Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): Η επόμενη αύξηση επιτοκίων πρέπει να είναι «προβλέψιμη» - Δεν βλέπω ύφεση το 2022

Villeroy (ΕΚΤ): Η επόμενη αύξηση επιτοκίων πρέπει να είναι «προβλέψιμη» - Δεν βλέπω ύφεση το 2022
Παρά το ενεργειακό σοκ, ο κ. Villeroy εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη το 2022 δεν είναι πιθανό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τίποτα δεν αποκλείεται για το επόμενο έτος.
Στη γραμμή του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, βρίσκεται και ο ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Villeroy de Galhau, υποστηρίζοντας την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο γιγαντιαίας αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι η επόμενη κίνηση της Τράπεζας θα πρέπει να είναι «τακτική και προβλέψιμη».

Τι είχε πει ο Γιάννης Στουρνάρας

Σε συνέντευξή του, ο Γιάννης Στουρνάρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναγνώρισε τη σαφή ανάγκη για περαιτέρω ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ, αλλά εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του με οποιαδήποτε προσέγγιση που δεν θα ήταν σταδιακή, απορρίπτοντας συνεπώς τις ασυνήθιστα μεγάλες μεταβολές στα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός «οδηγεί» τις εξελίξεις

Το νέο ιστορικό υψηλό στο 9,1% που κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, οδήγησε τις Goldman Sachs και Bank of America να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τα επιτόκια της τράπεζας προβλέποντας πλέον αύξηση "μαμούθ" στη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου της επόμενης εβδομάδας, κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%) στα πρότυπα της Fed.
Στο ίδιο κλίμα, τα πονταρίσματα στα swaps που είναι συνδεδεμένα με τα επιτόκια της ευρωτράπεζας δείχνουν ότι οι traders αναμένουν πλέον μία αύξηση της τάξεως των 75 μ.β. έως τον Οκτώβριο (και άλλη μία ύψους 50 μ.β.).
Από την πλευρά του όμως, ο επικεφαλής της τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Villeroy de Galhau δήλωσε ότι "μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, θα αποφασίσουμε για το επόμενο βήμα την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να το κάνουμε με αποφασιστικότητα αλλά (επίσης) με τακτικό και προβλέψιμο τρόπο."

«Δεν αποκλείω ύφεση το 2023»

Ο ίδιος είπε ότι η αύξηση του πληθωρισμού, που αρχικά προκλήθηκε από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, εξαπλώθηκε στην ευρύτερη οικονομία και έχει περάσει στις υπηρεσίες, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ανοδικού σπιράλ μισθών - τιμών προς το παρόν.
Παρά το ενεργειακό σοκ πάντως, ο κ. Villeroy εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη το 2022 δεν είναι πιθανό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τίποτα δεν αποκλείεται για το επόμενο έτος.
Πρόσθεσε ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό τουλάχιστον 2,3% όπως είχε προβλέψει η κεντρική τράπεζα τον Ιούνιο, αλλά ότι θα ακολουθήσει απότομη επιβράδυνση το 2023, αν και πιθανότατα όχι ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης