπε.
Σύμφωνα με τον Grossi, η αποστολή του Οργανισμού που έφτασε στον πυρηνικό σταθμό την Πέμπτη 1/9 και έγινε δεκτή από την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Rosatom και το επιτελείο του σταθμού, μπόρεσε να συλλέξει πολλές πληροφορίες μέσα σε λίγες ώρες.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού είπε επίσης ότι είδε αυτά τα «βασικά πράγματα που ήθελε να δει» και συνέδεσε τα γεγονότα.

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν απόβαση

Όπως αναφέρει το Ria Novosti, νωρίτερα οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν επιχειρήσει να προσγειώσουν μια ομάδα κρούσης περίπου 60 ατόμων τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά του πυρηνικού σταθμού της Zaporozhye.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, έως και 47 μαχητές των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας καταστράφηκαν και εξουδετερώθηκαν, τρεις αιχμαλωτίστηκαν, δύο από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Άλλοι 12 στρατιωτικοί συνελήφθησαν.
Ο ρωσικός στρατός βύθισε επίσης δύο φορτηγίδες με σαμποτέρ που στάλθηκαν να βοηθήσουν την πρώτη ομάδα.
Ο Volodymyr Rogov, μέλος του κύριου συμβουλίου της διοίκησης της περιοχής Zaporozhye, επικαλούμενος πηγές από το περιβάλλον του Volodymyr Zelensky, είπε ότι η επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας διεξήχθη υπό τον έλεγχο των βρετανικών ειδικών υπηρεσιών και ότι εκείνοι που συμμετείχαν σε αυτήν είχαν εκπαιδευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία.
Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporozhye βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, δίπλα στο Energodar.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των μονάδων και την εγκατεστημένη ισχύ.
Από τον Μάρτιο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αυτό είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η διαρροή πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών.
Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τακτικά το Enerhodar, τα γύρω χωριά και το έδαφος του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhye δίπλα στην πόλη, αναφέρει το Ria Novosti.
Οι Ουκρανοί, πάλι, υποστηρίζουν από την πλευρά τους, ότι δεν βομβαρδίζουν οι ίδιοι τον σταθμό αλλά το κάνουν οι Ρώσοι, πράγμα που δεν στέκει αφού η ρωσική πλευρά ελέγχει ήδη τον σταθμό. 

Προχωράμε, αποστολή μας να αποτρέψουμε πυρηνικό ατύχημα

Οι επιθεωρητές πάντως είχαν γνωστοποιήσει την πρόθεση τους να συνεχίσουν παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που είχαν προκληθεί από τις συρράξεις.
Σε δηλώσεις του ο Rafael Grossi, επικεφαλής της αποστολής των επιθεωρητών είπε πως είναι ενήμερος για την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά και ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει την επίσκεψη του στο εργοστάσιο και να συναντηθεί με τους επιστήμονες και εργαζόμενους.
«Έχοντας φτάσει τόσο μακριά, δεν πρόκειται να σταματήσουμε» ανέφερε ο Grossi, με την αποστολή να αναχώρησε από νωρίς το πρωί από την πόλη Zaporizhia με κατεύθυνση την Energodar, όπου βρίσκεται και το πυρηνικό εργοστάσιο.
«Είναι μια αποστολή που στοχεύει στο να αποτρέψει ένα πυρηνικό ατύχημα» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ.
Αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πως οι επιθεωρητές θα έχουν στη διάθεση τους μια με δύο ημέρες για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, ο ΙΑΕΑ είναι έτοιμος να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ερυθρός Σταυρός: Να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ζήτησε σήμερα να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia στην Ουκρανία, που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, προειδοποιώντας ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν και πολλά στην περίπτωση ενός σοβαρού δυστυχήματος.
"Σε περίπτωση πυρηνικής διαρροής, θα ήταν δύσκολο αν όχι αδύνατο να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια... και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν", δήλωσε ο Robert Mardini σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουκρανία.
"Το σενάριο θα μπορούσε να είναι ένα μαζικό συμβάν και... υπάρχουν πολύ λίγα που θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε για να περιορίσει τις δεινές συνέπειες αυτού", είπε, απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ένα δυστύχημα στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης