Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Πλουσιότερη από ποτέ σε δολάρια χάρη στον εισαγωγέα φυσικού αερίου Botas

Τουρκία: Πλουσιότερη από ποτέ σε δολάρια χάρη στον εισαγωγέα φυσικού αερίου Botas
Τα συνολικά ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας ανέρχονταν σε 71,5 δισ. δολάρια στις 19 Αυγούστου.
Σχετικά Άρθρα
Συνάλλαγμα ρεκόρ σε δολάρια διατηρεί στα ταμεία της η τουρκική κεντρική τράπεζα, ύστερα από αγορές που πραγματοποίησε από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η κρατική ενεργειακή εταιρεία Botas.
Ο εισαγωγέας φυσικού αερίου με το πλήρες όνομα Boru Hatlari ile Petrol Tasima αγοράζει δολάρια στην αγορά spot για να χρηματοδοτήσει τον αυξανόμενο λογαριασμό εισαγωγών της Τουρκίας και στη συνέχεια ένα μέρος των μετρητών βρίσκει τον δρόμο προς την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η κεντρική τράπεζα στην Άγκυρα δαπάνησε 18 δισ. δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες των κρατικών εταιρειών σε συνάλλαγμα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, και η Botas ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης.
Οι αρχές σταμάτησαν τις πωλήσεις τον Ιούλιο, καθώς οδηγούσαν σε αποστράγγιση των επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Την ίδια περίοδο ξεκίνησε η αύξηση των δολαρίων που διατηρούνται στην κεντρική τράπεζα, φτάνοντας τα 7 δισ. δολάρια στις 19 Αυγούστου, περίπου 2,5 δισ. δολάρια υψηλότερα απ' ό,τι στις 3 Ιουνίου, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.
Η Botas έχει πληγεί από την εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, η κυβέρνηση διοχέτευσε περισσότερα μετρητά στην εταιρεία απ' ό,τι ολόκληρο το 2021, ούτως ώστε να πληρώσει τις λειτουργικές της ζημίες.
Επίσης, η εταιρεία δανείστηκε 929 εκατ. δολάρια από την Deutsche Bank τον Ιούλιο, ενώ θέλει να χρησιμοποιήσει άλλα 300 εκατ. ευρώ σε κοινοπρακτικά δάνεια για αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Τα χρήματα που διατηρεί σε τουρκικές τράπεζες η Botas μπορούν να διοχετευτούν στην κεντρική τράπεζα είτε ως άμεσες καταθέσεις είτε ως εγγύηση για υποχρεώσεις.
Οι εμπορικές τράπεζες συνάπτουν επίσης συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με την κεντρική τράπεζα, ενισχύοντας τα αποθεματικά της χώρας.
Διάφοροι μηχανισμοί επιτρέπουν στις εμπορικές τράπεζες να μεταφέρουν μόνο μέρος των μετρητών στην κεντρική τράπεζα.
Το πραγματικό ποσό που αγοράζεται στην αγορά spot μπορεί να είναι μεγαλύτερο από την αύξηση του ποσού στους λογαριασμούς που τηρούνται στην κεντρική τράπεζα.
Τα συνολικά ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας ανέρχονταν σε 71,5 δισ. δολάρια στις 19 Αυγούστου.
Συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, άγγιξαν τα 112,2 δισ. δολάρια έναντι 100,3 δισ. δολαρίων τρεις μήνες νωρίτερα.
τουρκ_2.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης