Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι «ορέξεις» για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία οδηγούν την Πολωνία στην καταστροφή - Το εκρηκτικό σενάριο

Οι «ορέξεις» για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία οδηγούν την Πολωνία στην καταστροφή - Το εκρηκτικό σενάριο
Αρχικά, η Πολωνία ήταν πρότυπο για τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ για το πώς να απαλλαγούν από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά τώρα επικρατεί χάος στο κράτος: ελλιπείς συμφωνίες, συγκρούσεις με τη Νορβηγία, καθυστερήσεις λόγω τεχνικών προβλημάτων, σύγχυση
Σχετικά Άρθρα

Στην αρχή, πολλοί στην Ευρώπη θαύμασαν την πολωνική στρατηγική για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία, αλλά όπως αποδείχθηκε, οδήγησε σε αδιέξοδο, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Ορισμένα έργα υποδομής της Βαρσοβίας, ιδίως η ολοκλήρωση ενός νέου αγωγού προς τη Δανία, του Baltic Pipe, θα έπρεπε να είχαν επιτρέψει στη χώρα να περάσει τον ερχόμενο χειμώνα με ζεστασιά και ασφάλεια, αλλά υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις.
Και τώρα μπορεί να συμβεί το μέχρι τώρα αδιανόητο: κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θέρμανσης, η Βαρσοβία θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τη Γερμανία
Μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, η Πολωνία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει φυσικό αέριο, γράφει η Handelsblatt.
Και όλα αυτά επειδή η Βαρσοβία αρνήθηκε να πληρώσει για τα καύσιμα σε ρούβλια.
Ταυτόχρονα, η τοπική κυβέρνηση αντέδρασε ήρεμα στα τιμωρητικά μέτρα της Μόσχας και ανακοίνωσε την επικείμενη υλοποίηση πολλών έργων υποδομής που θα επέτρεπαν στη χώρα να απαλλαγεί από την εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και να επιβιώσει τον ερχόμενο χειμώνα με ζεστασιά και ασφάλεια.
Το επίκεντρο ήταν κυρίως η ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού Βαλτικής μεταξύ Πολωνίας και Δανίας και η περαιτέρω σύνδεση αυτής της εγκατάστασης με το νορβηγικό δίκτυο.

Το αδιέξοδο....

Αλλά αποδείχθηκε ότι αυτή η στρατηγική, που πολλοί στην Ευρώπη θαύμασαν, οδήγησε σε αδιέξοδο, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.
Αρχικά, η Πολωνία ήταν πρότυπο για τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ για το πώς να απαλλαγούν από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά τώρα επικρατεί χάος στο κράτος: ελλιπείς συμφωνίες, συγκρούσεις με τη Νορβηγία, καθυστερήσεις λόγω τεχνικών προβλημάτων, σύγχυση.
Ο επόμενος χειμώνας για τους Πολωνούς μπορεί να είναι πολύ κρύος. Και η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο Β για να παρέχει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της τα αναγκαία καύσιμα.

Η Νορβηγία κρατά τα σκήπτρα 

Γεγονός είναι επίσης ότι η πολωνική κρατική ενεργειακή εταιρεία PGNiG δεν έχει ακόμη καταφέρει να αγοράσει τους απαραίτητους όγκους φυσικού αερίου για τη χώρα.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki μίλησε για εξωφρενικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου στη Νορβηγία:
« Υποτίθεται ότι πληρώνουμε στη Νορβηγία 110 ευρώ ανά MWh; Τέσσερις ή και πέντε φορές περισσότερο από ένα χρόνο πριν; Ναι, αυτό είναι τρελό!»
Το νορβηγικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να πωλούν πόρους σε τιμές αγοράς και η ποσότητα του εξαγόμενου αερίου θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες.
Επιπλέον, το Όσλο δεν πρόκειται να δώσει προτίμηση στη Βαρσοβία και να μειώσει τις προμήθειες σε άλλους πελάτες και δεν θα κάνει ειδικές εκπτώσεις για τους Πολωνούς.
Επιπλέον, τα γεγονότα μπορεί να εξελιχθούν σύμφωνα με ένα αδιανόητο μέχρι στιγμής σενάριο: η Πολωνία μπορεί να χρειαστεί να στραφεί στη Γερμανία για βοήθεια και να ζητήσει ενεργειακή υποστήριξη από μια χώρα που η ίδια, λόγω της εξάρτησής της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, υφίσταται συνεχώς διεθνή κριτική.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις και στην υλοποίηση άλλων ενεργειακών έργων στη Βαρσοβία. Για παράδειγμα, η παραγωγή στο πεδίο Tyra II της Δανίας θα ξεκινήσει μόνο στο τέλος του 2023-2024, και όχι αυτό το φθινόπωρο, όπως είχε προγραμματιστεί.
Αυτό οφείλεται στη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού τεχνικού εξοπλισμού.
Η PGNiG συμμετέχει επίσης στην παραγωγή φυσικού αερίου στις ακτές της Νορβηγίας, αλλά και εκεί έχουν προκύψει δυσκολίες.
Όμως, παρά την καταστροφή που εκτυλίσσεται στη χώρα του, ο Mateusz Morawiecki συνεχίζει να επικρίνει την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι ο Nord Stream και ο Nord Stream 2 «οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση της Ευρώπης».
Αλλά δεν λέει σχεδόν τίποτα για την κατάσταση με την Baltic Pipe, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις " δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη ". Ακόμη και πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, η Πολωνία κάλυπτε τις μισές ενεργειακές της ανάγκες με προμήθειες από τη Ρωσία. Τώρα η χώρα έχει έλλειμμα 5,6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης