Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία και Δύση αποχαιρετούν τον τελευταίο σοβιετικό ηγέτη Mikhail Gorbachev - Θα κηδευτεί όπως ο Lenin και ο Stalin

Ρωσία και Δύση αποχαιρετούν τον τελευταίο σοβιετικό ηγέτη Mikhail Gorbachev  - Θα κηδευτεί όπως ο Lenin και ο Stalin
Οι Ρώσοι τον σκέφτονται ως τον οριακό άνθρωπο που χωρίζει δύο ιστορικές περιόδους του ρωσικού κράτους
Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Michail Gorbachev, του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος με τις ιστορικές επιλογές του άλλαξε τη ροή της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας.
Αλλά ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών πολιτικών έσπευσε να τον αποχαιρετήσει με θερμά λόγια ως τον πολιτικό που βοήθησε να τερματιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος, στη Ρωσία υποδέχτηκαν τα νέα για το θάνατό του με σεβασμό αλλά και με κάποια παγερότητα, γεγονός αναμενόμενο ίσως, εν μέσω ανοιχτής σύγκρουσης της Ρωσίας με τη Δύση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να ξεχάσει ότι μέσα σε έξι μόλις χρόνια, από το 1985 ως το 1991, ο Gorbachev έφερε τα πάνω κάτω στις σχέσεις μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Δύσης, προχωρώντας σε συμφωνίες περιορισμού των εξοπλισμών με τις ΗΠΑ και ότι συνεργάστηκε με τις δυτικές δυνάμεις, συγκατανεύοντας στην πτώση του λεγόμενου «Σιδηρούν Παραπετάσματος», που χώριζε την Ευρώπη στα δύο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι υπήρξε ο πολιτικός που συγκατάνευσε στην επανένωση της Γερμανίας.
Στη Ρωσία όμως δεν μπορούν να ξεχάσουν και το ότι οι εσωτερικές του μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν με στόχο την οικονομική και την πολιτική απελευθέρωση των δυνάμεων του σοσιαλιστικού καθεστώτος, οδήγησαν τελικά στην αποδυνάμωση της Σοβιετικής Ένωσης και στη διάλυσή της - σε μια συνθήκη που ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε κάποτε χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ού αιώνα.
Για αυτό Ρωσία και Δύση τον αποχαιρέτησαν σήμερα 31/8 τον Gorbachev με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Biden: Διακινδύνευσε όλη του την καριέρα για έναν ασφαλέστερο κόσμο

«Ως ηγέτης της ΕΣΣΔ, συνεργάστηκε με τον (αμερικανό τότε) πρόεδρο (Ronald) Reagan για να μειωθούν τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών μας, προς μεγάλη ανακούφιση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που προσεύχονταν να τερματιστεί η κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.
Έπειτα από δεκαετίες βάρβαρης πολιτικής καταστολής, υιοθέτησε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε σε μήνυμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος έκανε λόγο για ενέργειες ενός «σπάνιου ηγέτη», που είχε «τη φαντασία να δει ότι ένα άλλο μέλλον ήταν εφικτό και το θάρρος να διακινδυνεύσει όλη του την καριέρα για να το επιτύχει.
Το αποτέλεσμα ήταν ένας ασφαλέστερος κόσμος και μεγαλύτερη ελευθερία για εκατομμύρια ανθρώπους».

Macron: Άνθρωπος της ειρήνης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ευχαριστώντας τον για την «δέσμευσή του στην ειρήνη στην Ευρώπη».
Ο Macron εξήρε μέσω Twitter τη μνήμη αυτού του «ανθρώπου της ειρήνης οι επιλογές του οποίου άνοιξαν έναν δρόμο για την ελευθερία στους Ρώσους».
«Η δέσμευσή του στην ειρήνη στην Ευρώπη άλλαξε την κοινή μας ιστορία» αναφέρει ο Macron.

Johnson: Θαύμαζα το θάρρος του

Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson αναφέρθηκε στην ακεραιότητα του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, κρίνοντας πως η «ακούραστη δέσμευσή του να ανοίξει τη σοβιετική κοινωνία» παραμένει «παράδειγμα», έξι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Με θλίβει που έμαθα για τον θάνατο του Gorbachev.
Πάντα θαύμαζα το θάρρος και την ακεραιότητα που έδειξε τερματίζοντας ειρηνικά τον ψυχρό πόλεμο.
Την περίοδο της επίθεσης του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν στην Ουκρανία, η ακούραστη δέσμευσή του στο άνοιγμα της σοβιετικής κοινωνίας παραμένει παράδειγμα για όλους μας» αναφέρει ο Johnson.

Putin: Είχε τεράσιο αντίκτυπο στην πορεία της παγκόσμιας ιστορίας

Αντίθετα στη Ρωσία o πρόεδρος Putin εξέδωσε ένα λιτό μήνυμα με καθυστέρηση 15 ολόκληρων ωρών, υιοθετώντας χαρακτηριστικά ουδέτερη γλώσσα και αποφασίζοντας τελικά να τονίσει μόνο ότι ο Gorbachev είχε «τεράστιο αντίκτυπο στην πορεία της παγκόσμιας ιστορίας».
«Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είναι ένας πολιτικός και μια πολιτική προσωπικότητα που είχε μεγάλη επίδραση στον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας. Καθοδήγησε τη χώρα μας στη διάρκεια μιας περιόδου πολύπλοκων και δραματικών αλλαγών, καθώς και μεγάλων προκλήσεων στην εξωτερική πολιτική, οικονομικών και κοινωνικών» ανέφερε στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.
Ο Putin  είπε ακόμα για τον Gorbachev ότι «αντιλήφθηκε βαθιά πως οι μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες» και αγωνίστηκε για να προσφέρει τις δικές του λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ενωση τη δεκαετία του 1980.

Peskov: Αδικαιολόγητες οι ελπίδες του Gorbachev για ένα ειδύλλιο με τη Δύση

Η πραγματική πολιτική θέση του Ρώσου προέδρου φαίνεται ότι έγινε η επιλογή να εκφραστεί μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, που μιλώντας για το θάνατο του Gorbachev χαρακτήρισε τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, ως μία πολιτική προσωπικότητα που άλλαξε μεν άλλαξε τη ροή της Ιστορίας, αλλά είπε πως ο «ρομαντισμός» του για τις προοπτικές μιας επαναπροσέγγισης με τη Δύση δεν εκπληρώθηκε.
Μιλώντας σε φόρουμ στη Μόσχα, ο Peskov συγκεκριμένα δήλωσε πως οι ελπίδες του Gorbachev για ένα «ειδύλλιο» με τη Δύση ήταν αδικαιολόγητες και έπρεπε να διορθωθούν υπό την ηγεσία του Putin.
«Ηθελε ειλικρινά να πιστέψει πως ο Ψυχρός Πόλεμος θα τελείωνε, και πως θα οδηγούσε σε μια περίοδο αέναου ειδυλλίου ανάμεσα σε μια νέα Σοβιετική Ένωση και τον κόσμο, τη Δύση. Ο ρομαντισμός δεν δικαιολογείτο. Δεν υπήρξε καμία ρομαντική περίοδος, ο μήνας του μέλιτος δεν εκπληρώθηκε και η αιμοδιψία των αντιπάλων μας έδειξε το πρόσωπό της. Είναι καλό ότι το συνειδητοποιήσαμε εγκαίρως και το κατανοήσαμε», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Θα κηδευτεί σαν σοβιετικός ηγέτης - όπως ο Λένιν και Στάλιν

Ωστόσο, φαίνεται τελικά ότι με απόφαση του Vladimir Putin στον Gorbachev θα απονεμηθεί η ίδια τιμή που απονεμήθηκε με τους προηγούμενους σοβιετικούς ηγέτες Βλαντιμίρ Λένιν, Ιωσήφ Στάλιν και Λεονίντ Μπρέζνιεφ - μια κηδεία στην Αίθουσα των Στήλων του Οίκου των Ενώσεων, μπροστά στο Κρεμλίνο.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο από τις 10 π.μ και θα είναι ανοιχτή στο κοινό. 
Στη συνέχεια ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτες θα ταφεί στο κεντρικό νεκροταφείο Novodevichy της Μόσχας μαζί με τη σύζυγό του Ράισα, ανέφεραν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων που επικαλέστηκαν εκπρόσωπος του ιδρύματός του.
Δεν είναι ακόμη σαφές ακόμη εάν ο Ρώσος πρόεδρος Putin  θα παρευρεθεί στην τελετή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης